Ekologiški sprendimai Jūsų namuose

eko sprendimai
Epochoje, kuriai būdingi aplinkos iššūkiai ir didėjantis supratimas apie žmogaus veiklos poveikį planetai, tvarumo samprata tapo pagrindiniu principu tiek pavieniams asmenims, tiek bendruomenėms. Viena iš įtakingiausių sričių, kur galima įgyvendinti tvarią praktiką, yra mūsų pačių namų ūkiai. Įtraukdami į savo namus ekologiškus elementus, ne tik sumažiname anglies dioksido pėdsaką, bet ir sukuriame sveikesnes gyvenamąsias erdves ir skatiname teigiamus pokyčius platesnėje bendruomenėje.
 
Vienas iš tvaraus namų ūkio kertinių akmenų yra energiją taupančių prietaisų naudojimas. Tradiciniai prietaisai sunaudoja daug elektros energijos, todėl didėja sąskaitos už energiją ir šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisija. Pasirinkę prietaisus su efektyvaus energijos vartojimo sertifikatais, namų savininkai gali žymiai sumažinti energijos suvartojimą neprarandant našumo. LED lemputės, išmanieji termostatai ir energiją taupančios skalbimo mašinos yra tik keli pavyzdžiai, kaip maži pakeitimai laikui bėgant gali padėti sutaupyti išties daug.

Saulės energijos panaudojimas namų ūkyje pakels tvarumo lygį į naujas aukštumas. Saulės energijos sistemos paverčia saulės šviesą elektra, tiekdamos švarią ir atsinaujinančią alternatyvą iškastiniam kurui. Nors pradinės investicijos gali būti didesnės, saulės baterijos ilgainiui atsiperka, nes sumažėja ar net nebelieka elektros energijos. Kai kurie regionai netgi leidžia namų savininkams parduoti energijos perteklių atgal į tinklą, paverčiant namus mini elektrinėmis. Daugiau apie saulės elektrinių modulius ir jiems reikalingus priedus galite rasti https://veesla.lt/c/saules-elektrines/inverteriai/.

Kita itin opi pasaulinė problema yra vandens trūkumas, todėl vandens išsaugojimas yra esminė tvaraus gyvenimo dalis. Mažo srauto maišytuvų, dušo galvučių ir tualetų įrengimas žymiai sumažina vandens eikvojimą nepakenkiant komfortui. Lietaus vandens surinkimas naudojimui lauke ir kraštovaizdžio tvarkymui, taip pat greitas nuotėkio pašalinimas yra papildomos priemonės, galinčios padėti tausoti šį brangų išteklių.

Tinkama izoliacija ir sandarūs langai yra pagrindiniai tvaraus namų ūkio komponentai. Gerai izoliuotiems namams reikia mažiau energijos šildymui ir vėsinimui, todėl mažesnės sąskaitos už energiją ir mažesnė šildymo, vėdinimo ir oro kondicionavimo (ŠVOK) sistemų apkrova.

Galiausiai tvarus gyvenimas reiškia sąmoningo vartojimo mąstyseną. Suteikdami pirmenybę tam, kas tikrai svarbu, ir vengdami nereikalingo pertekliaus, prisidedate prie tvaresnės ateities.

d-0451

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.