Šakiuose milijonierių tarp kandidatų į Seimą - nėra

pinigai4Gintarė MARTINAITIENĖ

Kandidatai į Seimą Vyriausiajai rinkimų komisijai už 2011 metus pateikė turto ir pajamų deklaracijas. Pasidomėjome, kiek turto deklaravo įvairiuose partijų sąrašuose esantys kandidatai į Seimą Šakių rinkimų apygardoje. Tarp 11 kandidatų, priešingai nei didesniuose Lietuvos miestuose, nėra nė vieno milijonieriaus.

Nuotr. Turtingiausio ir mažiausiai turto turinčio kandidato į Seimą Šakių apygardoje privalomas registruoti turtas skiriasi 337 kartais, nekalbant apie vertybinius popierius, meno kūrinius, juvelyrinius dirbinius bei pinigines lėšas.

Pavyzdžiui, šalyje kai kurie kandidatai į Seimą deklaravo turį turto ir pajamų ne už vieną milijoną litų. Tuo tarpu mūsų, 64-oje rinkimų apygardoje, vaizdas priešingas. Čia turtingiausiu galima vadinti dabartinį mūsų Seimo narį socialdemokratą Mindaugą Bastį, tačiau jam reikia uždirbti ne vieną dešimtį tūkstančių litų, kad galėtų lygiuotis į turtingųjų šalies politikų elitą. 26-uoju numeriu sąraše esantis kraštietis privalomo registruoti turto deklaravo už 673 tūkst. 245 litus, vertybinių popierių, meno kūrinių, juvelyrinių dirbinių – už 14 tūkst. 530 litų. Piniginės Seimo nario lėšos sudarė 88 tūkst.159 litus. Pernai M. Bastys gavo 125 tūkst. 352 litus pajamų. Valstybei jis sumokėjo šiek tiek daugiau nei 18 tūkst. litų. Tiesa, metinėje turto deklaracijoje seimūnas nurodė ir gautą 175 tūkst. 243 litų paskolą.
 
Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų kandidatas Algirdas Klimaitis saraše – 83-asis. Jis privalomo registruoti turto turi už 182 tūkst. 514 litų. Šakių ligoninės vyriausiasis gydytojas praėjusiais metais turėjo daugiau nei 40 tūkst. litų santaupų, o vertybinių popierių bei meno kūrinių deklaravo tik už 300 litų. Gauta paskola sudarė 13 tūkst. 249 litus. A. Klimaitis deklaracijoje nurodė, kad pernykštės jo pajamos buvo didesnės nei 77 tūkst. litų, mokesčių medikas sumokėjo daugiau nei 10 tūkst. litų.

Tautininkų sąjungos Šakių rinkiminėje apygardoje iškelta vilnietė Laimutė Dėdinienė deklaravo, kad privalomo registruoti turto turi už 216 tūkst. litų, o piniginių lėšų – 41 tūkst. 528 litus. Medicininį išsilavinimą turinti moteris nenurodė, kad turi vertybinių popierių, meno kūrinių ar juvelyrinių dirbinių. Lietuvos Aukščiausiajame Teisme vyriausiąja archyvare dirbanti L. Dėdinienė nurodė, kad pernykštės jos pajamos buvo didesnės nei 68 tūkst. litų, tačiau valstybei ji sumokėjo tik 2 tūkst. 602 litus mokesčių. Sąraše ji įrašyta 68 numeriu.

Liberalų ir centro sąjungos kandidatas Kęstutis Smirnovas sąraše – 26-asis. Rajono tarybos narys deklaravo, kad turi turto už šiek tiek daugiau nei 196 tūkst. litų, o piniginės politiko lėšos sudarė 150 tūkst. 490 litų. Šias lėšas gerokai viršija gauta 347 tūkst. 468 litų paskola. Nurodoma, kad praėjusiais metais K. Smirnovas uždirbo daugiau nei 44 tūkst. litų, o mokesčių sumokėjo beveik 6 tūkst. litų.

