Pasienyje išpjauti medžiai sukėlė bendruomenės pasipiktinimą

kantautas medziai
Asociacijos „Naumiestiečių sambūris“ pirmininkas Mindaugas Kantautas sako: vos per keletą valandų, netgi neperspėjus bendruomenės, be gailesčio išrėžta prie Širvintos ir Šešupės upių buvę krūmai, medžiai. Jis stebisi, koks ornitologas  išdavė leidimą darbams – prie išpjautų medžių atskridę paukščiai suka ratus, ieško savo lizdų. D. Pavalkio nuotr.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Kudirkos Naumiestyje sujudimas – prie Širvintos ir Šešupės upių be gailesčio išpjauti medžiai. Naumiestiečiai negali patikėti tuo, kas vyksta – gyventojai liejo apmaudą dėl nurėžtų jų pačių rankomis sodintų medelių ir to, kad visuomenė menkai informuota apie tai, kas vyksta pasienio ruože.

Praėjusią savaitę sukilo naumiestiečiai, negalėdami patikėti, kad vos per kelias dienas minėtų upių pakrantėse liko plynė – iškirsti medžiai, krūmai, netgi bendruomenės sodintos akacijos, pušelės. Išpjauti ne pavieniai medeliai, o ištisi medynai, ant žemės guli krūvos šakų ir sukrautų rąstų kolonos.

Pasirodo, drastiškai išpjauti paupius prireikė dėl to, jog medžiai užstoja vaizdą pernai naujai prie patrulių tako įrengtai moderniai vaizdo stebėjimo sistemai. Viena iškirsta vieta yra netoli garsiojo Širvintos tako – rekreacinė miesto vieta, kuria itin didžiuojasi vietos gyventojai. Jau esame rašę, kad pernai Valstybės sienos apsaugos tarnyba vykdė grandiozinį projektą – įsirengė naują patrulių taką ir pasienio kontrolei palengvinti bei modernizuoti įrengta nauja moderni vaizdo stebėjimo sistema.
„Aš asmeniškai pats tai gal dar būčiau ir patylėjęs. Bet sulaukiau daug žmonių skambučių, net iš užsienio. Neatsirado nei vieno pritariančio medžių kirtimui, todėl kaip bendruomenės atstovas privalėjau reaguoti“, – sako asociacijos „Naumiestiečių sambūris“ pirmininkas Mindaugas Kantautas.

kantautas medziai4
Kudirkos Naumiesčio seniūnas Edvardas Belevičius (dešinėje) sako, jog visi žinojo apie dvejus metus pasienyje vykdomą projektą, dėl kurio ir reikia išpjauti menkaverčius krūmus ir medžius, bet apie kylantį gyventojų nepasitenkinimą jis nebuvo girdėjęs, kol asociacija to nepaviešino, kaip ir nebuvo girdėjęs, kad paupyje auga bendruomenės sodintos pušelės ar akacijos. D. Pavalkio nuotr.

Pirmiausiai, anot gyventojų, pasirinktas netinkamas medžių šalinimo laikas – galėjo medžius pjauti žiemą, o ne vegetacijos ir paukščių perėjimo metu.

„Klaikus vaizdas – atskridę paukšteliai suka ratus, ieško savo lizdų. Maža to, medžiai nekėlė pavojaus nei žmonių gyvybei, nei elektros, dujų ar kitiems tinklams. Koks ornitologas padėjo parašą sutikdamas su tokiu veiksmu? Jeigu būtų pjaunami vienas, du pavojų kėlę medžiai tai, žinoma, galima būtų tikėti ornitologo vertinimu, tačiau kai plynu kirtimu kertami kilometrai teritorijos, tai tikimybė, kad bus sunaikinti paukščių lizdai – šimtaprocentinė“, – pasipiktinimus žėrė vietos gyventojai asociacijos pirmininkui.

Anot M. Kantauto, jau prieš dvejus metus buvo pradėti pjauti pasienio medžiai, tačiau tuomet su pasienio vadais buvo sutarta, kad nebus tokių drastiškų kirtimų ir apie visus darbus visuomenė iš anksto bus informuota.

„Nors būtų perspėję, būtume išsikasę bendruomenės pasodintas pušeles ir akacijas, o dabar viskas išpjauta“, – sako asociacijos pirmininkas.

kantautas medziai2
Pasak M. Kantauto, paupyje vienoje vietoje yra įrengta vieta maudytis, ten seniūnijai padedant prieš 5-erius metus atvežta smėlio ir bendruomenė pasisodino pušelių ir akacijų.

