Kraštietis Š. Staniulis skina laurus aviacijoje

staniulis sSima KAZARIAN
 
Liepos mėnesį akrobatinio skraidymo meistrui Šarūnui Staniuliui pavyko du kartus pagauti pergalės paukštę – jis užėmė antrąsias vietas Rumunijoje ir Lietuvoje vykusiuose akrobatinio skraidymo čempionatuose.
 
Nuotr. Š. Staniulis (kairėje) pergalingai kėlė antros vietos laimėtojo taurę. Savo skrydžio technika Lietuvos čempionate jis nusileido tik vienam varžovui – savo treneriui E. Meleckiui (viduryje).
 
Liepos 20 dieną 51 metų amžiaus Š. Staniulis tapo Lietuvos akrobatinio skraidymo vicečempionu. Jis skrido C kategorijoje ir varžėsi su dar aštuoniais dalyviais iš visos Lietuvos. Meistriškumu pilotas nusileido tik savo treneriui Eltonui Meleckiui. Š. Staniulis surinko 77 proc. galimų taškų, o varžybų nugalėtojas – 85 proc. „Aš patenkintas rezultatu, nes parodžiau patį maksimaliausią rezultatą, kokį dabar galėjau pasiekti. Nugalėjau visus sau lygiaverčius varžovus“,- džiaugėsi sėkme Š. Staniulis.

Dalyviams teko atlikti tris pratimus – kvalifikacinį, laisvą ir nežinomą, kai lakūnams tik iš vakaro pateikiamas niekada nematytas vienuolikos akrobatinių figūrų kompleksas. Ši rungtis visiems dalyviams yra sudėtingiausia. „Kadangi užduotį sužinai tik iš vakaro, jos atlikimui ruošiesi mintyse. Mintinai išmoksti figūrų eigą, modeliuoji skrydžio situaciją, mintyse dėliojiesi, kaip viską kuo tiksliau atlikti. Atlikimas turi būti itin preciziškas – negalima išskristi iš vieno kvadratinio kilometro, nubraižyto ant žemės, ribų, negalima viršyti leidžiamo aukščio arba nusileisti per žemai, be to, reikia įsitekti 15 minučių laike. Atlikimą įdėmiai seka teisėjai“,- apie varžybų detales pasakojo Š. Staniulis.

Varžybų čempionas E. Meleckis skrido lėktuvu SU-26, Š. Staniulis – Extra-300L, kiti dalyviai – rusiškais JAK-52 ir JAK-55 lėktuvais. „Šiose varžybose svarbiausia yra piloto technika. Pasaulinėse pirmenybėse yra svarbu viskas – ir lėktuvas, ir pilotas“,- teigė Š. Staniulis, kuris kartu su kitais dalyviais varžyboms ruošėsi birželio mėnesį vykusioje akrobatinio skraidymo stovykloje Kaune. Ji buvo suorganizuota Lietuvos akrobatinio skraidymo federacijos prezidento Vytauto Galvono iniciatyva ir lėšomis.

Rumunijoje – tarptautinių varžybų patirtis

Liepos 2 – 5 dienomis vykusiose Dunabijos taurės varžybose antrąją vietą užėmęs Š. Staniulis varžėsi su Rumunijos, Vengrijos, Italijos ir Ukrainos sportininkais. Vis tik jis pripažįsta, kad svarbesnės jam buvo Lietuvoje vykusios varžybos. „Rumunijoje tiesiog norėjau įgauti tarptautinių varžybų patirties, tai labai svarbu“,- sakė vicečempionas. Varžybos vyko Deva aerodrome. Dalyviai atliko po keturis pratimus – kvalifikacinį, laisvą ir du nežinomus.

Š. Staniulis atskrido dviviečiu lėktuvu DA-20c1, kuriuo į Rumuniją iš Vilniaus atkeliavo kartu su žmona Vilma, visuomet palaikančia jį varžybose bei lydinčia kelionėse. Varžyboms nuomojosi rumunų Extra-300L.

Lietuvoje akrobatinė aviacija gyvuoja pavienių entuziastų dėka – tai labai brangus sportas, nes brangūs ne tik patys lėktuvai, bet ir jų eksploatacija bei kuras. Tuo tarpu Rumunijoje šį sportą palaiko valstybė – ji ne tik išlaiko trenerius ir etatinius darbuotojus, bet yra nupirkusi ir devynis aukščiausios klasės lėktuvus Extra-300 L ir Extra-330 sc. Vienas toks lėktuvas kainuoja apie milijoną litų. Su šiais lėktuvais užimamos pirmosios vietos pasaulio čempionatuose. „Rumunijoje, panašiai kaip ir Lietuvoje,  senos aviacijos tradicijos. Tikiu, kad ši sporto šaka sėkmingai vystysis, nes jos entuziastų yra“,- kalbėjo Š. Staniulis.

Jis pats vokišką sertifikuotą, saugų, modernų lėktuvą Extra-300 L nusipirko prieš trejus metus. Iki tol treniravosi su aeroklubui priklausančiais JAK-52 ir JAK-55. Į varžybas Rumunijoje Š. Staniulį pakvietė garsusis Lietuvos pilotas Jurgis Kairys. Jis treniruoja Rumunijos akrobatinio skraidymo rinktinę. Daugiau dalyvių iš Lietuvos šiose varžybose nebuvo.

Tarp trenerių ir J. Kairys

Š. Staniulis turi penkerių metų varžybų patirtį. Prieš kiekvienas varžybas vyksta intensyvios treniruotės, savaitę prieš jas kiekvieną rytą lakūnas važiuodavo į aerodromą, kur du kartus 23 minutėms pakildavo į dangų.

Tarp Š. Staniulio mokytojų yra ir garsusis J. Kairys, mokęs lakūną atlikti sudėtingas, pavojingas figūras, atskleidęs, kaip suvaldyti lėktuvą ekstremaliose situacijose. „J. Kairys mane mokė saugumo ir, be abejonės, meistriškumo. Gaila, kad šis daug patirties turintis pilotas neturi daug laiko, nes aktyviai dalyvauja visame pasaulyje vykstančiuose aero šou pasirodymuose“,- sakė Š. Staniulis. J. Kairys šiuo metu treniruoja tik pažengusius sportininkus.

Š. Staniulio kitais metais laukia varžybos dar aukštesnėje – advance kategorijoje Europos čempionate. Sportininkui ruoštis padės dabartinis treneris E. Meleckis. „Tai kvalifikuočiausias treneris Lietuvoje. J. Kairys taip pat yra labai kvalifikuotas, bet neturi laiko“,- teigė Š. Staniulis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.