Tvenkinys išvalytas, bet ar ilgai išliks švarus?

uztvankaGiedrė PLEČKAITYTĖ

Praėjusį trečiadienį savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėjo Alfrido Vigelio darbo kabinete vyko projekto „Šakių tvenkinio būklės gerinimas“ darbų pridavimas. Septynių narių komisija projektą vertino gana atsargiai. Po pateiktų pastabų, kai kuriuos darbus rangovas buvo įsipareigotas atlikti ateinantį pavasarį.

Nuotr. Neretam šakiečiui ir miesto svečiui akis užkliuvo už šachtos tiltelio turėklų, nudažytų intensyviai žydra spalva.

Išsakytos pirmosios pastabos

Nors pirmieji parašai projekto „Šakių tvenkinio būklės gerinimas“ darbų priėmimo protokole jau padėti, tačiau trūkumų jame įžvelgė ir pati darbų vertinimo komisija, trečiadienį posėdžiavusi Žemės ūkio skyriaus vedėjo, komisijos pirmininko Alfrido Vigelio kabinete. Vienas iš komisijos narių, Šakių seniūnas Alfonsas Jakas akcentavo, jog miestą puošiančiame tvenkinyje padaryti išties dideli darbai. Tačiau besidžiaugdamas tvenkinyje besikaupiančiu švariu vandeniu jis išsakė ir keletą pastabų. „Atliekant darbus buvo išgadinta sala bei tvenkinio pakrantės. Aš tikiuosi, kad ankstyvą pavasarį žolytė bus atsėta“,- kalbėjo A. Jakas. Tvenkinio valymo darbus atlikusi UAB „Kamesta“ pažadėjo, jog iki kitų metų balandžio 30 dienos visos seniūno paminėtos vietos bus tvarkingai atsėtos žole. Beje, bendrovės atliktiems darbams, kurių, pasak bendrovės atstovo Ričardo Ramunio, atlikta net iki 10 proc. daugiau nei buvo planuota, galioja penkerių metų garantija. Darbų vykdytojai pastebėjo, jog projektą įgyvendinti nebuvo lengva, nes trukdė ypač nepalanki, lietinga vasara.

 
Netenkina tiltelio spalva


Beje, atlikus projekte numatytus darbus neretam šakiečiui ir miesto svečiui akis užkliuvo už šachtos tiltelio turėklų, nudažytų intensyviai žydra spalva. Dėl akį rėžiančių turėklų iš gyventojų pastabų sulaukė ir miesto seniūnas A. Jakas. Komisijos pirmininkas A. Vigelis pripažino, jog prieš dažant vis tik derėjo pasitarti ir su miesto architekte, ir su pačiu seniūnu. „Gerbkime patys save. Čia vis tik yra miesto centras“, - teigė A. Vigelis. Nutarta artimiausiu metu perdažyti šachtos tiltelio turėklus. Spalva bus pasirinkta pasitarus su seniūnu ir architekte.


Rasta daug vamzdžių


Kaip žinia, net pusę milijono litų kainavęs projektas buvo įgyvendintas didžiąja dalimi Europos Sąjungos ir 10 proc. savivaldybės lėšomis. Tačiau, ar ilgai tvenkinyje išliks švarus vanduo. Niekam nepaslaptins, kad į tvenkinį tekėjo ne vieno šalia jo įsikūrusio šakiečio nuotekos. Projekto darbų prižiūrėtojas, melioracijos statinių statybos techninis prižiūrėtojas Arvydas Macijauskas atkreipė dėmesį į išvalytuose dviejuose kanaluose, esančiuose šiaurės ir šiaurės rytiniame tvenkinio dalyje, atsivėrusius vamzdžius, kuriais galimai tekėjo nuotekos. Atlikus kanalų tvarkymo darbus, pasak A. Macijausko, buvo aptikta išties daug vamzdžių. „Žmonės pasidarė „nusėdintuvus“ ir visai nesimato, kad bėgtų  nešvarus vanduo“, - teigė A. Macijauskas. Komisijos pirmininkas irgi kėlė klausimą, kur garantija, kad po kiek laiko fekalai netekės į tvenkinį. Ne vieną projektą Šakiuose atlikusios UAB „Kamesta“ atstovai tvirtino, kad mieste yra daug gatvių, turinčių griovius, kurių vanduo suteka į tvenkinį.


