Naktinių permainų akiratyje – ir Šakių greitoji

lebedzinskas rimgaudas1
Šakių greitosios medicinos pagalbos stoties direktorius Rimgaudas Lebedžinskas nesupranta, kodėl permainų ir atjungimo nuo įrangos reikėjo imtis savaitgalį, naktį ir dar per karantiną. D. Pavalkio nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Savaitgalį respublikinėje žiniasklaidoje pasirodė pranešimai apie stringantį greitųjų medicinos pagalbos stočių darbą, kai staiga dalis jų buvo atjungtos nuo iki tol naudotos programinės įrangos. Šakių greitosios medicinos pagalbos (GMP) stoties direktorius Rimgaudas Lebedžinskas taip pat pripažįsta, kad ir jo vadovaujama įstaiga susidūrė su naktine reforma, negaili jai kritikos ir neturi atsakymų į daugelį klausimų.

„Bezabrazija, ką aš galiu pasakyti“, – sako Šakių GMP vadovas ir priduria, jog staiga, be jokio įspėjimo, šeštadienio naktį buvo performuota programinė įranga, dingo visa kompiuteriuose buvusi informacija.

„Ligonių kasos prašo duoti ataskaitą, o iš ko ją duoti? Nežinom nei kas, nei kiek tą mėnesį buvo, mintinai neatsimenam“, – tikina pašnekovas.

Pasak R. Lebedžinsko, apie tai, kad pokyčiai šioje srityje numatyti ir prie trijų didžiųjų dispečerinių turėtų būti prijungtos kitos, jis girdi kone dešimtmetį, tačiau nesupranta, kodėl pertvarkos reikėjo imtis būtent dabar.

„Nei iš šio, nei iš to naktį, savaitgalį, ir dar tokiu metu, kai tenka kovoti su virusu <...> Įtemptas laikotarpis, kai reikia žiūrėti, kad tik užtektume priemonių, kad tik neužsikrėstume ir dirbtume saugiai. Begalės popierių, žiūrim, kokias priemones turim, skaičiuojam, sprendžiam, kad nesibaigtų, o čia tokie buki protingų žmonių sprendimai“, – sako R. Lebedžinskas ir pripažįsta, jog į darbą teko sulėkti savaitgalį.

Jis tikina neturintis atsakymų į daugelį klausimų, pavyzdžiui, kodėl taip nuspręsta padaryti, nes dar neseniai viename iš pasitarimų, kuriame buvęs ir ministras, buvo nutarta proceso neskubinti. Taip pat Šakių GMP stoties vadovas neturi informacijos, ar duomenys bus atnaujinti, kaip toliau bus organizuojamas darbas ir pan. Pirmadienį ryte R. Lebedžinskas  skambino Kauno GMP stočiai, kuriai Šakiai ir priklauso, bet sako, kad atsakymų taip ir negavęs, tik sulaukęs paaiškinimo, kad vyksta posėdis.

„Tikriausiai dėl šito“, – spėjo Šakių GMP stoties direktorius.

Visgi džiugina tai, kad bent jau Šakių GMP stotis savaitgalį, nors ir išgyveno permainas, nesusidūrė su nesklandumais kaip didesnių miestų medikai, kai dėl pasikeitusios ar visai nutrūkusios informacinės sistemos negaudavo informacijos apie iškvietimus ar į juos vėluodavo po pusantros valandos ar dar ilgiau.  

„Galėjo ramiai, per kokią savaitę ar kaip, o čia... Fokusai. Naktiniai sprendimai, kaip Seime...“ – mintimis dalijasi pašnekovas.

Beje, apie šią situaciją sekmadienį pasirodė ir LRT Tyrimų skyriaus darbas „Verslo kova be skrupulų: per koronaviruso krizę paralyžiuotas greitosios pagalbos darbas“.

Kaip rodo LRT Tyrimų skyriaus duomenys, taip nutiko, nes iš trijų GMP dispečerinių buvo nutrauktas duomenų tiekimas į septynių GMP stočių naudojamą įrangą. Mainais pasiūlyta naudotis trijų Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) medikų valdomos įmonės teikiama paslauga.

LRT Tyrimų skyriaus šaltinių teigimu, tokiu būdu trijų įtakingų Kauno medikų valdoma įmonė bando išstumti konkurentus ir perimti Greitosios pagalbos sistemos Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose aptarnavimą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.