Gidai: rajonui, apie rajoną ir ne tik

bernotaite gidai
Šakių TIC vadovė Ieva Bernotaitė. D. Pavalkio nuotr.

Raminta MAJAUSKAITĖ
 
Šakių turizmo informacijos centras (TIC) vasarą žada pradėti Šakių krašto gidų rengimo kursus, kurie bus pritaikyti tiek jau šioje srityje dirbantiems gidams, tiek naujai į šią sferą pasineriantiems asmenims. Projekte dalyvauti TIC kvies net dvidešimt Šakių rajono gyventojų.

Šakių TIC siekia orientuotis į paslaugų kokybę, kadangi šiuo metu turizmo objektuose dažnai dirba žmonės, neturintys gido pažymėjimo. Paskutinį kartą panašaus pobūdžio gidų kursai rengti tik 2013 m. Šiemet dalis kursų vyks nuotoliniu būdu, siekiant apsidrausti dėl epidemiologinės situacijos. Kursų trukmė – 250 valandų, jie rengiami lietuvių–anglų kalbomis.

„Galvojame, kad gido pažymėjimas yra prestižo reikalas, kuris sukurs pridėtinę vertę mums, kaip kokybiškesnę paslaugą teikiantiems asmenims. Kuo žmogus turi platesnį išsilavinimą šioje srityje, tuo jis gali generuoti originalesnes idėjas, tuo jo darbe pasitaiko mažiau klaidų. Mums reikia galvoti ir apie tai, jog grupės, kurios dažnai vyksta į ekskursijas Lietuvoje, jau yra pasikausčiusios, tad negalime pasirodyti turintys mažiau žinių, prasčiau ar siauriau išmanantys istoriją, architektūrą ar meną už savo klientus“, – sako Šakių TIC vadovė Ieva Bernotaitė.

Kursų programa papildyta įvairiomis temomis. Tai inovatyvus ir analogo Lietuvoje šiuo metu neturintis projektas, kuriame bus kalbama ir apie Šakių rajono turizmo objektus, ir apie Šakių rajono piliakalnius, dvarus, apie kulinarinę zanavykų kelionę, literatūrinius Šakius, architektūrą ir dailę Šakių rajone, sakralinį paveldą ir gido personažo kūrimą.

„Kiek uždirba gidai? Įdomus klausimas. Kvalifikuotiems gidams už aštuonių valandų darbą mes galime pasiūlyti maždaug apie 80 eurų ir į viršų. Šiuo metu turizmo centras galvoja apie naują sistemą, kuri leistų užsidirbti daugiau. Didesnis užmokestis bus siūlomas už edukacines ekskursijas su savo sukurta programa. Kaina priklauso nuo gido investicijų – kiek laiko skirta programos pasiruošimui, kaip atrodo jo įkūnytas personažas, kokia pasirinkta tema ar tematinis maršrutas. Mokymuose bus akcentuojama ir mūsų krašto terminologija. Terminologija, turinti specifiką, pavyzdžiui, tokie tarmiški žodžiai kaip piliakalnis, mergučė ar dvaro ponas. Kadangi reikalinga vienoda sistema, kaip versti tokius specifinius žodžius nepakeičiant jų prasmės“, – pasakoja TIC vadovė ir priduria, kad kursų dalyviai turės penkias išvykstamąsias ekskursijas, viena iš jų (į Kauną) bus rengiama anglų kalba, taip pat numatytos ekskursijos Šakių rajone į šiandien populiariausius objektus bei rečiau lankomus, tačiau turinčius daug potencialo.

Kursai bus nemokami, bet dalyviai, pasirašydami sutartį, turės įsipareigoti vėliau vesti tam tikrą skaičių ekskursijų jau realiems turizmo informacijos centro klientams, pademonstruoti įgytas žinias. Jauniems žmonėms teikiamas prioritetas, nes pastebima, kad jaunesni gidai turi daugiau praktikos kalbant angliškai bei tikėtina, jog produktyviau dalyvaus ir aktyvins turizmo vystymą Šakių rajono svečiams iš užsienio.

„Šakiuose turime problemą su užsienio kalba. Mes labai daug kalbame apie užsienio turistus, bet turime dar daug pagalvoti apie galimybes juos priimti. Viena yra susikalbėti, bet visai kas kita vesti ekskursiją užsienio kalba, tuo labiau įtraukiant jau prieš tai minėtą terminologiją. Mūsų, kaip turizmo centro, kaip šios srities vėliavos nešėjų, tikslas yra proveržis. Be to, svarbu yra užtikrinti, kad mūsų paruošti gidai mąstytų plačiau bei kurtų išskirtinumą“, – sako I. Bernotaitė ir viliasi, kad po šio projekto turėsime daug paruoštų naujų ir įdomių ekskursijų programų, prioritetas – kad atsirastų turizmas užsienio vartotojams.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.