Ilguvos dvaras laukia naujų investicijų

ilguvos dvaras2Violeta SEREDŽIUVIENĖ
 
Praėjusią savaitę Šakių rajono savivaldybėje lankėsi labdaros ir paramos fondo „Beatričės namai“ pirmininkė Rasa Kiuberienė, šio fondo sekretorius Juozas Valentukevičius, fondo nariai Alvydas Valenta bei Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos (LASS) kultūros projektų vadovė Danutė Cidzikienė. Svečiai ne tik domėjosi, kaip sekasi įamžinti garsios dainininkės Beatričės Grincevičiūtės atminimą jos tėviškėje Ilguvoje, bet ir pateikė nemažai pastabų bei pasiūlymų.
 
Nuotr. Mediniai Ilguvos dvaro pastatai, statyti dar 1790 metais, įrašyti į kultūros paveldo objektų sąrašą.
 
Su vilniečiais svečiais susitiko rajono savivaldybės vicemerė Rima Rauktienė, Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Augenija Kasparevičienė, skyriaus vyresnioji specialistė, paminklosaugininkė Inga Navlickienė bei Ilguvos socialinės globos namų direktorius Sigitas Jankauskas. Ilguvos dvare įsikūrusi protinę negalią turinčių senelių globos įstaiga šiuo metu priklauso Socialinės apsaugos  ir darbo ministerijai. Kaip pastebėjo Socialinės globos namų direktorius S. Jankauskas, diskusijos ir rūpesčiai dėl į kultūros paveldo objektų sąrašą įrašyto Ilguvos dvaro ansamblio restauravimo tęsiasi jau seniai. Dalis darbų buvo atlikta, kuomet 2005 metais pagrindiniams  pastatų remonto darbams iš Kultūros paveldo departamento buvo skirta apie 700 tūkst. litų.

Šio objekto pavaldumo klausimas taip pat ilgą laiką buvo ginčų objektu. Labdaros ir paramos fondo „Beatričės namai“ pirmininkė R.Kiuberienė jau nuo 2011 metų kėlė klausimą dėl Ilguvos dvaro tinkamos priežiūros ir pavaldumo. Jos nuomone, Ilguvos dvaro sodybos ir Šv.Kryžiaus bažnyčios medinių statinių kompleksas yra vienas vertingiausių kultūros paveldo objektų ne tik savivaldybėje, bet ir Lietuvoje, todėl šiam objektui reikalingas kur kas didesnis dėmesys. Fondas pageidavo, kad Ilguvos kompleksas būtų perduotas kultūros paveldo institucijai, o Ilguvos socialinės globos įstaiga iš čia iškelta. Labdaros ir paramos fondo narių nuomone, dvaras turėtų būti naudojamas tik kultūrinėms reikmėms bei dainininkės Beatričės Grincevičiūtės atminimo įamžinimui. Tokiems fondo pasiūlymams nepritarė nei Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, nei Šakių rajono savivaldybės vadovai. Pasak A.Kasparevičienės, ne kartą buvo rengti pasitarimai su Kultūros paveldo departamento , Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, rajono savivaldybės atstovais bei Ilguvos socialinės globos namų vadovu, kurių metu svarstyta, ką daryti, kad toliau būtų vykdoma kultūros paveldui priskirtų pastatų renovacija, kad būtų tinkamai įamžintas Beatričės Grincevičiūtės atminimas.

Finansavimo tikimasi iš Norvegijos fondo

Ilguvos socialinės globos namų direktorius S.Jankauskas susirinkimo metu svečius informavo, kad šiuo metu ruošiama paraiška Norvegijos investiciniam fondui, kuris skiria paramą medinės architektūros paveldo išsaugojimui. Pasak direktoriaus, iš šio fondo tikimasi gauti 700 tūkst. eurų finansavimą, dar 260 tūkst. litų bus prašoma skirti ministerijos. Paraiška turi būti pateikta iki šių metų gruodžio 20 dienos. Numatyta, kad projektas turėtų būti įgyvendintas iki 2016 metų balandžio mėnesio. „Ar pateksime į laimingųjų sąrašą ir gausime finansavimą, sunku nuspėti, tačiau rankų vis tiek nenuleisime, - ieškosime lėšų kitokiais būdais“,- patikino įstaigos vadovas. Pagal projektą, dvaro pastatai būtų restauruojami ir  pritaikomi specialiosioms reikmėms. Čia numatyta įrengti užimtumo kambarius, kompiuterių kabinetą, salę renginiams organizuoti. Atskira patalpa bus skirta Beatričės Grincevičiūtės atminimui įamžinti. „Manau, tiek socialinė, tiek ir kultūrinė veikla bus sėkmingai sujungta į vieną visumą“,- fondo „Beatričės namai“ atstovus patikino S. Jankauskas. Pagal numatomą investicinį projektą, į restauracijos darbų apimtis negali būti įtraukta medinė Šv.Kryžiaus Atradimo bažnyčia bei senoji varpinė. Anot susirinkimo dalyvių, daugiau iniciatyvos tvarkant šiuos pastatus, ypač nedidukę apšiurusią varpinę, turėtų parodyti ir pats parapijos klebonas. Jis dėl lėšų skyrimo su prašymu turėtų kreiptis į Kultūros paveldo departamentą.
 
