Kompiuterinė tomografija – jau ir Šakiuose

tomografasAgnė NAUMAVIČIŪTĖ
 
Kartkartėmis visi mėgstame pasiskųsti dėl nepalankiai susiklosčiusių aplinkybių ar nepavykusių planų, kad atėjus pas gydytoją ilgai reikėjo laukti eilėje, kad dėl tam tikrų tyrimų reikia vykti į kitą miestą. Tačiau galima pasidžiaugti, kad dėl kompiuterinės tomografijos greitai niekur vykti nereikės,- ji bus atliekama Šakių ligoninėje.
 
Nuotr. „Nuo paprasto rentgeno kompiuterinė tomografija skiriasi tuo, kad jo dėka gaunamas tikslesnis vaizdas, galima tiksliau nustatyti ir tirtis ligas. Šio aparato pagalba galima nustatyti smegenų patologijas, kraujo išsiliejimą, auglius, galvos, nosiaryklės, gerklų, kasos, kepenų patologijas ir t.t.“,- teigė D. Bagdonienė.
 
Šakių ligoninei pavyko sudaryti sutartį su UAB „Kardiolita“. Ši įstaiga išsinuomojo ligoninėje esančias buvusias Akušerijos skyriaus patalpas, kuriose sėkmingai pastatytas kompiuterinis tomografas.
 
Pradės veikti kovo mėnesį

Pasak vyr. gydytojo pavaduotojos Dainos Bagdonienės, tikslią datą, kada kompiuterinis tomografas pradės veikti, pasakyti sunku. „Kardiolita“ jau susitvarkė higienos pasą, dabar likę paskutiniai dokumentai, kuriuos įstaigai susitvarkius, tomografas pradės veikti. Mes galvojame, jog tai bus kovo mėnesio viduryje“,- pasakojo gydytoja.

D. Bagdonienė teigė, jog kompiuterinio tomografo pagalba vidaus organai yra tiriamos naudojant rentgeno spindulius. „Nuo paprasto rentgeno kompiuterinė tomografija skiriasi tuo, kad jo dėka gaunamas tikslesnis vaizdas, galima tiksliau ištirti ir nustatyti ligas. Šio aparato pagalba galima nustatyti smegenų patologijas, kraujo išsiliejimą, auglius, galvos, nosiaryklės, gerklų, kasos, kepenų patologijas ir t.t.“,- mintimis dalijosi gydytoja. Kitaip sakant, šio aparato dėka galima daug lengviau nustatyti patologiją, tuomet paprasčiau paskirti gydymą – tikslesnis paciento ištyrimas.

Gelbės ir pacientams, ir gydytojams

 D. Bagdonienė teigė, jog šio aparato dėka gydytojų darbas taip pat palengvės. „Turėjome sudarę sutartį su Vilkaviškiu, pacientus veždavome ten. Šiuo metu Vilkaviškyje kompiuteris sugedęs ir ši paslauga nebeteikiama, tad tikrai džiaugiamės, jog greitu metu pacientų nebereikės siųsti į kitus miestus, šią paslaugą teiksime Šakiuose“,- kalbėjo gydytoja.
 
Bendradarbiavimo pavyzdys

„Mano nuomone, tai taip pat yra labai gražus bendradarbiavimo pavyzdys tarp privačių ir valstybinių gydymo įstaigų. Reikia nepamiršti ir to, jog bus racionaliai išnaudojamos patalpos, nes buvusio Akušerijos skyriaus patalpos iki šiol tuščios“,- pasakojo moteris. Pasak D. Bagdonienės, bendradarbiavimą su privačiomis įstaigomis reikia labai vertinti. „Juk šio kompiuterinio tomografo kaina – 2,5 mln. litų. Manau, kad nei pati Šakių ligoninė, nei savivaldybė mums niekada būtų negalėję jo nupirkti“,- savo nuomonę išsakė D. Bagdonienė.
 
Delsė dėl patalpų nuomos

Per Šakiuose vykusius kandidatų į rajono merus debatus apie kompiuterinį tomografą užsiminė ir Šakių ligoninės vyr. gydytojas Algirdas Klimaitis. „Šakių ligoninėje maždaug kovo viduryje pradės veikti kompiuterinis tomografas, kuris čia pastatytas privačiomis „Kardiolitos“ lėšomis. Šis aparatas kainavo 2,5 mln. litų. Tiesa, rajono savivaldybė tris mėnesius delsė dėl šiam aparatui reikiamų patalpų išnuomavimo“,- teigė. A. Klimaitis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.