Žvilgsnis į rajono bažnyčias

luksiu_baznyciaGiedrė PLEČKAITYTĖ

Pasižvalgykime po mūsų krašto bažnyčias. Gera žinia tikintiesiems - jau kitąmet rajone duris plačiai atvers nauji maldos namai.

Nuotr. Prasidėjo Lukšių Šv. Juozapo bažnyčios bokštų atnaujinimo darbai.

Nušvis pavasarį

Pasižvalgyti po rajono šventoves paskatino Lukšių bažnyčia, joje prasidėję remonto darbai. Kaip tik šiomis dienomis prie Lukšių parapijos Šv. Juozapo bažnyčios bokštų iškilo mediniai pastoliai. Vietos klebonas Vytautas Juozas Insoda kalbėjo, jog dar šiemet aplink bažnyčią buvo sutvarkyta melioracija, tad dabar imtasi bažnyčios bokštų atnaujinimo. „Mūsų seniūnas yra pasakęs, jeigu savo pastangų, pinigų neįdėsi, tai tokių gražių vietų, kaip dabar yra miestelyje, nebus. Klebonas taip pat nenori atsilikti nuo bendros miestelio idėjos. Miestelio bažnyčia yra viena gražiausių ir meniškiausių Zanavykijoje. Daug žmonių pravažiuoja, iš toli bokštas matosi, todėl reikia ją prižiūrėti“, - teigė V. J. Insoda. Šiuo metu vyksta paruošiamieji darbai. „Aiškinamasi, kodėl juoduoja bokštai. Yra tokių statybinių smulkmenų, kurių nežinant atsitinka taip, kad bokštai juoduoja. Tiesiog kerpės auga“,- sakė Lukšių parapijos klebonas, pridurdamas, jog darbai atliekami pačių parapijiečių iniciatyva. Bažnyčios bokštas naujai nušvis tik kitų metų pavasarį.
 
Tikintieji turės naują bažnyčia

Panašu, jog Šakių dekanato dekanas kan. Donatas Jasulaitis turi išties nemažai užmojų. Iš projektinių lėšų Kudirkos Naujmiesčio Šv. Kryžiaus atradimo bažnyčioje artimiausiu metu bus pradėtas keisti stogas, kuris, pasak klebono, jau praleidžia drėgmę. Tuo pačiu bus imtasi bažnyčios bokštų remonto darbų. „Pagal antrą projektą numatyta bažnyčios rūsyje įrengti šarvojimo salę. Tai yra įrengti patalpas, pritaikytas bendruomenės reikmėms. Abiejų projektų vykdymas po truputėlį pradedamas“, - teigė klebonas. Jo tikinimu, bažnyčios rūsio pritaikymas parapijos reikmėms kainuos daugiau nei 300 tūkst. litų, o bažnyčios bokštų, nutekamųjų vamzdžių remonto darbams reikės daugiau nei 700 tūkst. litų.

Klebonas D. Jasulaitis priminė, jog šiuo metu Šakių dekanate yra statoma nauja bažnyčia. Ji parapijiečių lėšomis kyla Žvirgždaičių seniūnijoje. „Žvirgždaičių senoji bažnyčia buvo avarinės būklės, be to, ji jau atliko savo misiją, todėl reikėjo statyti naują. Statybos darbai jau baigiami, tad kitais metais bus pradėta naudoti nauja maldos vieta“, - sakė klebonas. Beveik dešimtį metų bažnyčios ir aukotojų lėšomis statoma šventovė yra mūrinė. „Parapija nedidelė, lėšų neturi. Kadangi rėmino neturime iš niekur, tai savo galimybėm, aukotojų lėšomis sunkiau darbai sekasi. Tačiau turint mintyje, kad bažnyčios niekada per metus nepasistatydavo, tai viskas lyg ir normalu. Kitąmet bus dešimt metų kai pradėta statyba, kitąmet ir koncegraciją atliksime“,- kalbėjo klebonas. Paklaustas, kiek kainavo naujos bažnyčios statyba, klebonas tikino, jog mažiau nei 800 tūkst. litų.

