Kukarskę gelbės, tik reikia suskaičiuoti, kiek tai kainuos

pranaitieneSima KAZARIAN
 
Kukarskės senelių globos namai šaukiasi valdžios dėmesio. Atmetantys bet kokią mintį apie šios gilias šaknis turinčios globos įstaigos uždarymą, valdininkai turės ieškoti lėšų jos licencijavimui.
 
Nuotr. Kukarskės senelių globos namų direktorės Astos Pranaitienės siūlymu, Globos namų administracija jau persikėlė į kitas patalpas, taip pat atsisakyta atskirų koplyčios ir laisvalaikio kambarių, taigi atsilaisvino kvadratūra.
 
Svarstymų būta įvairių, galus durstyti buvo mąstyta mažinant globotinių skaičių, tačiau panašu, kad šios idėjos atsisakyta. Administracijos direktoriaus pavaduotojas Algimantas Damijonaitis pripažįsta, kad Kukarskės senelių globos namų padėtis yra labai sunki. „Su Kukarske yra problemų. Žinoma, mes jas spręsim. Turėsime sužiūrėti, kad esamas plotas atitiktų žmonių skaičių, higienos normas. Matome, kad ten reikia įruošti papildomai tualetų, vonių. Kitas dalykas – reikia daugiau etatų, kas mus labai slegia. Bet jų reikės ne tik Kukarskei, bet ir privatiems globos namas. Nežinau, kaip bus sprendžiama problema, čia turėsime didelį galvosūkį. Aišku, likimo valiai mes jų tikrai nepaliksime“,- žadėjo A. Damijonaitis.

Jis sutinka, kad globotinių skaičius ateityje tik augs. Jau dabar eilėje stovi keletas žmonių, kurie laukia, kada galės patekti į Kukarskės senelių globos namuose. „Nežinau, kaip jie šiandien gyvena, čia iš tiesų yra galvos skausmas seniūnams nepalikti tų žmonių. Tai slaugos ligoninėj pabūna vienas kitas per žiemą ilgiau, tai paskui vyksta pas gimines. Kaip žinote, pagal įstatymą slaugos ligoninėje žmogus per metus gali išbūti keturis mėnesius. Nėra eilės tik Kudirkos Naumiesčio senelių globos namuose, ten gyvena virš 50 žmonių“,- teigė A. Damijonaitis.

Kaip teigia Socialinės paramos skyriaus vedėja Leonora Pocevičiūtė, Kukarskėje jau pasipildė etatų sąrašas, atsirado darbo vietos socialinei padėjėjai, slaugytojai, senelių globos namuose jau lankėsi ūkio skyriaus vyrai. Architektūros ir urbanistikos skyriaus vyriausiasis specialistas Antanas Grigaitis turėtų padaryti darbų sąmatą, tačiau jis teigė, jog ši užduotis reikalauja daug papildomo laiko, todėl neaišku, kada pavyks ją įgyvendinti. Kukarskės senelių globos namų direktorės Astos Pranaitienės siūlymu, Globos namų administracija jau persikėlė į kitas patalpas, taip pat atsisakyta atskirų koplyčios ir laisvalaikio kambarių, taigi atsilaisvino kvadratūra, pagal normatyvus privaloma, norint globoti 45 žmones, kaip ir iki šiol.

A. Pranaitienė teigė, kad ji stengsis padaryti viską, kiek priklauso nuo jos kaip direktorės valios, kad šie namai ne tik išliktų, bet ir išsaugotų savo prestižą tiek globotinių, tiek rajono gyventojų akyse. Idėjų nestokojanti moteris tiki, kad Kukarskė turi ne tik solidžią praeitį, bet ir ateitį.

Anot A. Damijonaičio, problemos ateityje užprogramuotos ir Kudirkos Naumiestyje, nes nežinia, kas ateityje laukia čia esančių senelių globos namų. „Dabar jie dirba vergiškom sąlygom: darbuotojų nedaug, algos mažos. Kai šie namai licencijuosis, nežinau, kaip jie išgyvens, nes, nori nenori, teks didinti etatų skaičių. Kiek žinau, Kudirkos Naumiesčiui ūkininkai suaukoja daržovių, remia verslo įmonės. Dėl to jų vieno žmogaus išlaikymas pigesnis nei pas mus, Kukarskės senelių globos namuose“,- lygino A. Damijonaitis.

Kaip žinoma, Kudirkos Naumiesčio, Šakių parapijų senelių globos namams kaip ir Virginijaus Kelerto vaikų globos namams licencijavimasis bus paprastesnis, nes jie sėkmingai įsisavino Europos Sąjungos lėšas, pagal specialią programą, skirtą globos namų pritaikymo globos licencijoms gauti. Kukarskės globos namai taip pat rašė projektą, tačiau finansavimo negavo, nes per vėlai pateikė paraišką.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px