Kaip nurodo Vyriausioji rinkimų komisija, tik nuo šių metų Darbo partijai priklausantis Gintautas Kniukšta sąraše 36-asis. 1998-2009 metais jis priklausė Naujajai Sąjungai. Darbietis privalomo registruoti turto nurodo turįs už 220 tūkst. 400 litų, tačiau nedeklaravo nė lito piniginių lėšų ar vertybinių popierių. Praėjusiais metais jis gavo 32 tūkst. 515 litų paskolą. Deklaruojama, kad G. Kniukšta pernai gavo beveik 52 tūkst. litų pajamų, o valstybei sumokėjo beveik 8 tūkst. litų.

„Drąsos kelio“ kandidatas, Vilniuje gyvenantis habil. mokslų daktaras Donatas Stakišaitis sąraše – 25-asis. Jis deklaravo turto už 94 tūkst. 399 litus. Piniginės mediko lėšos šiek tiek didesnės nei 13 tūkst. litų. Jis nedeklaravo vertybinių popierių ar meno kūrinių, nėra gavęs paskolų. Pernykštės D. Stakišaičio pajamos – 78 tūkst. 985 litai, mokesčių valstybei sumokėta beveik 12 tūkst. litų.

Partijos tvarka ir teisingumas narė, dabartinė Seimo narė kraštienė Ona Valiukevičiūtė sąraše 6-oji. Nors politikė privalomo registruoti turto deklaravo tik už 7 tūkst. litų, tačiau piniginių lėšų ji turi daugiau nei 61 tūkst. litų. Deklaracijoje nurodoma, kad praėjusiais metais Seimo narė uždirbo 89 tūkst. 666 litus ir sumokėjo beveik 14 tūkst. litų mokesčių valstybei.

24-oji sąraše yra Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos narė vicemerė Rima Rauktienė. Ji turi turto už beveik 33 tūkst. litų, piniginės lėšos sudaro 44 tūkst. 481 litą. Mero pavaduotojos praėjusių metų pajamos – 65 tūkst. 391 litas. Valstybei ji sumokėjo daugiau nei 9 tūkst. litų mokesčių.

Politinės partijos „Sąjunga Taip“ kandidatas vilnietis Edgaras Stanišauskas sąraše – 14-asis. 25-erių metų vyriškis deklaravo turintis turto už šiek tiek daugiau nei 80 tūkst. litų, tačiau nei santaupų, nei kitokio turto jis nedeklaravo. Praėjusiais metais VšĮ „Azzara“ direktoriumi dirbantis E. Stanišauskas gavo 20 tūkst. 100 litų pajamų. Mokesčių jis sumokėjo daugiau nei 2 tūkst. litų.

Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio sąraše Vytas Liudžius 104-asis. Jis privalomo registruoti turto nurodė neturintis, tačiau piniginės lėšos, vertybiniai popieriai, meno ir juvelyriniai dirbiniai įvertinti 30 tūkst. litų. Rinkodaros vadovu UAB „DUV“ dirbantis vilnietis pernai uždirbo daugiau nei 20 tūkst. litų ir apie 3 tūkst. litų sumokėjo valstybei.

Pati neturtingiausia iš visų 11 Šakių apygardoje kandidatuojančių narių yra lukšietė Audra Užupienė. Moters kandidatūrą iškėlė Demokratinė darbo ir vienybės partija, sąraše ją įrašydama 45-uoju numeriu. A. Užupienė deklaracijoje nurodė, jog privalomo registruoti turto ji turi už 2 tūkst. litų, o kitokių santaupų ar turto ji nenurodė. Deklaracijoje nenurodyta ir nuolatinė jos darbo vieta bei pareigos. Praėjusių metų moters pajamos nesiekė nei 2 tūkst. litų, mokesčių ji sumokėjo 352 litus.

Nors dideliais turtais mūsų kandidatai pasigirti negali, tačiau tokio gausaus pasirinkimo rinkėjai seniai neturėjo. Tiesa, žiūrint šalies lygiu, mes esame tarp tų apygardų, kur kandidatų mažiausiai, nes kitur jų yra net po 17. 2008 metais vykusiuose Seimo rinkimuose Šakių apygardoje buvo 9 kandidatai. Tuomet dėl Seimo nario mandato antrajame ture susirungė socialdemokratas M. Bastys ir Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų narys Jonas Šimėnas. Iš viso į 141 Seimo nario kėdę šiais metais pretenduoja beveik 2 tūkst. kandidatų. Tai – naujas rinkimų rekordas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.