Naujam gyvenimui kylanti Zyplių dvaro sodyba

zypliu_dvarasGiedrė PLEČKAITYTĖ

Visiems puikiai žinomas Zyplių dvaras kasmet sulaukia vis daugiau turistų ne tik iš Lietuvos, bet ir iš užsienio šalių. Bereikia įsivaizduoti, kokia patraukli ši vieta taps tada, kai bus baigti restauruoti dvaro sodybos pastatai. Nors šiek tiek vėluojant, bet planuojama, kad dvaras duris visuomenei plačiai atvers jau kitąmet. Apie darbų įgyvendinimą ir jų pabaigos planus kalbėjomės su seniūnu  ir dvaro puoselėtoju Vidu Cikana.

Nuotr. Pasak V. Cikanos, jau pavasariop bus nudažyti pagrindiniai dvaro rūmai.

ES fondas projektui „Zyplių dvaro sodybos pritaikymas kultūriniam turizmui” įgyvendinti skyrė 5 mln. litų. Už šias lėšas bus renovuotas ir kultūrinio turizmo reikmėms pritaikytas Zyplių dvaras, šiuo metu gausiausiai lankomas kultūros objektas rajone. Numatyta, jog centriniame rūmų pastate bus įkurta parodų salė, administracija, antrajame aukšte - konferencijų salė. Papasakoti apie atliekamus darbus ir planus paprašėme dvaro gyvavimui neabejingo, kasdien statybvietėje besisukančio Lukšių seniūno Vido Cikanos.
 
Skirtas dėmesys autentiškumo išsaugojimui

Apsilankius Zyplių dvaro sodyboje, seniūnas mus palydėjo į pagrindinius rūmus, kur išvydome gerokai į priekį pasistūmėjusius darbus. Rodydamas viršutiniame aukšte beveik baigtas įrengti mansardas V. Cikana atkreipė dėmesį į išsaugotas autentiškas interjero detales. „Pas mus truputį yra toks brutalus projektavimas. Brutaliai būtų galima juos užmūryti, bet palikome. Vienur kitur atidengėme autentiškas dvaro konstrukcijas. Užsienyje kuo daugiau parodyta senovinių detalių, tuo labiau vertinama. Reikia dėkoti architektei, kad ji sutiko pakoreguoti projektą dėl autentiškų dvaro detalių atskleidimo“,- kalbėjo seniūnas, pridurdamas, jog tarp paliktų autentiškų medinių kolonų bus įrengtos vitrinos eksponatams.

Rūmų koridoriuje, kai kuriuose vonios kambariuose, katilinėje bus palikta dalis išlikusių plytelių, bus išsaugoti ir atrestauruoti laiptai. „Tegul susidarys tas kontrastas. Bus galima žmonėms parodyti, kokios buvo plytelės. Nežinia, kurios geriau laikys, ar senosios, kurios stovi jau 150 metų, ar naujosios“, - svarstė seniūnas. Tad, kiek apskritai dvare išliks autentiškumo? „Tai nepamatuojama. Jis iš išorės tai visas išlieka autentiškas - šimtu procentų. Viduje rekonstrukcija ir kitos medžiagos leido atskleisti tam tikrus elementus. Žinoma, autentikai atskleisti yra kliuvinys – visų ventiliacijų ir oro kanalų vedžiojimas. Štai, matot, lubos jau pažemėjo“, - atkreipė dėmesį V. Cikana.

Dvare bus įrengta nemažai atskirų erdvių, kurias V. Cikana žada papuošti pačio surinktais antikvariniais baldais. „Konferencijų salėje ekskursijoms bus pasakojama apie dvarą. Norime surinkti iš visos Lietuvos daug dokumentikos, įdomesnių istorijų, kad turėtume ką parodyti“,- kalbėjo pašnekovas.

Darbų trikdžiai

V. Cikana apgailestavo, kad atliekant pastatų rekonstrukcijos darbus vis tik yra neprotingai įsisavinami pinigai. „Pagal statybinių medžiagų panaudojimo technologijas neina laikytis terminų, juk viskas turi pastovėti ir padžiūti“,- akcentavo seniūnas. Tačiau tai tik vienas iš menkesnių trikdžių. Mat kur kas sunkiau darbus atlikti dėl gabių meistrų stokos. „Yra labai gerų meistrų, prie kurių nereikia stovėti. Štai sienas tvarko, viską daro kaip nulieta. Vienas žmogelis kloja plyteles ir jam viskas einasi kaip iš pypkės. Tačiau atliekant lauko darbus, iškyla nemenkų sunkumų“,- pabrėžė seniūnas. Be to, susiduriama ir su netinkama darbų technine priežiūra. „Specialistai, kurie prižiūri projektą turėtų būti nuo ryto iki vakaro. Šito nėra. Aš nežinau, kokia sistema jie dirba. Bet aš prašau, kad jie kuo daugiau žiūrėtų. Žiūrėk, tuoj statybininkai susiduria su keblumais, reikia spręsti, žiūrėti, kad atitiktų reikalavimus. Senuose pastatuose iškyla daug netikėtų problemų, kurias reikia spręsti, o nėra su kuo“,- pabrėžė V. Cikana. Tačiau nepaisant šių aplinkybių seniūnas džiaugėsi, kad jau atlikta tiek daug darbų.

Kada dvaras atvers duris?

Ne paslaptis, kad begriūvančiuose rūmuose dažnai apsilankydavo vėjavaikiškas vietos, ir ne tik,  jaunimėlis, kuris prisidėjo prie rūmų vidaus apdailos niokojimo. Tad iki atsiradus vilčiai atgaivinti Zyplių dvaro sodybą V. Cikana nemažai pasistengė apsaugodamas pagrindinius rūmus nuo visiško nuniokojimo. Pagaliau seniūno galėjome pasiteirauti, kokie kyla jausmai, regint naujam gyvenimui atgyjantį dvarą. „Tai be galo smagu. Čia vienu žodžiu neapsakysiu. Per šitus visus metus (nuo 1981 metų) pirmiausia nukentėjo mano sveikata. Juk pirma ir dėl parko reikėjo pakovoti. Europos Sąjunga davė – 5 mln. litų, kurie netikėtai buvo dingę per vieną neskaidrų konkursą. Ačū Dievui, kad pinigus atgauti man padėjo vilniečiai. Ačiū LR Ūkio ministerijai, Kultūros paveldo  departamentui, kurie žinojo, kad aš tikrai sergu dėl šito dvaro“, - kalbėjo seniūnas, neslėpdamas, kad viskas galėjo baigtis kur kas blogiau.

Šių metų policijos pareigūnų profesinės dienos minėjimo šventėje V. Cikana optimistiškai kalbėjo, kad kitąmet jų šventė vyks ne arklidėse, bet jau atkurtuose rūmuose. Mąstoma, jog rugsėjo mėnesį pagrindiniai dvaro rūmai atvers duris. Darbų prižiūrėtojas Audrius Janušauskis mus patikino, jog rūmų didžiojoje salėje jau bus galima organizuoti Naujųjų metų sutikimo šventę.  „Svarbu, kad yra pinigai, jie neiššvaistyti, nepragerti, todėl ir darbai bus padaryti“,- kalbėjo V. Cikana.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.