Svarbiausia – išdrįsti pasinaudoti ES investicijomis

es investicijos mieste
Šią savaitę Šakiuose vyko informacinis renginys „ES investicijos Jūsų mieste“.

Organizatorių atstovai teigia, kad pagrindinė šio idėja – priminti žmonėms apsidairyti ir pamatyti, kaip jų miestas išgražėjo ir ES investicijų dėka.

Orientuojasi į regionus


Šios kampanijos metu bus aplankyta daugiau nei 14 miestų ir miestelių, o labiausiai orientuojamasi į mažesniuosius.

Pasak organizatorių, dažniausiai ES investicijų projektus sugalvoja, juos teikia įmonės, įstaigos: „Bet vartotojai esame mes patys. Idėja yra žmonėms priminti apsidairyti ir pamatyti, kaip miestas išgražėjo. Šie metai yra pereinamieji – baigiasi vienas, 2014–2020 metų ES investicijų periodas, ir prasideda kitas, todėl mes norime parodyti geruosius projektus, gerąsias istorijas.“

 „Įsibėgėjus naujajam periodui, skelbiama labai daug kvietimų – tai ir saulės baterijų, elektromobilių stotelių įsirengimas, vandenvala, švietimas, socialinė apsauga, kvietimai jauniems verslams, kurie arba nori pradėti verslą, arba save auginti. Tokiems projektams atsiranda vis daugiau galimybių ir lėšų, tereikia paprasto dalyko: pasakyti „reikia“, – tikino renginių iniciatoriai iš Finansų ministerijos: „Labai daug lėšų skiriama ir instituciniams projektams. ES finansavimą, už kurį gali įrengti, pavyzdžiui, apžvalgos bokštą, pažintinį taką, renovuoti mokyklą ar įkurti naują laboratoriją ir t.t.“

Pasinaudoti ES lėšomis gali ne tik verslas, švietimo sektorius, tačiau net ir jautriausios socialinės grupės – pavyzdžiui, vieni gyvenantys senyvi žmonės.

„Iki šiol kalbėdavome, kad jei vienam žmogui sunku, jis turi važiuoti į globos įstaigą. Tačiau gali būti ir kitaip: jau kelinti metai vyksta nacionalinis projektas, finansuojamas ES investicinių fondų, kuomet senoliams yra suteikiama pagalba į namus. Žmogui niekur išvykti nereikia – pagalba atvažiuoja pas jį. Tereikia kreiptis į savo šeimos gydytoją arba į socialinį skyrių ir žmogui bus suteikta pagalba“, – ES investicijų privalumus vardijo organizatoriai.

es investicijos mieste2
Skirs per pusantro milijardo eurų


Europos Sąjungos biudžetas – tai biudžetas, surenkamas iš muitų, taikomų importui iš ES nepriklausančių šalių, nedidelės kiekvienoje valstybėje narėje surinkto pridėtinės vertės mokesčio dalies, valstybių narių bendrųjų nacionalinių pajamų dalies, atsižvelgiant į šalių turtingumą, taip pat kitų pajamų. ES pinigai yra skirti investicijoms.

Tolygiam šalies vystymuisi bus investuojama į dešimt Lietuvos regionų centrų, realizuojant jų ekonominį potencialą. Taip investicijų naudą pajustų viso regiono gyventojai. Regionams bus skiriama 1,62 mlrd. eurų ES lėšų: regionai patys planuos investicijas, bendruomenės susitars dėl būtinų projektų.

Per dvi dešimtis metų ES investicijos prisidėjo prie Lietuvos žmonių gerovės ir pakeitė mūsų šalies veidą. Informaciją apie visus projektus ir Kvietimus galima rasti www.esinvesticijos.lt.
 
Renginiai iš dalies finansuojami Europos socialinio fondo lėšomis.

es investicijos mieste qrwww.ESinvesticijos.lt
paskelbti kvietimai

d-0454

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.