Tęsdamas tradiciją dirbti regionuose, pirmadienį Prezidentas su komanda viešėjo Šakiuose

Šalies Prezidento Gitano Nausėdos ir pirmosios ponios Dianos Nausėdienės vizitas Šakiuose prasidėjo nuo susitikimo su rajono valdžios atstovais. Prie savivaldybės juos pasitiko rajono meras Raimondas Januševičius su sutuoktine Itana. D. Pavalkio nuotr.

Pirmadienį šalies Prezidentas Gitanas Nausėda su komanda bei pirmąja ponia Diana Nausėdiene viešėjo Šakiuose, kur domėjosi, kuo gyvena regionas. Įvairiuose susitikimuose ir formatuose gvildenti švietimo, sveikatos, socialiniai bei infrastruktūros klausimai, paliesta ypač aktuali saugumo tema. Nors tiek pirmoji ponia, tiek Prezidentas ypač gražiai atsiliepė apie aukštą kultūros lygį rajone, bet turėjo ir pastebėjimų, kur galima pasitempti.

Kelių decentralizacija ir saugumas

Prezidentas vizitus po regionus tęsia nuo 2019 m. ir Šakiai yra viena paskutiniųjų savivaldybių, kurią jis aplankė. Vizitą Šakiuose šalies vadovas pradėjo nuo susitikimo su rajono meru Raimondu Januševičiumi ir kitais administracijos vadovais.

Vienas iš aptartų klausimų – keliai bei infrastruktūra. Kaip jau vėliau kalbėdamas su „Draugu“ patikino G. Nausėda, bendras kelių plėtros ir priežiūros fondas yra akivaizdžiai nepakankamas, tad nors fondo problemos ir nespręstų, bet jis norėtų decentralizuoti kelių tvarkymą, t. y. miestuose ir miesteliuose esančių kelių pavaldumą ir lėšas perduoti savivaldybėms, nes vietoje geriausiai žinoma, kokie ruožai turėtų būti remontuojami pirmiausiai.

„Norėjom išgirsti savivaldybės vadovų nuomonę apie šią iniciatyvą, manau, jiems trūksta šiek tiek informacijos“, – teigė G. Nausėda.

Vizito metu paliestas ir saugumo klausimas bei rajono vadovų nekart viešai transliuota pozicija, kad mūsų rajonas, esantis visai greta itin nedraugiško kaimyno, yra pamirštas. Visgi šalies vadovas ramino, kad taip nėra, savo vizitu jis ir nori parodyti, kad Lietuvoje nėra ir neturi būti izoliuotų ar nutolusių vietovių, o saugumo klausimas, kalbėjo Prezidentas, mūsų šalyje dabar yra uždavinys numeris vienas, tad prabilo ir apie verslo iniciatyvą šalies gynybai skirti 4 proc. nuo bendro vidaus produkto.

„Be gynybos nebus nieko“, – pabrėžė Prezidentas ir tikino, kad Rusija ketina mesti iššūkį visam demokratiniam pasauliui, todėl ir svarbu susitelkti bei padėti Ukrainai. Ir ginklai, sakė šalies vadovas, reikalingi ne tam, kad kariautume, o tam, kad sustabdytume karą.

„Apmaudu matyti, kad Ukraina kiekvieną karo dieną moka didžiulę žmogiškų gyvybių kainą. <...> Ukrainos laisvė yra ir Lietuvos laisvė“, – susitikimo su bendruomene Šakių kultūros centre metu kalbėjo G. Nausėda ir apgailestavo, kad ir prieš keletą mėnesių duoti skambūs šalių lyderių pažadai padėti Ukrainai dar ir šiandien neįgyvendinti, tačiau Lietuvą jis įvardija kaip išties tvirtos laikysenos šalį ir tokios pozicijos planuoja laikytis ir toliau.

nauseda sakiuose2Šakiuose Prezidentas su savo komandos nariais įvairius klausimus aptarė su rajono valdžios atstovais, o vakarop Šakių kultūros centre vyko susitikimas su bendruomene, kur pristatyta visos dienos darbotvarkė, suteikta galimybė Prezidentui užduoti klausimų, pavyzdžiui, teirautasi dėl taršių automobilių ar net dėl galimybės sutvarkyti griūvantį tiltą. D. Pavalkio nuotr.

Turizmo potencialas neišnaudotas

Susitikimo su rajono vadovais metu aptarta ir pramoninio bei pramoginio uosto Gelgaudiškyje įrengimo idėja bei užmojis per Nemuną statyti tiltą, nors kai kuriuos vietinės valdžios sumanymus Prezidentas vertina atsargiai.

„Visos idėjos svarstytinos, bet, kalbant apie tiltą per Nemuną, reikia modeliuoti tilto būtinumą ne tik ekstremaliu atveju, jei ateis diena X ir prasidės karas, bet kaip tas tiltas ir jo atsiperkamumas atrodys taikos sąlygomis“, – teigė šalies vadovas ir pabrėžė, kad mūsų regionas jautrus ir dėl to, kad užsibrėžtas iniciatyvas ketinama įgyvendinti saugomose teritorijose, tad pabrėžė kompromisų ieškojimo svarbą, nors sutiko, kad projektai Gelgaudiškyje galėtų pagyvinti regioną.

