Prisidengiant epidemija sprendžiami ne tik viruso klausimai?

chirurginis skyrius
Po to, kai tauragiškei pacientei Šakių ligoninėje buvo patvirtintas koronavirusas, laikinai neveikia ligoninės Chirurgijos skyrius, izoliacijoje septyni medikai. D. Pavalkio nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Pirmadienio vakarą socialinius tinklus apskriejo žinia, kad tauragiškei pacientei Šakių ligoninėje patvirtintas koronavirusas. Nors laikinai neveikia ligoninės Chirurgijos skyrius, vyriausiasis gydytojas Algirdas Klimaitis sako, jog situacija stabili, darbai vyksta įprastai. Šiuo metu jį neramina ne tik koronavirusas, bet ir ministro įsakymas, pagal kurį ligoninė gali prarasti čia atvykstančius dirbti rezidentus.

Pirmadienio vakarą pirmasis žinia apie sergančiąją Šakių ligoninėje pasidalijo meras Edgaras Pilypaitis. Jis informavo, kad moteris į Šakių ligoninę pateko dėl šlaunikaulio lūžio, prieš tai esą ji buvo gydoma Marijampolės ligoninėje bei Kauno klinikose. Kitą dieną patikslinta, kad pacientė buvo pas dukrą Lekėčių sen. (netoli Kretkampio), o šlaunikaulį susilaužė iškritusi iš lovos. Informuota, kad naktį moteris pervežta į Kauno infekcinių ligų skyrių. Beje, atliktas greitasis testas tauragiškei iš pradžių rodė neigiamą rezultatą.

„Niekas jos niekur nemėtė, ji nėra benamė, kaip kad buvo pliūptelėjusi emocijų banga komentaruose po vakarykščiu mano pranešimu. Įsivaizduokim, kad mūsų namuose viešinčiam giminaičiui nutiktų bėda, – gi nemestume jo į panemunę vien todėl, kad gali būti užsikrėtęs virusu“, – rašė meras, reaguodamas į netolerantiškus komentarus ir pasipiktinimus, ką tauragiškė gali veikti Šakių ligoninėje, kaip ji čia atsidūrė, gal ji esanti benamė ir pan.

Beje, oficialios informacijos, kaip yra su sergančiosios šeima, ar jie izoliavęsi, kokia jų sveikatos būklė, gauti nepavyko.

Ligoninėje iškart imtasi visų būtiniausių dezinfekcijos ir personalo izoliacijos darbų. Pasak Šakių ligoninės vyriausiojo gydytojo, dėl kontakto su sergančiąja saviizoliacijoje yra septyni įstaigos darbuotojai. Kol kas uždarytas Chirurgijos skyrius, veikla bus atnaujinta tik paaiškėjus tyrimų rezultatams.

„Planine tvarka mes visus tiriam. Pirmiausiai tas grupes, kur pirmiausiai gali susidurti su korona infekcija. Tai greitosios, priėmimo skyriaus darbuotojai, Visuomenės sveikatos centro sąrašas atneštas, nes mes organizuojame viso rajono medikų tyrimą“, – sakė A. Klimaitis ir pasidžiaugė, kad iki trečiadienio visi rezultatai buvo neigiami (įskaitant trečiadienį atlikta apie 40 tyrimų).

Trečiadienį Šakių ligoninėje buvo apie 50 gulinčių pacientų. Darbuotojų, pasak A. Klimaičio, užtikrinant visas būtinąsias paslaugas kol kas netrūksta, tačiau kaip bus ateityje, neaišku. Ir situacija gali tapti itin dramatiška ne dėl koronaviruso, bet dėl balandžio 3 d. pasirašyto ministro įsakymo, kuriuo vadovaujantis rezidentai tiesiog negalėtų dirbti kitose įstaigose. Anot Šakių ligoninės vadovo, su regioninėmis įstaigomis nepavyko susitvarkyti anksčiau, tai dabar situaciją bandoma išspręsti prisidengiant epidemija, transliuojant, kad taip saugomi medikai ir pan. Bet...

Jau kovo viduryje Kauno klinikos buvo paskelbusios, bet staiga ir atšaukusios įstatymą, pagal kurį medikai karantino laikotarpiu negalėtų dirbti kitose ligoninėse. Tokį raštą su įsakymu rezidentams išeiti iš darbovietės buvo gavusi ir Šakių ligoninė. Dabar faktiškai ta pati situacija, tik, kaip sako A. Klimaitis, kitokiu lygiu.

„Kai nepavyko klinikų akcija, tai pakėlė į kitą lygį ir esame gana sudėtingoje situacijoje, nes, be koronaviruso, turime dar vieną presingą“, – sako A. Klimaitis ir atvirauja, kad būtent prisidengiant epidemija bandoma išspręsti sveikatos priežiūros tinklo klausimą.

Žinoma, sako pašnekovas, yra ir darbo sutartys, yra Darbo kodeksas, kuris aukščiau už ministro įsakymą, tačiau jis neabejoja – jei rezidentams teks rinktis, jie Šakių ligoninės tikrai nesirinks, tuo labiau, kad yra priklausomi ir nuo universiteto, yra suinteresuoti gerai pabaigti mokslus.

„Einama link mobingo sistemos“, – mano vyriausiasis gydytojas ir apgailestauja, kad šalia koronaviruso turime dvasinį virusą, nes šią ministro elgseną vadina būtent taip.

„Tai labai rimta ir nekorektiška. Visuomenė maitinama skaičiais, kiek tyrimų padaryta ir pan., o po šiuo gražiu apvalkalu vykdomi daug rimtesni dalykai, kurie nuleidžiami tarsi iš dangaus“, – mintimis dalijasi A. Klimaitis ir priduria, kad išeiti iš įstaigos spaudžiama be jokių privalomų atidirbimų, be jokių kodeksų ir pan.

„O kaip mes dirbsim, kai baigsis epidemija? Tada visi rašys, kad Klimaitis kaltas, nėra kam dirbti, bet traukinys bus nuvažiavęs“, – apie kol kas nematomą ir visuomenei nežinomą pusę kalba Šakių ligoninės vadovas.

Beje, apie tylius pertvarkymus tik kitoje įstaigoje kalba ir Šakių greitosios medicinos pagalbos stoties vadovas Rimgaudas Lebedžinskas – „Naktinių permainų akiratyje – ir Šakių greitoji“.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.