Visi svarbūs, bet „Zanavykas“ svarbesnis?

zanavykasGintarė MARTINAITIENĖ
 
Neseniai susikūrusi Šakių rajono sporto klubų sąjunga, vienijanti 11 rajono klubų, entuziastingai nusiteikusi juos vienyti, ginti interesus, kovoti už finansavimo skaidrumą. Sąjunga kelia klausimą, kad rajone ypač sureikšminamas ir virš kitų iškeliamas Šakių krepšinio klubas „Zanavykas“, kuriam savivaldybė atskira eilute skiria 100 tūkst. litų, kai likusiems klubams padalinama tik 20 tūkst. litų.
 
Nuotr. Sporto klubų sąjunga kelia klausimą, kodėl krepšinio klubui „Zanavykas“ atskira eilute savivaldybė numato 100 tūkst. litų, kai 11 klubų išdalinama 20 tūkst. litų suma.
 
Už visus svarbesnis vienas klubas?
 
„Jeigu šiam krepšinio klubui skiriama tokios lėšos, kuriame sportuoja tik vienas Šakių rajono sportininkas, o visi kiti yra ne mūsų kraštiečiai, tai, mūsų nuomone, nėra teisinga. Be to, šis klubas nemokamai naudojasi Šakių JKSC patalpomis, sporto sale <...> Taip pat šis klubas nevykdo jokio vaikų ir jaunimo užimtumo, neruošia sau pamainos, o kiti sporto klubai dirba sistemingai, nuosekliai, užimdami įvairaus amžiaus vaikų ir jaunimo grupes ir taip užaugindami vis naujus sportininkus iš pačių šakiečių tarpo“, - rašoma Šakių rajono sporto klubų sąjungos prezidento Petro Markevičiaus pasirašytame rašte. Administracijos direktoriui adresuotame prašyme kreipiamasi ir į politikus bei savivaldybės darbuotojus, kad priimant sprendimus ir skirstant rajono biudžetą, būtų gerai pagalvojama, ar svarbiau vienas krepšinio klubas „Zanavykas“, ar Šakių rajono klubai, kurie tiesiogiai dirba su rajono gyventojais, jaunimu, užima jį, ruošia varžyboms, garsindami Šakius Pasaulio, Europos, Lietuvos čempionatuose ir tarptautiniuose turnyruose.

Pasak sąjungos prezidento P. Markevičiaus, ar logiška, kad „Zanavykui“ iš savivaldybės biudžeto skiriama 100 tūkst., kai rajonui atstovaujantiems sportininkams lėšų neskiriama net važiuojant į aukščiausio lygio čempionatus. Be to, kaip jis teigia, rajonui čia nėra jokios grąžos, nes nevietiniai krepšininkai čia neapsigyvena, nekuria jokios pridėtinės vertės. Užtat, P. Markevičiaus manymu, pavyzdžiui, badmintonininkų klubas, kai organizuojamos jų varžybos atneša daug daugiau naudos nei „Zanavykas“, nes Lietuvos badmintono federacija išperka patalpas, už viską atsiskaito. „Mes nieko neturime prieš krepšinį, bet nereikia pamiršti ir kitų sporto klubų, kuriems išdalinama tik 20 tūkst. litų“, - teigė P. Markevičius. Be to, pasak jo, netgi Regionų krepšinio lygoje nė karto mūsiškiams nepavyko iškovoti aukso, tad jis kėlė klausimą, ar reikėjo šokti dar aukščiau ir pradėti žaisti Nacionalinėje lygoje?

