Savivaldybė talkins viešosioms įstaigoms

laugalysGintarė MARTINAITIENĖ

Reikalavimas, kad visos iš valstybės ir savivaldybių biudžetų išlaikomos įstaigos ar įmonės privalo turėti internetines svetaines ir jose skelbti informaciją apie darbo užmokestį, galioja seniai, tačiau Šakių rajone šiuo klausimu situacija prasčiausia apskrityje. Nesiliaujant raginimams įgyvendinti reikalavimus, viešosioms įstaigoms pagalbos ranką tiesia ir savivaldybė.

Nuotr. R. Vaičiūnienė aiškino, kad savivaldybės indėlis – specialisto T. Laugalio darbas.

Kliūtis – finansai

Dar vasario mėnesį rajono meras Juozas Bertašius įstaigoms ir įmonėms, kurių dalininkė ar savininkė yra savivaldybė, išsiuntinėjo raštą, kuriame ragino vykdyti privalomas įstatymų ir nutarimų nuostatas ir svetainių neturinčioms organizacijoms jas susikurti. Reikalavimą iš visų viešųjų įstaigų iki šiol įgyvendino tik dvi - Griškabūdžio bei Kidulių ambulatorijos. Informatyvią ir visus reikalavimus atitinkančią internetinę svetainę jau seniai turi Šakių ligoninė. Kitos viešosios įstaigos ir akcinės bendrovės to įgyvendinti nepajėgia. Pasak savivaldybės gydytojos Dainos Bagdonienės, iš viso tokių viešųjų įstaigų, kurių steigėja yra savivaldybė, yra 11 ir visoms didžiausia kliūtis – finansai.
 
Savivaldybės indėlis – svetainių sukūrimas

Kadangi įvairūs raštai su raginimais įgyvendinti tai, kas priklauso ir ko reikalauja įstatymai vis plūsta į savivaldybę, ji viešosioms įstaigoms pateikė kompromisą. „Iniciatyvus ir geranoriškai nusiteikęs mūsų kompiuterinių technologijų specialistas (Tomas Laugalys – red.) apsiimtų ir pagal vieną šabloną sukurtų svetaines, kartkartėmis jas atnaujintų ir talpintų reikalingą informaciją. Šis sukūrimas nemažai kainuoja, bet jis tai padarytų nemokamai ir tai būtų mūsų indėlis“, - susitikimo metu viešųjų įstaigų vadovams aiškino Bendrojo skyriaus vedėja Rita Vaičiūnienė. Tad viešosioms įstaigoms tektų susimokėti už vietą serveryje – apie 4 litus per mėnesį. Išsiperkant talpinimą ilgesniam laikui suma gali būti ir mažesnė. Tokios lėšos įstaigoms pasirodė įkandamos ir niekas dėl to klausimo nekėlė. Tad nuspręsta, jog ambulatorijų, Greitosios medicinos pagalbos stoties svetainėse be reikalaujamo darbo užmokesčio viešinimo bus talpinamos veiklos ataskaitos, galbūt veiklos planas, įstatai, pateikiama kita aktuali informacija. „Svetainės tikrai nepriduos žmonėms sveikatos. Tai ir ne blynus kepti. Kadangi to reikalauja, turime padaryti ir padarysime pagal išgales, gal per pusmetį, gal per metus pavyks susitvarkyti“, - kalbėjo rajono meras.

Problema su UAB

Atrodo, su viešųjų įstaigų internetinėmis svetainėmis viskas aišku ir piliečiai, norintys sužinoti, kiek uždirba medicinos įstaigų darbuotojai, turės šią galimybę. Problema tebeišlieka kalbant apie uždarąsias akcines bendroves. Joms šis reikalavimas taip pat taikomas, tačiau kol kas nė viena iš jų svetainės neturi. Daugelis aiškina, kad tai riboja finansinės galimybės. Visgi, savivaldybės žiniomis, svetaines po truputį kuria UAB „Šakių vandenys“, UAB „Šakių laidotuvių namai“. Apie tai kuo greičiau turėtų mąstyti ir UAB „Šakių autobusų parkas“ bei UAB „Šakių šilumos tinklai“.

Anksčiau vyriausybės atstovu Marijampolės apskrityje dirbęs Paulius Uleckas aiškino, kad neįgyvendinus minėtų reikalavimų neatmeta galimybė kreiptis į teismą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.