Pasak Šakių aplinkos apsaugos agentūros vedėjo K. Lopetos, UAB „Šakių vandenys“ turi susižiūrėti drenažus bei įpareigoti gyventojus prisijungti prie nuotekų valymo įrenginių. Bendrovės „Šakių vandenys“ atstovų teigimu, spalio pradžioje prie nuotekų valymo įrenginių buvo prisijungę apie 60 proc. visų gyventojų, gyvenančių aplink ežerą. Projekto priėmimo komisija nutarė Ūkio skyriui ir UAB „Šakių vandenys“ teikti oficialų prašymą, kol dar nevėlu, atlikti minėtų namų inventorizaciją. Tikimasi, jog tokiu būdu bus užtikrinta, kad gyventojai prisijungs prie centralizuotų nuotekų valymo įrenginių.  


Gamtosaugininkas pateikė pastabas


Šakių aplinkos apsaugos agentūros vedėjas K. Lopeta pateikė pastabų dėl iš tvenkinio išvežto dumblo supylimo ir tolesnio jo tvarkymo. Dumblas, kaip žinia, oficialiai buvo vežtas į aikštelę už stambiagabaričių atliekų tvarkymo aikštelės ir į vadinamąjį trikampį Šakių pakraštyje, Girėnų kaimo pašonėje, Plokščių link.  Pastaroji vieta, pasak A. Vigelio, tapo didele problema. „Šioje vietoje su rangovu nesusikalbėjome ir paliko piktžaizdė, kuri laikui bėgant atsilieps“,- pastebėjo A. Vigelis. Negana to, kad į pelkėtą vietovę buvo vežamas klampus dumblas, čia neseniai UAB „Parama“, atlikusi Žalgirio gatvės rekonstrukciją, papylė ne vieną priekabą gelžbetonio. Žodžiu, vadinamajame trikampyje pasidarė tikras šabakštynas, keliantis nerimą aplinkosaugai. UAB „Kamesta“ atstovas patikino, jog šį objektą būtų galima sutvarkyti tik po metų, kai minėta teritorija nusausės. Komisijos pirmininkas A. Vigelis posėdžio metu susilaikė ir projekto darbų baigimo protokole nepasirašė.


Nepaisant visų išsakytų pastebėjimų, projektas „Šakių tvenkinio būklės gerinimas“ baigtas. Dabar belieka tikėtis, kad žmonės bus sąmoningi ir saugos išvalytą tvenkinį. Besirūpinantiems tvenkinio įžuvinimu, reikia pasakyti, kad tai priklausys nuo tvenkinio nuomininko G. Antanaičio ir savivaldybės. Savivaldybė yra žadėjusi, jog žuvų įveisimui skirs tris tūkst. litų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pasitikite žiniasklaida?

klausimelis 05 07Antanas iš Pajotijo:

Pasitikiu. Labiausiai radiju, nes jo nuolat klausau. Daugiausiai klausau LRT, įdomios laidos yra apie kaimą, žinios. Iš laikraščių – skaitau tik rajoninį. Teigiamai vertinu. Per televiziją , tiksliau TV3, žiūriu tik žinias ir BTV humoristinę laidą „Pričiupom“. Socialiniais tinklais nesinaudoju, nors anūkės ne kartą sakė, kad esu senamadiškas. Bet man užtenka, kiek naujienų sužinau iš radijo, televizijos ir laikraščių. 

klausimelis 05 07 2

Sonia iš Šakių:

Ne visa. Labiau pasitikiu ir skaitau naujienas socialiniuose tinkluose, tame tarpe ir užsienietiškus. Man norisi tiesos. Vieni vienaip sako, kiti kitaip. Tai aš informaciją lyginu. Man įdomiau, kas vyksta pasaulyje, nei Lietuvoje. Labai daug melo, netiesos čia, todėl ir spaudos nedaug skaitau. „Vakaro žinias“, draugutį skaitom. Televizijos nežiūriu, radijo neklausau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.