Ragina žiūrėti plačiąja prasme

Rajono meras Juozas Bertašius šiuo klausimu visiškai kitokios nuomonės. Pirmiausiai jis atkreipė dėmesį, kad „Zanavykas“ reklamuoja ir reprezentuoja rajoną aukščiausiu lygiu ir plačiąja prasme. Tokius klubus, pasak jo, turi ne vienas didesnis miestas. „Jeigu rėmėjai surenka du trečdalius reikiamų lėšų, o mes nepridėtume tik vienos dalies, tai kaip atrodytume? Tačiau noriu pasakyti, kad pirmiausiai, prieš priimant šį sprendimą, tarėmės su koalicijos partneriais ir nė vienas nepasakė, kad to nereikia“, - aiškino meras. Jis teiravosi, kodėl niekas neskaičiuoja, kiek sportui rajone lėšų skiriama plačiąja prasme. „Per bendruomenes didžioji dalis finansuojamų projektų ir eina būtent per sportą. Mes juos visus koefinansuojame ir tam skiriame didžiulius pinigus. Vien dabar reikia apie 500 tūkst. litų šiam dalykui. O kur dar kita parama?“ - retorinius klausimus kėlė J. Bertašius. Pasak jo, netgi pareiškime minimas badmintono klubas už JKSC patalpas moka ne visą, o pusę sumos, kiti klubai esą taip pat dalimi patalpų naudojasi su nuolaida. „Pasakykit man, kada į dziudo varžybas atėjo 300 žmonių? Į „Zanavyką“ ateina. Tad per metus nemaža suma sugrįžta ir už bilietus“, - kalbėjo rajono vadovas. „Kodėl visi viską mato tik savo kiemo lygmeny, o plačiąja prasme nežvelgia?“ – teiravosi J. Bertašius. Be to, jis iškėlė dar vieną klausimą. Kodėl, jo žodžiais, ne vienas sportininkas pristatomas kaip rajono, nors jis rajone nei gyvena, nei sportuoja. „Net ir Pasaulio čempionė, kuri nuolat minima, ne Šakiuose treniruojasi, čia buvo tik jos sporto pradžia. Ne Šakiams ji ir atstovauja. Ir daugiau tokių atvejų žinau. Tai čia sąžininga? Nesami, bet buvę sportininkai turi būti remiami“, - kalbėjo meras. Jis sako supranta, jog galbūt Kūno kultūros ir sporto rėmimo fonde galėtų būti didesnė nei 20 tūkst. litų suma, tačiau šiuo metu tokios galimybės. „Šiais metais 20 tūkst. litų, gal kitais metais bus 50 tūkst. litų. Matysim“, - tikino rajono vadovas.

Sąjunga – skaidrumo užtikrinimui

Šakių sporto klubų sąjungos steigiamasis susirinkimas įvyko sausio 31 dieną. Buvo patvirtinti įstatai, išrinkta vadovybė, valdyba. Sąjungos prezidentas - P. Markevičius, jo pavaduotoju išrinktas Nacionalinės mėgėjų futbolo lygos prezidentas Aurelijus Dovydaitis. Pasak sąjungos vadovo, sporto klubus vienijančią ir jų interesus atstovaujančią sąjungą norėta įkurti gana seniai, tačiau tikina, kad tiesiog turėjo galutinai tam subręsti. Vienas svarbiausių dalykų, kodėl nuspręsta pasukti šiuo keliu, kad sporto klubams būtų skaidriai skirstomi pinigai. „Iki šiol nebuvo jokių nuostatų, kriterijų ir niekas nežinojo, ką, norint gauti finansavimą, reikia padaryti“, - kalbėjo P. Markevičius. Pasak jo, kažkas gauna, kažkas ne, ir neaišku, nei kas, nei kam, nei už kiek. Artimiausiame tarybos posėdyje turėtų būti patvirtinta tvarka, kuria remiantis bus aiški ir reglamentuota tvarka. Be to, sąjungos planuose ne tik interesų gynimas, bet ir sporto populiarinimas. Jie tikina norintys ir kviečiantys į savo būrį jungtis sporto mėgėjus, kitus klubus, sporto entuziastus. Artimiausiuose sąjungos planuose ir sporto klubų festivalis, ir sąskrydis, ir geriausiųjų apdovanojimo vakaras. „Svarbiausia, kad viskas vyktų bendrai ir nebūtų išskiriama, kad vienas yra krepšininkas, kitas futbolininkas. Norime, kad nebūtų jokios įtampos ir viskas vyktų skaidriai, oficialiai, atsakingai“, - teigė sąjungos prezidentas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.