Šių metų šildymo sezonas nuteikia optimistiškiau

rauckis r3
UAB „Šakių šilumos tinklai“ direktorius Raimondas Rauckis, kalbėdamas apie šio sezono šildymo kainą, prognozavo, kad, jei kuro kainos nepasikeis, šildymas gruodį daugiabučių gyventojams kainuos 24 proc. mažiau nei praėjusiais metais. D. Pavalkio nuotr.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Ilgai lepinę šilti ir saulėti orai baigėsi. Dažnas privačių namų gyventojas jau šildo savo būstą, šildymo sezono pradžią jau skelbia kai kurios šalies savivaldybės. O kada jis prasidės mūsų rajone ir kaip jam pasiruošta, kalbiname „Šakių šilumos tinklų“ direktorių Raimondą Rauckį.

Pasak „Šakių šilumos tinklų“ vadovo, naujam šildymo sezonui visiškai pasiruošta ir laukiama, kada bus paskelbta jo pradžia. Tačiau, jei žmonės pageidautų šildymo sezoną pradėti anksčiau nei jis savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu bus paskelbtas oficialiai, tai padaryti nėra jokių kliūčių, tereikia daugiabučių gyventojams surinkti parašus ir pateikti prašymą.

R. Rauckio teigimu, kol kas norą anksčiau šildytis pareiškė tik Šakių parapijos senelių globos namai ir „Šakių ligoninė“, ketinanti įsijungti šildymą kai kuriose savo patalpose – Priėmimo-skubios pagalbos skyriuje, operacinėje. Todėl planuojama išsiversti su vasariniu katilu, tačiau, jei atsiras daugiau norinčių, teks peržiūrėti technines galimybes, ar jam užteks galios.

Vienas iš pagrindinių kriterijų, kada skelbiama sezono pradžia, yra faktinė lauko oro temperatūra. Įprastai šildymo sezoną galima pradėti, kai tris paras iš eilės vidutinė lauko oro temperatūra yra žemesnė už +10 °C, ir baigti, kai ši temperatūra tris paras iš eilės yra aukštesnė už +10 °C.

Nuo kitos savaitės prognozuojama, kad orai dar atvės – dieną bus 8–9, naktį tik 3 laipsniai šilumos, tad savivaldybės administracijos direktoriaus Vytauto Ižganaičio teigimu, nuspręsta šių metų šildymo sezoną pradėti nuo spalio 17 d.

Praėjusiais metais šildymo sezonas taip pat buvo pradėtas spalio 17 d., lyginant su ankstesniais metais, kiek vėlyvesnis, nes 2021–2022 m. šildymo sezonas rajone pradėtas spalio 6 d., 2020–2021 m. sezono pradžia buvo spalio 14 d., o dar ankstesniais metais – spalio 3 d.

Kalbant apie naują šildymo sezoną, turbūt svarbiausiu klausimu rajono gyventojams išlieka, kokios gi šiemet bus kuro ir šilumos kainos. Reikia paminėti, kad per paskutinius metus biokuras jau nėra pats pigiausias kuras. Praėjusį šildymo sezoną biokuro, beje, kaip dujų ir elektros, kainos buvo žymiai šoktelėjusios aukštyn, tad ir šildymo sezonas buvo brangesnis nei ankstesni.

Primindamas, kokie kuro kainų šuoliai buvo pernai, kai spalio mėnesį kurą pirko po 47,10 euro už MWh, o gruodžio mėnesį jau mokėjo po 51,83 euro už MWh, R. Rauckis viliasi, kad šiemet kainos išsilaikys tos pačios – maždaug 27–30 eurų už MWh. Jei pernai spalio mėnesį šilumos kaina buvo 10,55 euro už kWh, tai šiuo metu yra apie 10 proc. mažesnė ir siekia 9,61 euro už kWh, todėl prognozės nuteikia optimistiškiau nei praėjusiais metais.

„Pabandėm su ekonomiste paprognozuot kainą. Jei šiuo metu biokurą perkam apie 27 eurus už MWh, o praėjusiais metais tuo pačiu metu kuro kaina buvo 47 eurai už MWh. Tad šiemet kuras atsieis 42 proc. pigiau ir faktiškai gruodžio mėnesį turėsim kažkur 24 proc. pigesnę šilumos kainą“, – skaičiavo „Šakių šilumos tinklų“ direktorius.

Kaip paaiškėjo, ne visi rajono gyventojai gali susimokėti už šildymo paslaugas ir nors jiems yra sudaroma galimybė skolas išsimokėti dalimis, tačiau, pasak R. Rauckio, „netoli 200 tūkst. eurų skola nuolat kabo nesumokėta ir vis dar keliauja mėnesis iš mėnesio, metai iš metų“.

Pasidomėjus, ar jau sumontuotas pavasarį pirktas rezervinis katilas, įsigytas iš UAB „Kauno energija“ aukciono būdu (ne naujas, bet labai mažai naudotas ir už gerą kainą – 15 tūkst. eurų), paaiškėjo, kad šiuo metu vyksta dujų katilo rangos pirkimo darbai. Jau yra gautas jo ekonomaizeris ir degiklis, tad tikimasi katilą dar lapkričio mėnesį išardžius sieną įtraukti į katilinės vidų ir, jei visi prijungimo darbai vyks sklandžiai, kitų metų pavasarį galutinai jį paruošti eksploatacijai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.