Miškininkai kartu su gamtos mylėtojais kėlė inkilus

inkilai cekauskas
Prie Valstybinių miškų urėdijos organizuotos inkilų kėlimo šventės prisidėjo ir rajono miškininkai bei „Varpo“ mokyklos mokiniai. Sutkų girininkijos specialistas Gintas Čekauskas rodė, kaip tinkamai pagaminti ir iškelti inkilą. Akcijos metu Sutkų girininkijoje miško sparnuočiams buvo iškelta 60 inkilų. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Kiekvienais metais Valstybinių miškų urėdijos miškininkai kartu su mokymo įstaigomis, bendruomenėmis susitelkia labai gražiam tikslui – iškelti sugrįžtantiems paukščiams naujus namus. Kovo 10 d. rajono miškininkai kartu su kolegomis bei neabejingais gamtos mylėtojais visoje Lietuvoje dalyvavo inkilų kėlimo šventėje „Paukščiai grįžta namo“.

Kovo 10 d. minima 40-ies paukščių diena. Nors vaizdas už lango dar neprimena pavasario, bet sugrįžtantys sparnuočiai jau ieško naujų namų. Tad Lietuvos miškininkai kvietė visus dalyvauti kartą metuose vykstančioje šventėje.

Kaip pasakojo Valstybinių miškų urėdijos Šakių regioninio padalinio miško želdinimo ir apsaugos inžinierius Kęstutis Jankauskas, šiemet sparnuočiams inkilus kelti pasirinktas Sutkų miškas.

Tad kovo 10 d. Sutkų girininkijos specialistai su jau pagamintais 55 inkilais laukė pagalbininkų – „Varpo“ mokyklos Jaunųjų miško bičiulių būrelio. Vaikai su mokytoja Almute Ščajeviene atvažiavo nešini ir savo pagamintais penkiais inkilais, kuriuos, pasak mokytojos, vaikai pasigamino patys, dalyvaudami interaktyvioje pamokoje.

Sutkų girininkijos specialistas Gintas Čekauskas pasakojo, kad Lietuvoje pirmasis organizuotai inkilus pradėjo kelti gamtininkas Tadas Ivanauskas dar 1922 m. ir iki šiol miškininkai organizuoja inkilų kėlimo šventes. Pasak G. Čekausko, Šakių regioninis padalinys taip pat kasmet prisideda prie tokių švenčių ir ne tik iškelia po maždaug 50 inkilų, bet ir išvalo praėjusio sezono inkilus.

„Nes zyliniams paukštukams inkiliukus reikia ir valyti, kad nesiveistų parazitai“, – sako G. Čekauskas.

Anot jo, visi inkilai prieš juos iškeliant yra sunumeruojami. O šiemet inkilai bus keliami zylėms, bet, sako miškininkas, šiuose inkiluose puikiai išsiteks ir musinukės.

G. Čekauskas kartu su kolegomis Egidijumi Sutkumi, Ieva Kareiviene moksleivius pirmiausiai supažindino, kokie inkilai tinkamiausi paukščiams bei kaip juos tinkamai iškelti. E. Sutkus pademonstravo ir pagamintą inkilą pelėdoms.

„Ypač šiems paukščiams inkilų labai trūksta, o kelti juos reikia pavieniui, kadangi pelėdoms reikalinga didelė maitinimosi teritorija“, – primena E. Sutkus.

Anot miškininkų, gaminant inkilą, reikėtų rinktis neobliuotas lentas. Kai ateina laikas ir paukščių jaunikliai yra pasirengę palikti inkilą, obliuotos lentos paukšteliams neleidžia įsikibti į inkilo sienelę, tad silpniems mažyliams inkilą palikti tampa kur kas sunkiau. Nepataria prie inkilo landos tvirtinti ir kartelės, ji padeda ne paukščiams, o plėšrūnams, pavyzdžiui, kiaunėms ar katėms, pasiekti inkilą. Paukščiams tokia kartelė nereikalinga.

Po trumpo miškininkų instruktažo visi kimba į darbus. Miškininkai pasirūpino dvišakėmis kartimis, kurios reikalingos keliant inkilus. Eidami miško keliu, tiek miškininkai, tiek vaikai dairosi tinkamos šakos, ant kurios inkilas pritvirtinimas prikabinant jį kabliu.

„Inkilą reikia pritvirtinti taip, kad jis būtų stabilus, nesiūbuotų vėjyje, būtų atviresnėje, medžių šakomis neužgožtoje vietoje, labiau į pietryčių pusę, maždaug 3–4 metrų aukštyje“, – patarimų negaili E. Sutkus.

Vaikams teko nemažai pakeliauti, nes inkilai vienas nuo kito turi būti sukabinti ne arčiau kaip 50 metrų atstumu. Iš viso kartu su miškininkais mokiniai iškėlė 60 inkilų. Kai visi inkilai jau buvo įkelti, šiek tiek išvargę ir truputėlį sušalę mokiniai pasivaišino miškininkų pasiūlytomis vaišėmis.

Vienuolikmetė Adrija pasakojo, kad jai smagu būti gamtoje, padėti gyvūnams, o ir pati namuose turi šunį, papūgų. Trylikametis Lukas tvirtino, kad lanko miško bičiulių būrelį, nes jam patinka per pamokas gaminti iš medienos.

„Tai pirmas mano iškeltas inkilėlis. Man labai patinka gamta, nes ir namuose turim daug gyvūnų. Mes turim 45 vištas, keliolika avių, dvi voverytes auginam, viena katiną ir vieną šunį“, – neslėpė džiaugsmo gelgaudiškietė Viltė Bakytė.

Valstybinių miškų urėdijos organizuotoje akcijoje penktadienį iškelta daugiau nei 8 tūkst. inkilų įvairiems paukščiams.

Keturiasdešimties paukščių dieną paminėjo bei šventėje ,,Paukščiai grįžta namo“ dalyvavo ir Kidulių pagrindinės mokyklos 6 klasės mokiniai – kovo 10 d. vyko į Pašvenčio (Jurbarko r.) girininkijos miškus kabinti inkilų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.