Iškėlė aktualiausias problemas

Kitas skaudus klausimas, kurį dar kartą iškėlė labdaros fondo „Beatričės namai“ atstovai, ypač prasta kelio į Ilguvos dvarą būklė. Fondo pirmininkės manymu, galima rasti daug motyvų, kodėl šį kelią būtina išasfaltuoti. Įgyvendinus dvaro restauracijos projektą, čia turėtų suaktyvėti kultūrinis gyvenimas, turizmo plėtra, todėl geras susisiekimas būtinas. Kaip pastebėjo Socialinės globos namų direktorius S.Jankauskas, maždaug 3 km kelio atkarpos asfaltavimo darbų finansavimo klausimas jau būtų buvęs išspręstas dar 2005 metais, tačiau tam, deja, sutrukdė vienas rajono tarybos narys. Svečiai iš Vilniaus išreiškė nerimą ir dėl kasmet besiplečiančių Ilguvos kapinaičių, kurios tuoj užims visą kalną. Jie teiravosi, ar yra numatytos konkrečios kapinių plėtimo ribos. „Mirusieji laidojami toje vietoje, kurią  nurodo seniūnijos darbuotojai. Apie 50 procentų mirusių globos namų gyventojų pasiima artimieji, kiti žmonės laidojami Ilguvos kapinaitėse. Čia tikrai darosi ankštoka. Iš tiesų, kapinės jau išsiplėtė iki klebonijos sodo, - dabar net ir čia laidojami žmonės“,- problemos aktualumu neabejojo S.Jankauskas.

Papriekaištavo

Kadangi Ilguvos dvaro ansamblio pastatai šiuo metu yra Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos balanse, rajono savivaldybė pastatų remontui ar kitoms reikmėms lėšų skirti negali. Visgi, kaip sakė rajono Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja  A. Kasparevičienė, šiam kultūros paveldo objektui rajonas skiria dėmesį, ypač išsaugant dainininkės Beatričės Grincevičiūtės šviesų atminimą. Jau treji metai iš eilės rajone organizuojami muzikos festivaliai „Beatričės vasaros“, kurių metu kamerinėje aplinkoje vyksta klasikinės muzikos koncertai. Viešnia iš sostinės, fondo „Beatričės namai“ pirmininkė R.Kiuberienė, pasidžiaugė gražia rajono kultūros darbuotojų iniciatyva, tačiau papriekaištavo, kodėl gi šią vasarą nė vienas koncertas nebuvo surengtas pačioje Ilguvoje. „Festivalio metu koncertai organizuojami įvairiose rajono vietovėse esančiuose kultūros paveldo objektuose. Ilguvą ir Beatričės Grincevičiūtės vardą mes garsiname jau pačiu festivalio pavadinimu, apie šiuos muzikinius renginius, kuriuose dalyvavo garsiausi Lietuvos atlikėjai, šiemet plačiai skelbėme žiniasklaidoje, garsinome net per televiziją, tad nesurengę koncerto Ilguvoje, kur nėra tinkamų sąlygų, manome, jog Beatričės asmenybei tikrai nepakenkėme“,- į netikėtas pretenzijas atsakė A.Kasparevičienė. Fondo atstovai taip pat pareiškė pageidavimą, kad Ilguvoje, ant dvaro pastato sienos, būtų įrengta  Beatričės Grincevičiūtės atminimo lenta. Tai nuspręsta padaryti po to, kai bus atlikti dvaro komplekso restauravimo darbai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.