Būtent turizmo srityje, kalbėjo G. Nausėda, mūsų regionui yra kur pasitempti.

„Ypatingai turizmo potencialas nėra išnaudotas, dar mažai žinoma apie krašto dvarus, kiek čia šviesuolių gyvenimo kelią pradėjo“, – „Draugui“ kalbėjo šalies vadovas ir siūlė rajonui užsukti ratą, kad pirmiausiai sklistų žinia apie krašto patrauklumą ir išskirtinumą, kad čia atvykę turistai norėtų pasilikti ilgėliau, o tada galbūt spręstųsi ir viešbučių problema.

nauseda kudirkos naumiestisPrezidentas Gitanas Nausėda komplimentų negailėjo Vinco Kudirkos gimnazijoje veikiančiam muziejui ir teigė, jog savo ekspozicija jis vienas įspūdingiausių, kokius yra matęs ugdymo įstaigose. D. Pavalkio nuotr.

Reformos neturėtų būti vykdomos tik dėl reformų

Atvykusį į Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnaziją G. Nausėdą aplodismentais pasitiko būrys bendruomenės narių, moksleivės įteikė rožių. Pirmiausiai šalies vadovas buvo supažindintas su gimnazijos muziejumi, kurį Prezidentui pristatė gimnazijos dešimtokė Beatričė Jonaitytė. Šalies vadovas liko sužavėtas muziejumi ir teigė, kad tai vienas įspūdingiausių savo vertinga ekspozicija muziejų, kokius ugdymo įstaigose yra matęs, pagyrė gimnaziją, jog joje yra uniformos, grožėjosi mūsų tarme, o dovanų įteikė istorinę šalies vėliavą bei pasirašė mokyklos svečių knygoje.

Būtent šioje gimnazijoje vyko apskritojo stalo diskusija mokyklų tinklo klausimais, joje dalyvavo Prezidentūros, Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos, rajono gimnazijų vadovai, tėvų, moksleivių atstovai, mokslininkai.

Kaip skelbiama pranešime spaudai, diskusijos dalyviai pažymėjo, kad mokyklos ar klasės mokyklose neturėtų būti uždaromos atsižvelgiant vien tik į kiekybinius kriterijus, nes aukščiausias švietimo tikslas – kokybiškas ugdymas, o ne ekonominis atsiperkamumas. Kaip svarbi švietimo sistemos misijos dalis buvo paminėtas ir socialinės bei ekonominės atskirties mažinimas.

Anot Prezidento, apmaudu, kai likus keliems mėnesiams iki kadencijos pabaigos tenka ieškoti naujo ministro, gaila, kad įgyvendinant reformas nepatenkinti švietimo bendruomenės, tėvų, pačių moksleivių lūkesčiai.

„Reformos turi būti vykdomos ne dėl pačių reformų, bet išmintingai, siekiant, kad vaikų ugdymas ne nukentėtų, o išaugtų, bet kol kas tuo pasigirti negalime. Kviečiu mokyklų tinklo optimizavimą įgyvendinti atidžiai, kad pertvarka neatsigręžtų prieš tokias gimnazijas, kaip ši. Taip, kad šalies mokyklų tinklas kiekvienam Lietuvos mokiniui, kad ir kur jis gyventų, užtikrintų geriausias ugdymo ir švietimo galimybes“, – kalbėjo šalies vadovas.

Prieš apsilankydamas himno autoriaus vardu pavadintoje gimnazijoje jis aplankė ir Vinco Kudirkos kapą, padėjo gėlių. Vykdamas į Šakius neaplenkė ir Sintautuose stovinčio poetui Pranui Vaičaičiui skirto paminklo, prie kurio ir pats yra prisidėjęs, kaip itin šviesų žmogų prisiminė ir amžinybėn iškeliavusią mokytoją Mariją Puodžiukaitienę, pripažino, jog brangina jos knygas, apžiūrėjo ir P. Vaičaičio ekspoziciją senojoje mokyklėlėje.

Prezidento ir komandos vizitas baigėsi Šakių kultūros centre susitikimu su bendruomene, susirinkusieji buvo supažindinti su visos dienos darbotvarke, galėjo užduoti klausimų.

nausediene varpeLankydamasi Šakių „Varpo“ mokykloje, pirmoji ponia Diana Nausėdienė užsuko ir į protmūšį „Pažink Lietuvą“, kurį organizavo Valstybės pažinimo centras. Ji negailėjo pagyrimo žodžių mokiniams, kuriuos pavadino laisvės vaikais, suvokiančiais lietuviško žodžio ir tapatybės prasmę bei svarbą. D. Pavalkio nuotr.