Pakeitė langus

Užpraeitą savaitę Šakių parapijos Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje buvo pakeisti 42 nauji plastikiniai langai. „Reikėjo jau pakeisti naujais. Tapo jaukiau ir šilčiau“, - teigė klebonas Sigitas Matusevičius. Šis kosmetinis remontas atsiėjo apie 30 tūkst. litų. Langai buvo sudėti už parapijiečių suaukotas lėšas. Net 5 tūkst. litų šventovei paaukojo parapijos namai „Svetainė“. Pasak S. Matusevičiaus, kol kas kitų labai būtinų remonto darbų bažnyčiai nereikia. Tačiau, turėdamas papildomų lėšų, klebonas norėtų sutvarkyti vargonus, takus aplink bažnyčią bei apšvietimą, kad vakare būtų šviesiau.

Tikslas – dvasinė misija

Griškabūdžio Kristaus Atsimainymo bažnyčioje nemaži rekonstrukcijos darbai buvo pradėti pernai metais ir baigti šių metų pavasarį. Vieninteliam rajone medinės architektūros paminklui buvo tvarkomas stogas ir lubų sijos. Dar tik du mėnesius Griškabūdžio parapijai vadovaujantis klebonas Sigitas Bitkauskas sakė, kad kitiems metams jau parašytas prašymas dėl bažnyčios fasado restauravimo, kuriam prašoma apie 3 - 4 tūkst. litų. „Kitais metais mūsų vyskupijoje svarbios bažnyčios – Prienų ir Griškabūdžio. Vyskupas minėjo, kad joms, tikriausiai skirs lėšų. Parapija iš savo lėšų nieko nepadarys. Tikriausiai žinote, kad mes turime skolų palikimą“, - teigė miestelio klebonas, atviravęs, jog parapiją slegia apie 11 tūkst. litų skola. Jo vadovaujamoje Barzdų parapijos bažnyčioje jokie remonto darbai neplanuojami. „Aš iš viso esu tokios taktikos, kad kol nėra pinigų, nieko neplanuoju. Mano tokia daugiau dvasinė misija. Aišku, ką reiks, tą darysime, jei bus lėšų ir parapijiečiai jaus pareigą“,- kalbėjo S. Bitkauskas.

Numatomi tik smulkūs remonto darbai

Gelgaudiškio Šv. Kryžiaus Išaukštinimo bažnyčios klebonas Alfredas Nėnius tikino, jog šventovėje nuolat atliekami vienokie ar kitokie remonto darbai. Pasak jo, netrukus reikės ir bažnyčios stogą tvarkyti. „Po truputį ateina laikas stogui. Dar gyventi galima. Nelabai gražiai atrodo, bet kurį laiką dar laikys“,- teigė gelgaudiškiečių dvasininkas. Kaimelio Šv. arkang. Mykolo bažnyčios klebonas Zenonas Stepanauskas mus patikino, jog jų parapijai labiausiai reikia tvarkyti vargonus, tačiau tam reikalingos nemažos lėšos. Pasak vietos klebono, pernai metų skaičiavimais, labai vertingų vargonų atnaujinimui reikia 108 tūkst. litų. Lekėčiuose esančios Šv. Kazimiero bažnyčios klebonas Audrius Kurapka negalėjo pasakyti, kokie tvarkymo darbai reikalingiausi šventovei šiuo metu. Kadangi viskas ne per seniausiai atnaujinta, todėl atliekami tik einamieji remonto darbai, kaip ir kiekvienam pastatui. Jis patikino, jog greitu metu rinksis pastoracinė taryba ir tik tada viskas paaiškės. „Galvojame apie šildymo įrengimą bažnyčioje“, - tvirtino klebonas.

Ilguvos Šv. Kryžiaus Atradimo bažnyčios klebonas Vytautas Sakavičius tikino, jog džiaugiasi tiesiog tuo, ką turi. Tačiau jis pripažino, jog labiausiai parapijai reikalingas klebonijos remontas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.