Kol vieni skaičiuoja nuostolius, kiti kapoja liepas

baubonis 08 28
Buvęs Kudirkos Naumiesčio seniūnas, mentorius Algimantas Baubonis nesutinka su aplinkosaugininkų išvada, kad seniūnija suniokojo medžius juos genėdama metų pradžioje, nes liepos dabar atrodo gerai ir nieko joms neatsitiko. D. Pavalkio nuotr.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Už šį pavasarį Kudirkos Naumiesčio centrinėse gatvėse be specialaus leidimo apgenėtus medžius atsakingiems asmenims buvo paskirtos baudos. Aplinkosaugininkai apskaičiavo ir padarytą žalą gamtai – ji siekia net 6 tūkst. eurų. Bausmės už medžių kirtimą, regis, namiestiečių visai nebaugina – praėjusį savaitgalį kažkas nukapojo trikamienės liepos vieną kamieną. Tarnybos vėl turi darbo išsiaiškinti, kas tai padarė.

Prieš savaitę Kazlų Rūdos aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnai paskelbė, kad dėl Kudirkos Naumiestyje iškirstų ir išgenėtų medžių apskaičiavo padarytą žalą gamtai, kuri siekia 6 tūkst. 142 eurus. Apie tai, kad dar metų pradžioje Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos teritorijoje buvo apgenėtos liepos, o darbams vykdyti nebuvo pasiimti specialūs leidimai, rašėme dar liepos mėnesį. Už dešimties liepų išgenėjimą prie gimnazijos buvo surašytas protokolas ir paskirta 40 eurų bauda darbus organizavusiam gimnazijos direktoriaus pavaduotojui ūkio reikalams Bernardinui Petrui Vainiui. Pasirodo, kad „premiją“ užsidirbo už liepų genėjimą ne tik pavaduotojas, bet ir pats buvęs seniūnas Algimantas Baubonis, kuris su seniūnijos darbininkais (taip pat be specialaus leidimo) išsigenėjo liepas Vytauto gatvėje prie naujai įrengtų šviestuvų.

Buvęs seniūnas sako, kad pabaigus Vytauto gatvės infrastruktūros gerinimo darbus, kur įrengtas visas pramogų kompleksas ir atnaujinta gatvės apšvietimo sistema, pastebėjo, jog šviesą gatvėje užgožia išsikerojusios liepos.

„Mes nenupjovėme medžių ar kitaip kažkaip joms nepakenkėme. Tiesiog pagenėjome, kaip ir visus kitus medžius kasmet genime, kad neužgožtų šviestuvų. Dabar tie medžiai kuo gražiausiai žaliuoja, jiems nieko nenutiko“, – aiškina A. Baubonis.

Tačiau kitaip visą situaciją pamatė ir įvertino Kazlų Rūdos aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnai, kurie atliko tyrimą dėl kertamų ir genimų saugotinų medžių po to, kai gavo pranešimą apie įvykius Kudirkos Naumiestyje. Visų pirma A. Bauboniui taip pat teko susimokėti baudą – 40 eurų. Buvęs seniūnas turbūt nesureikšmino ar pamiršo apie pasikeitusią saugotinų medžių kirtimo ir genėjimo tvarką ne miško paskirties žemėje, kuri įsigaliojo nuo 2019m., kada pasikeitė daug kriterijų ir genint medžius taip pat reikia įsivertinti, ar jie nepatenka į saugotinų medžių sąrašą, o tada jau reikia leidimo, kuriuos ir išduoda pati seniūnija.

Kazlų Rūdos aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnai praneša, kad šių metų kovo pradžioje jie gavo net kelis pranešimus apie Kudirkos Naumiestyje Tilto, V. Kudirkos, Bažnyčios, Vytauto gatvėse kertamus ar genimus medžius.

Pareigūnai patikrino pranešimuose pateiktų faktų pagrįstumą, atliko administracinį tyrimą, o jo metu nustatyti trys administraciniai pažeidimai dėl neteisėto mažalapių liepų kirtimo bei neteisėto mažalapių liepų ir paprastojo ąžuolo genėjimo. Du iš atvejų buvo juridiniai asmenys (seniūnija ir gimnazija), kuriuos aprašėme, o vienas – privatus asmuo. Pareigūnai taip pat apgailestauja, kad rajone beveik nėra kompetentingų medžių genėjimo specialistų. Medžius dažniausiai genisi patys seniūnijų darbuotojai, o to pasekmės būna liūdnos, nes po kelerių metų medžiai ima nykti, be to, ir vaizdo nebūna. Anot A. Baubonio, kol kas jie aiškinasi su aplinkosaugininkais dėl šio incidento, nes buvęs seniūnas sako, kad liepoms nieko neatsitiko, jos auga ir žaliuoja puikiai, medžiams nepakenkta, nupjautos tik kelios šakos, kurios užgožė šviestuvų lempas.

Regis, šio incidento dėl išgenėtų medžių Kudirkos Naumiesčiui negana – praėjusį savaitgalį kažkas piktybiškai nukirto kitą liepą, kuri auga Dariaus ir Girėno gatvės gale. Tiksliau, nukapotas buvo tik vienas iš trijų medžio kamienų. Kaip sako seniūnas Edvardas Belevičius, lietingą šeštadienio naktį netoliese gyvenantys žmonės girdėjo kažkokį keistą garsą (galimai, kai jau virto nukirsta liepa), tačiau nesureikšmino, manė, jog tai dėl blogo oro, bet iš ryto pamatė nemalonų vaizdą – liepa gulėjo ant žemės, o jos kamienas nelygiai nupjautas – matyti, kad nukapotas aštriu daiktu.

Kam užkliuvo liepa ir kas darbavosi prie jos ne vieną valandą, dabar jau aiškinasi policija, nes prieš išrašant baudą ar „premiją“ už padarytą žalą gamtai, reikia surasti „medkirtį“. Kazlų Rūdos aplinkos apsaugos inspekcijos Šakių skyriaus pareigūnai jau buvo nuvykę į vietą ir įvertino, kiek centimetrų  nukirstas kamienas, o pagal tai ir kitas aplinkybes, kurios dar tik tiriamos, inspektoriai mano, kad padaryta žala gamtai sieks 414 eurų. Tiesa, kol kas lieka atviras klausimas, ar bus kam tą sumą sumokėti, jei kaltininkas nebus surastas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.