Ambulatorija teikia ir gydymo, ir socialines paslaugas

zaleskiene
Nuotr. UAB „Dalios Zaleskienės ambulatorija“ vadovė Dalia Zaleskienė įsitikinusi, kad mūsų senstančiai visuomenei reikalinga ne tik medikų priežiūra, bet ir socialinė pagalba.


Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Prieš 25-erius metus duris atvėrusi UAB „Dalios Zaleskienės ambulatorija“ ir šiandien sėkmingai teikia pirminės asmens sveikatos priežiūros paslaugas, įskaitant odontologijos bei antrojo lygio gydytojų konsultantų paslaugas Šakiuose ir Griškabūdyje įkurtame padalinyje. Be to, rajone tai vienintelė gydymo įstaiga, teikianti ir socialines paslaugas bei lankomąją priežiūrą į namus neįgaliems bei pensinio amžiaus asmenims.

Jau ne kartą rašėme apie rajono savivaldybės administracijos vykdomą dienos socialinės globos projektą, kurį vykdo du partneriai: UAB „Dalios Zaleskienės ambulatorija“ bei Šakių socialinių paslaugų centras. Pasak ambulatorijos vadovės Dalios Zaleskienės, teikiamos ir slaugos, ir socialinės paslaugos, tad projekte dalyvauja ir slaugytojos, ir slaugytojų padėjėjos, ir socialinės darbuotojos. Taip pat plečiamos pagalbos į namus paslaugos. Silpni, negalintys pasirūpinti savimi senukai gali lankomosios priežiūros gauti iki 10 val. per savaitę (maksimumas – 2 val. per dieną).

D. Zaleskienė pastebėjo, kad viskas priklauso nuo rajono savivaldybės skiriamų lėšų, tačiau realiai yra daugiau pensinio amžiaus žmonių, kuriems reikalinga tokia priežiūra, nes ne kiekvienas gali ir mokesčius nueiti susimokėti, ir maisto parsinešti.
„Mes orientuojamės į tas vietas, kur gyvena mūsų darbuotojai, – Šakius, Griškabūdį, Sintautus. Socialinių paslaugų centras aptarnauja kitas vietoves. Esame pasiskirstę, kad nebūtų bereikalingo maišymosi“, – pasakojo ambulatorijos vadovė.

Tiek gydymo įstaigoje Šakiuose, tiek ir Griškabūdžio padalinyje teikiamos pirminės asmens sveikatos priežiūros paslaugos, įskaitant odontologijos bei antrojo lygio gydytojų konsultantų paslaugas (UAB „Dalios Zaleskienės ambulatorija“ turi ir savo ausų, nosies ir gerklės ligų specialistą), čia prisirašiusiems rajono gyventojams, tačiau ekstra atveju priimami visi žmonės.

Taip pat vietoje atliekami šlapimo ir svarbiausi kraujo tyrimai, jei reikia, sulašinamos lašinės.

Nors internetinės registracijos gydymo įstaiga dar neturi, tačiau, pasak D. Zaleskienės, galima registruotis telefonu ir per vieną–dvi dienas gauti šeimos gydytojo konsultaciją. Prisirašiusių pacientų ambulatorijoje pakankamai. Šiuo metu (kartu su socialine sritimi) ambulatorijoje dirba 38 darbuotojai.

UAB „Dalios Zaleskienės ambulatorija“ viena pirmųjų ėmėsi įgyvendinti projektą „Pirminės asmens sveikatos priežiūros veiklos efektyvumo didinimas“, kurio metu įsigijo naujos medicininės įrangos. Šakiuose ir Griškabūdyje medikai jau naudojasi naujais šlapimo ir kraujo analizatoriais, svarstyklėmis kūdikiams ir suaugusiems, šeimos gydytojai aprūpinti naujais kompiuteriais ir spausdintuvais. Taip pat atnaujinta Griškabūdžio padalinyje esanti odontologijos įranga, nupirktas rentgeno aparatas. Tai leis užtikrinti kokybišką paslaugų teikimą, savalaikę ligų prevenciją ir ankstyvą ligų diagnostiką, daugiau orientuojantis į tokias tikslines grupes, kaip vaikai ir vyresni nei 55-erių metų asmenys.  

UAB „Dalios Zaleskienės ambulatorija“ kol kas vienintelė rajone turi ir socialinės įmonės statusą. Gauti tokį statusą ypač sunku, nes yra nemažai reikalavimų. Galbūt todėl Marijampolės apskrityje įkurtos tik dvi socialinės įmonės, įdarbinančios neįgaliuosius, kuriems sukuriamos visos sąlygos ir mikroklimatas. Nors, pasak ambulatorijos vadovės, dabar jau revoliucingai galvojama naikinti tokias įstaigas, tačiau, jos manymu, tai nebus geras sprendimas, nes čia dirbusiems devyniems dešimtadaliams žmonių įsidarbinti rinkoje bus labai sunku.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.