Anot asociacijos pirmininko, dabar viešai labai akcentuojama, kad einame „žaliu kursu“, kad labai mylime gamtą, apmokestinami automobiliai, tačiau realybėje masiškai kertami medžiai.

„Dar netgi vadinamu „taršiu“ sovietmečiu visas Naumiestis žaliavo liepomis, o dabar praktiškai viskas išpjauta. Nei vienoj išsivysčiusioj pasaulio šalyje miesto centre medžiai nepjaunami“, – tvirtino bendruomenės šauksmui neabejingas asociacijos pirmininkas.

Pasak M. Kantauto, dėl miesto tvarkymo naumiestiečiams kyla ir taip daug klausimų – po bet kokių kirtimų susirenkamos vertingos malkos, o šakos paliekamos dūlėti. Dar ir dabar Kudirkos Naumiestyje prie stambiagabaričių atliekų aikštelės guli krūvos šakų, kurios atsirado po aikštelės įrengimo, nors seniūnija žadėjo jas sutvarkyti. Taip pat mieste, anot vietos gyventojų, guli krūvos šakų po jų šalinimo prie elektros tinklų.  


Pirmininkas sako, kad ir „šaukštai jau po pietų“, bet bendruomenė nežada sėdėti sudėjusi rankų, kreipėsi į Aplinkos ministeriją ir kitas atsakingas institucijas, paklausė, ar tikrai įstatymo tvarkų laikėsi ornitologai, išduodami tokius leidimus šalinti medžius dabar. Maža to, anot pirmininko, pjovėjai labai skubėjo „susisukti“ – pjovė medžius iki pat išnaktų, nes pernai pradėjus pjauti medžius, gyventojams iškvietus aplinkosaugininkus, darbai buvo nedelsiant nutraukti. Be to, anot M. Kantauto, absurdas, kada gyventojams negalima savo kiemuose netgi ploniausių šakų nupjauti, o čia be gailesčio nurėžti storiausi medžiai, ir visa tai daroma „valstybės vardu“, tarsi mūsų šalyje būtų dar viena Valstybė, kuriai mums galiojantys įstatymai negalioja.

Vietos seniūnui Edvardui Belevičiui ši situacija žinoma ir nors gyventojai į jį nesikreipė su klausimu, kas vyksta, bet seniūnas sako, jog medžius reikia šalinti dėl to, kad neužstotų vaizdo kameroms.

kantautas medziai3
„Čia nėra jokio kriminalo, viskas daroma su leidimais – suderinta ir su ornitologais, ir su Kultūros paveldo departamentu. Kirtikai buvo gavę leidimus iki gegužės 1 d. iš ornitologų, dėl to tie medžiai dabar yra paguldyti, kol juos leis sąlygos išvežt. Ten yra menkaverčiai krūmai ir medžiai, karklynas, dėl ko mes džiaugiamės, kad kažkas išvalo visą tą paupį. Ir ten prie Širvintos tako vaizdas bus geresnis, nes jie išvalys sužėlusius krūmus. Paukšteliai turės kur perėti, o lakštingalos turės kur čiulbėti. Gaila, kad per socialinius tinklus besireikšdami žmonės nemato ir neakcentuoja gražių darbų – šeštadienį buvo pasodinta 30 ąžuoliukų“, – aiškina seniūnas.

Ąžuoliukų sodinimo iniciatorės – Lietuvos socialdemokratų moterų klubo atstovės su šeimomis ąžuolus sodino norėdamos įamžinti socialdemokračių moterų sąjungos 30-metį.

Kaip informavo Valstybės sienos VSAT Pagėgių pasienio rinktinės vadas pulkininkas Rimantas Timinskas, Kudirkos Naumiesčio pasienio užkardos saugomame ruože, ties Širvintos ir Šešupės upių vagomis, prie patrulių tako įrengta stebėjimo sistema, o kad ji funkcionuotų tinkamai, reikalinga išvalyti augmeniją, pašalinti medžius visoje pasienio juostoje. Anot pulkininko, medžių šalinimo darbus vykdė UAB „Euroelektronika“, kuri yra laimėjusi konkursą, o šios bendrovės  projekto vadovas patikino, kad visus reikiamus leidimus augmenijos šalinimui įmonė yra gavusi ir vykdomi darbai atliekami suderinus su reikiamomis institucijomis.


Medžių šalinimo darbai prie naujai įrengtų pasieniečių kamerų pasienyje vyksta ir Slavikų seniūnijos teritorijoje, tačiau šioje seniūnijoje gyventojai, anot vietos seniūno Valdo Dumčiaus, „bangų nekelia“ ir niekam neužkliuvo, kad pasienio teritorija yra valoma tokiu būdu.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.