Medžiotojų lygoje vyko atkakli šaulių kova

saudymas varzybos
Varžybose, kuriose buvo šaudoma į skriejančius taikinius pagal „Compak sporting“ taisykles, akies taiklumą išbandė 27 dalyviai. L. Poškevičiūtės nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Praėjusį šeštadienį Vytauto Kazio Januškevičiaus šaudymo centre Mozūriškių kaime vyko Lietuvos medžiotojų lygos „Compak sporting“ varžybos į skriejančius taikinius. Varžybose taiklumą išbandė 27 dalyviai. Tarp nugalėtojų –  ir mūsų rajono šauliai.
Varžybas atidaręs šaudyklos šeimininkas Almantas Januškevičius pasveikino dalyvius, susirinkusius į Lietuvos medžiotojų lygos aštuntą etapą.
 
Varžybose varžėsi 27 dalyviai – daugiausiai medžiotojų ir žvejų draugijų nariai, bet dalyvavo ir profesionalūs šauliai iš visos šalies. Mūsų rajonui šaulių varžybose atstovavo Šakių medžiotojų ir žvejų draugijos nariai, kiti šauliai. Varžybų dalyvių tikslas buvo pataikyti į kuo daugiau iš 50-ies skriejančių lėkščių. Šaudymas į skriejančius taikinius dar vadinamas šaudymu į molinius balandžius, kai šaudoma į specialiais aparatais paleistus taikinius.

Pagal rezultatus šauliai buvo suskirstyti į M1 ir M2 grupes. Varžybos truko iki vidurdienio, o kad būtų išsiaiškinti prizininkai, nes buvo surinkę po vienodų taškų skaičių, teko surengti ir papildomą šūvių seriją.

M1 grupėje nugalėtoju tapo šilališkis Artūras Vazbys, antra liko kaunietė Paulina Olekaitė paleidusi taiklius 47 šūvius iš 50-ies, trečias – lukšietis Mindaugas Kriščiūnas (45/50).

Vienintelė varžybose dalyvavusi mergina P. Olekaitė priklauso Jankų medžiotojų būreliui, gyvena Kaune, yra farmacininkė.

„Medžioju nuo 18 metų. Vaikščioti į profesionalias šaudymo treniruotes pradėjau nuo praeitų metų spalio mėnesio. Šaudymas yra mano hobis. Mano ir senelis, ir tėvelis medžiotojai. Šiandien mane itin lydėjo sėkmė – vienoje aikštelėje pataikiau į 25 taikinius iš 25 galimų, – džiaugsmo neslėpė šaulė. – Taip, šaudymas tai yra brangus sportas. Nes šaudai į orą šovinius o ir ginklas „Blaser F16“ atsėjo apie 4 tūkst., bet čia toks mano biudžetinis variantas.“

Kalbintas 28-erių lukšietis M. Kriščiūnas sakė, kad šaudymu užsiima nuo aštuoniolikos, o į šį pomėgį atvedė tėtis Benas Kriščiūnas.

„Bet ir pačiam šaudymas patinka. Šiandien galbūt susikaupimo ir įdirbio, treniruočių pritrūko. Šaudymas yra pomėgis, ne visuomet užtenka laiko užsukti į šaudyklą ir pasitreniruoti“, – sakė M. Kriščiūnas.

M2 grupėje ant nugalėtojų pakylos lipo Vidas Kriščiūnas iš Liepalotų, pataikęs į 39 taikinius iš 50-ies. Antroje vietoje – prieniškis Romas Rudzenskas (38/50), o trečioje – taip pat prieniškis Faustas Šaukščius (38/50).

Šios grupės nugalėtojas, daugiau nei 30 metų medžiojantis V. Kriščiūnas pripažino, kad šeimoje tėtis irgi medžiojo.

„Nuo pat vaikystės mačiau, kaip tėvas ėjo į medžioklę. Mane taip pat imdavo kartu. Medžioja ir brolis, ir sūnėnas. Tiesa, šiuo metu ne taip intensyviai medžioju. Per tuos 30 metų esu sumedžiojęs visą Lietuvos fauną, visus žvėris, kurie yra medžiojami. Kodėl dalyvauju varžybose? Kad jau mes be šaudymo kitaip negalim. Mums įaugę į kraują. Man asmeniškai šaudymas į skriejančias lėkšteles tapo įdomiau nei medžioklė, – atskleidė V. Kriščiūnas. – Dažnai dalyvauju panašiose varžybose. Manau, varžybose sėkmė priklauso ir nuo nusiteikimo, pasiruošimo. Poilsis labai svarbu.“

Po varžybų taikliausi šauliai buvo apdovanoti medaliais ir „InfiRay Lietuva“ įsteigtais prizais. A. Januškevičius padėkojo ir kitiems rėmėjams – Šakių medžiotojų ir žvejų draugijai, įmonei „Segris“, Aidui Liudžiui bei Remigijui Gudiškiui, varžybų dalyviams išvirusiems skanią charčio sriubą.

Šiame Medžiotojų lygos etape buvo surengta loterija, iš A. Januškevičiaus rankų vertingi prizai keliavo į laimingųjų varžybų dalyvių rankas. Na, o įdomia varžybų atrakcija tapo šaulių tradicija: minėta P. Olekaitė vienoje aikštelėje iš 25 galimų taikinių pataikė į visus, tuomet ji į orą paleido savo kepurę, o kiti šauliai ją suvarstė taikliais šūviais.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.