Koronavirusas koreguoja ir rajono gyvenimą

corona sakiai
Šakių greitosios medicinos pagalbos stoties duomenimis, į Kauną tyrimams dėl koronaviruso per savaitgalį išvežti keturi asmenys, iš viso tokių gyventojų rajone buvo penki. Skaitytojo nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Pirmadienis visoje šalyje išaušo kitoks – naktį iš sekmadienio į pirmadienį visos šalies mastu prasidėjo karantinas, truksiantis iki kovo 30-osios, tačiau neatmetama, kad, atsižvelgiant į situaciją, jis gali būti pratęstas. Auga ir koronavirusu sergančiųjų skaičius, dėl šio viruso tirti ir keli šakiečiai.

Kaip pirmadienį ryte informavo Šakių greitosios medicinos pagalbos (GMP) stoties direktorius Rimgaudas Lebedžinskas, į Kauną tyrimams per visą šį laikotarpį išvežti penki šakiečiai, keturi iš jų savaitgalį.

„Daugiausiai tai iš užsienio šalių grįžę vairuotojai“, – patikino GMP stoties vadovas.

Jis pripažino, kad situacija neeilinė, tačiau medikai pasiruošę, nors priemonių rezervai senka, tačiau stygiaus kol kas esą nejaučiama.

Laikinai Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centro vyriausiosios gydytojos pareigas einanti Ligita Armonavičienė patvirtino, kad ketvirtadienį į įstaigą kreipėsi žmogus, įtaręs, kad jis galėtų būti užsiktėtęs koronavirusu.

„Jis iškart buvo izoliuotas pagal visas nustatytas taisykles, paskambinta 112, iškviesta greitoji ir išvežtas“, – teigė gydytoja, informavusi, kad besikreipęs asmuo net negrįžęs iš užsienio, tačiau esą turėjo kontaktą su grįžusiu iš Italijos.

„Koronaviruso tyrimai neigiami“, – patikslino L. Armonavičienė.

Dar vieną rajono gyventoją greitosios ekipažas į Kauną išvežė sekmadienį. Kaip patikslino vyriškio sutuoktinė, sutuoktinis dirba Vokietijoje, ten buvo du mėnesius, teko iš traukinio iškrauti krovinį, turėjo kontaktą su italais. Grįžęs namo pasijuto blogai, pradėjo kosėti, pakilo temperatūra.

„Greitosios reikėjo palaukti per naktį. Vakar apie 24 val. užsiregistravom ir iš karto pasakė, kad visi boksai užimti ir jo paimti atvyks ryte. Atvyko apie pusę dešimt“, – „Draugą“ informavo moteris, vėliau patikslinusi, jog po gana ilgo laukimo žinia iš medikų nudžiugino – tyrimų atsakymai neigiami.

Kovo 16 d. Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, bendras patvirtintų atvejų skaičius išaugo iki 14, iš viso paimta 624 ėminiai, Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui duomenis pateikusių asmenų skaičius – 43 tūkst. 270.

Atsižvelgdama į situaciją dėl koronaviruso plitimo, Vyriausybė šeštadienį neeiliniame posėdyje nutarė paskelbti karantiną visoje Lietuvos Respublikos teritorijoje. Uždarytos sienos, ribojamas susisiekimas. Karantino režimo trukmė – nuo kovo 16 d. 00 val. iki kovo 30 d. 24 val. Karantino metu pastebėjus pažeidimus galima kreiptis 112. Koronaviruso karštoji linija – 1808. Medikai bei sveikatos specialistai nuolat atkreipia dėmesį į saviizoliacijos svarbą, siekiant stabdyti koronaviruso ir jo sukeliamos ligos COVID-19 plitimą. Pasimokyti iš jų patirties ragina Italijoje ir Kinijoje gyvenantys tautiečiai. Vis dėlto daliai visuomenės iki šiol sunku suprasti, kodėl saviizoliacija bei kontaktų vengimas svarbu. Vis dar pasigirsta kalbų, kad ir rajone yra grįžusių iš rizikingomis šalimis laikomų teritorijų, tačiau gana skeptiškai vertinančių saviizoliaciją ir nevengiančių kontaktų su aplinka. Tiesa, paskelbus karantiną, apie jo sąlygų nesilaikančius piliečius galima informuoti pareigūnus.

Savo socialinėje paskyroje dar šeštadienį į bendruomenių lyderius, seniūnus bei seniūnaičius kreipėsi meras Edgaras Pilypaitis.

„Jūs labiausiai ir geriausiai pažįstate savo aplinką ir joje gyvenančius. Gal yra senyvo amžiaus žmonių – didžiausios rizikos grupės, – kuriems reikalinga konkreti pagalba aprūpinant juos maistu, vaistais ar pagelbint jų buityje. Dabar labai svarbu, kad jie vengtų tiesioginių nereikalingų kontaktų. Per šį savaitgalį galėtume identifikuotis tokias situacijas ir pirmadienį jau susidėliotume konkrečius darbus ir veiksmus. Pasirūpinkime tėvais ir seneliais, kad jiems netektų patiems rizikuoti“, – rašė meras.

Beje, dar iki karantino paskelbimo rajonas gana operatyviai reagavo į Vyriausybės rekomendacijas dėl koronaviruso grėsmės – kai kurios ugdymo įstaigos jau penktadienį nevykdė ugdymo proceso, iškart buvo atšaukti kultūriniai ir kitokio pobūdžio renginiai, užsidarė Viešoji biblioteka bei jos padaliniai, Jaunimo kūrybos ir sporto centras ir kt.

Jau nuo penktadienio paslaugos gyventojams savivaldybėje, policijoje pradėtos teikti nuotoliniu būdu, o paskelbus karantiną tai neišvengiama ir kitose įstaigose, gyventojai raginami visus klausimus spręsti nuotoliniu būdu, kiek įmanoma dirbti iš namų bei vengti kontaktų. Jau pirmadieninį, 13 val., kai laikraštis buvo išsiųstas į spaustuvę, savivaldybės administracija surengė spaudos konferenciją, kurios metu planavo pateikti informaciją, kaip planuojama vykdyti darbą šiuo įtemptu metu. Apie tai viliamės pranešti kitame laikraščio numeryje. Spaudos konferencijas galima stebėti ir internetu per sakiai.lt puslapį arba youtube.com platformoje.

Tiesa, šią savaitę komitetų posėdžiai nevyks, jei situacija išliks stabili, tarybos posėdis, kaip ir numatyta, bus penktadienį. Į jį, informavo meras, rinksis tik tarybos nariai ir klausimų pranešėjai.

Gyventojai net nelaukdami karantino užplūdo parduotuves, maisto pirko daugiau nei įprastai – pirkinių krepšelyje ypač populiarūs ilgiau negendantys maisto produktai, konservai bei konservuoti produktai, kruopos. Ypač išaugęs dezinfekcinių priemonių poreikis. Tiesa, prekybininkai ramina, kad maisto netrūks ir ragina išlikti ramiems.

Įvedus karantiną maisto pristatymą į namus siūlo miesto maitinimo įstaigos, nuotoliniu būdu siūlomos ir kitos paslaugos.

karantino apribojimai

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.