Vilkų medžioklės sezonas atidarytas ir rajone – iš karto krito du vilkai

vilkai benas
Gerdžiūnų medžiotojų būrelio vadovui Benui Kriščiūnui pavyko sulaukti reto laimikio – vilkų poros, kurie iš karto krito nuo taiklių medžiotojo šūvių. Asmeninio archyvo nuotr.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Vilkų medžioklės sezono pradžią itin sėkmingai šį sezoną atidarė Gerdžiūnų medžiotojų būrelio vadovas Benas Kriščiūnas – po taiklių šūvių iš karto krito du vilkai. Medžiotojai sako, jog vilkų šeimų yra žymiai daugiau nei skelbia oficiali statistika, o jų pridarytos žalos šiais metais irgi yra daugiau nei įprastai.

Nuo 2008 m. B. Kriščiūnas vadovauja medžiotojų būreliui, turi 27-erių metų medžiotojo stažą, yra sukaupęs nemažai trofėjų, tačiau vilkų trofėjai medžiotojo rankose – pirmą kartą. Sekmadienio ankstų rytą, sėdėdamas jo vadovaujamam medžiotojų būreliui priklausančiuose plotuose Kriūkų seniūnijos pamiškėje įrengtame bokštelyje, sutykojo retą laimikį – į palaukę išėjo du vilkai. Tai buvo patinėlis ir patelė, subrendę vilkai, jau nebe jaunikliai. Po poros taiklių šūvių B. Kriščiūnui pavyko sumedžioti porelę vienu metu.

„Pasisekė. Sulaukiau parbėgančius link miško juos, ėmiau vieną, paskui antrą antru šūviu. Tai pirmi mano sumedžioti vilkai. Patelė svėrė 28 kg, o patinas – 30 kg, gana dideli, suaugę, subrendę vilkai. Pasiliksiu trofėjus – gal darysiu iškamšą ar kaukolę ir kailį pasiliksiu, bet būtinai pasiliksiu trofėjus“, – džiaugėsi retai pasitaikančiais medžiotojams šių plėšrūnų trofėjais B. Kriščiūnas.

Pasak būrelio vadovo, tai ne pirmas kartas, kada jis gamtoje mato tikrus vilkus, bet tai buvo pirmas kartas, kada turėjo galimybę paleisti šūvius. Pasak medžiotojo, šis plėšrūnas tikrai pastaruoju metu nėra retas, nes vilkų yra žymiai daugiau negu teigiama oficialioje statistikoje, bet pamatyti šį žvėrį labai sudėtinga, nes tai labai gudrūs ir budrūs gyvūnai.

„Aš netikiu ta statistika, kad Lietuvoje yra tik 62–63 vilkų šeimos. Jau vien tas faktas, kiek šiais metais buvo išpjauta gyvulių pas žmones, rodo, kad vilkų turi būti žymiai daugiau, gal netgi dvigubai“, – sako medžiotojas.

Anot B. Kriščiūno, vien šiais metais Kriūkų seniūnijoje jau rugpjūčio pradžioje buvo papjautos keturios avys, neseniai vėl papjautas didelis veršis.

„Dvigubai daugiau šįmet išpjauta naminių gyvulių negu ankstesniais metais. Ta statistika dar netgi netiksli, nes ne visi žmonės kreipiasi į savivaldybę tos kompensacijos, tai tikriausiai išpjauta gyvulių dar daugiau“, – mano B. Kriščiūnas.

Pasidomėję Šakių savivaldybės Žemės ūkio ir kaimo reikalų skyriuje sužinojome, kad šiais metais dėl ūkinių gyvūnų vilkų padarytos žalos kompensacijos kreipėsi devyni pareiškėjai ir pranešta apie 30 papjautų gyvulių, o pernai tuo pat metu buvo pranešta apie 17 papjautų naminių gyvulių.

Kad skaičiai ir statistika skaičiuojant vilkus neatitinka realybės, ne pirmą kartą garsiai kalba ir Šakių medžiotojų ir žvejų draugijos medžioklės žinovas, žuvininkas Gintautas Liepuonis.

„Aplinkos ministerija negirdi, ką sako medžiotojai – vilkų yra žymiai daugiau nei teigia tie jų gynėjai. Bet kai papjauna gyvulius, tada jau pikti žvilgsniai krypsta į mūsų pusę, nors mūsų niekas negirdi. Medžiotojai pastebi augantį jų skaičių, žmonės kenčia nuo jų daromų nuostolių, o mūsų niekas nenori girdėti – ministerija klauso tų vilkus ginančių organizacijų, kurios smarkiai iškraipo duomenis. Reikia klausyti tų žmonių, kurie mato realią situaciją. Kol taip bus, tol vilkų populiacijos problema neišsispręs“, – tikina G. Liepuonis.

Pernai rajone per sezoną buvo sumedžioti keturi vilkai: du Lekėčių seniūnijoje, vienas Griškabūdžio, kitas Gelgaudiškio seniūnijose. Pernai Lietuvoje buvo leista sumedžioti 175 vilkus, šįmet kvota padidinta iki 190-ies. Nuo šio vilkų medžioklės sezono pradžios, nuo spalio 15 iki spalio 19 dienos, Aplinkos ministerijos duomenimis, jau sumedžiota 13 vilkų, šioje statistikoje jau įtraukti ir du sekmadienį B. Kriščiūno sumedžioti vilkai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.