Susitiko su laisvės vaikais

Pilna veiklos buvo ir pirmosios šalies ponios D. Nausėdienės diena. Lydima pirmosios rajono ponios Itanos Januševičienės ir mero padėjėjos Vaidos Skaizgirienės, pažintį su mūsų rajonu pradėjo nuo Šakių „Varpo“ mokyklos, kur ją prie durų pasitiko liaudiškų šokių kolektyvo „Pynė“ šokėjai ir „Varpo“ dramos studijos jaunieji aktoriai. Pirmieji kiek nedrąsiai D. Nausėdienę pasveikino mokyklos pirmokai. Juk ne kasdien pirmoji šalies ponia lankosi mūsų rajone ir ugdymo įstaigose, tad jaudulio užteko visiems – ir vaikams, ir jų mokytojams, ir mokyklos vadovams.

Po puikaus reginio, kuriame į vieną pynę susipynė ir liaudiški šokiai, ir jaunųjų aktorių vaidyba, ir Urtės Glikaitės bei Kajaus Jesevičiaus duetas, D. Nausėdienė Šakių „Varpo“ mokyklą pavadino unikalia, nes savo veiklą pradėjo kartu su atkurta Lietuvos nepriklausomybe – visos mokyklos kartos užaugo laisvoje ir nepriklausomoje Lietuvoje, visą tą laiką puoselėjo meilę gimtajam kraštui, gimtajai kalbai, tėvams, istorijai ir tradicijoms.

„Jūs esate ypatinga karta, kuri turi savo tradicijas, kuri puošia Lietuvą savo muzikiniais pasirodymais, savo asmeniniais talentais, todėl nepaprastai gražu atrasti jus čia ir matyti, ką jūs darote“, – kalbėjo pirmoji šalies ponia, negailėdama pagyrimo žodžių mokiniams, kuriuos pavadino laisvės vaikais, suvokiančiais lietuviško žodžio ir tapatybės prasmę bei svarbą.

Susitikimo metu įsidrąsinę mokiniai domėjosi ne tik D. Nausėdienės veikla, laisvalaikiu, bet ir asmeniniu gyvenimu. Viešnia mielai atsakinėjo ir į tokius vaikų klausimus, kaip susipažino su Prezidentu ir ar lengva būti jo žmona. Vaikščiodama po mokyklos erdves ji žavėjosi nuotraukomis, kabančiomis ant mokyklos sienų, turėjo progą susitikti ir su pačiu jų autoriumi fotografu Vidu Venslovaičiu, bendravo su mokyklos logopede Rasuole Čiulkinyte, apsilankė kompiuterių klasėje, mokinių komandiniame protmūšyje „Pažink Lietuvą“, kurį organizavo Valstybės pažinimo centras.

Susitikusi su mokyklos pedagogais, pirmoji šalies ponia dėkojo jiems už atsidavimą savo profesijai, pastangas ugdyti laisvas, drąsias ir savarankiškas asmenybes. Linkėdama mokytojams būti stipriems, ji prašė nepamiršti, jog didžiausias dėmesys pirmiausiai turi būti skiriamas vaikams.

Aplankė ir brandų jaunimą

Tęsdama tradiciją susitikti su Lietuvos trečiojo amžiaus universitetų (TAU) bendruomenėmis, D. Nausėdienė nepraleido progos apsilankyti Šakių TAU, kur, pasak jos, renkasi žinių ir patirties lobynas. Todėl labai svarbu, kad senjorai čia gali ne tik šviestis, bet ir aktyviai generuoti naujas idėjas, raiškos formas, dalytis jomis su kitais.

„XXI amžius turbūt ir yra tuo įdomus, kad atveria naujus kelius ir galimybes, leidžia daryti tai, ko dar nedarėm iki šiol“, – kalbėjo viešnia, džiaugdamasi, kad apie universiteto veiklas ir gyvenimą galėjo išgirsti iš pirmų lūpų – apie tai pasakojo Šakių TAU rektorė Margarita Liukaitienė, Kalbų fakulteto dekanė Danutė Aniulienė.

Susitikimo metu viešnia perdavė senjorams, kuriuos šeimoje vadina brandžiu jaunimu, ir Jo Ekscelencijos Prezidento G. Nausėdos nuoširdžiausius linkėjimus, džiaugėsi dovanotu Šakių kalendoriumi, šiemet jau 25-uoju numeriu, kurį leidžia Šakių viešoji biblioteka. Šios įstaigos leidybinę veiklą pristatė lietuvių kalbos mokytoja, bibliotekos savanorė Ona Jasinskienė, užbūrusi D. Nausėdienę ir visus susirinkusius savo poetiniu žodžiu.

Pirmoji ponia susitiko ir su VšĮ „Namai visiems“ kolektyvu, kuriam dėkojo už bendruomenės galios stiprinimą ir įprasminimą, gerus darbus, kurie įkvepia ir kitus. Taip pat susipažino su Lekėčių moterų klubo narėmis, kur užsimezgė šiltas pokalbis ne tik apie moterų veiklą ir vykdomas edukacijas, bet ir apie bendruomeniškumą, sveiką gyvenseną, dvasinį tobulėjimą ir kūrybą.

Atsisveikindama pirmoji šalies ponia kiekvienai aplankytai įstaigai ir organizacijai įteikė po Lietuvos istorinę vėliavą.

dsc_6426
dsc_6433
dsc_6442
dsc_6474
dsc_6507

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.