Visas baimes gali išsklaidyti tyrimas

henrieta kazemekaityte-macijauskiene
Šakių ligoninės Ginekologijos sektoriaus vadovė, gydytoja akušerė ginekologė Henrieta Kažemėkaitytė-Macijauskienė informavo, kad Šakių ligoninėje jau galima atlikti ir neinvazinį prenatalinį tyrimą VERACITY, kuris didžiausiu įmanomu tikslumu nustato vaisiaus genetines ligas, dėl kurių ypač nerimauja būsimos mamos. D. Pavalkio nuotr.


Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Posakis, kad savame krašte pranašu nebūsi, gajus ir pas mus. Ne paslaptis, kad daugelis rajono gyventojų renkasi medicinos paslaugas didmiesčiuose, dažniausiai vyksta į Kauno klinikas – esą ten suteikiamos kokybiškesnės paslaugos, atliekami tikslesni tyrimai. Tačiau tai tik mitas.

Šakių ligoninės Ginekologijos sektoriaus vadovė, gydytoja akušerė ginekologė Henrieta Kažemėkaitytė-Macijauskienė, bandydama išsklaidyti šakiečių abejones, patikino, kad beveik visus tyrimus moterys šiandien gali pasidaryti ir Šakių ligoninėje, kuri turi moderniausią įrangą. Todėl čia atvyksta daug pacienčių ne tik iš kitų rajonų ir didmiesčių, bet tikrinasi ir grįžusios iš užsienio. Tai liudija ir nuoširdžios moterų padėkos, paliktos Ginekologijos sektoriaus laukiamajame.

Juk norint būti sveikoms ar siekiant užkirsti kelią rimtesniems susirgimams, tereikia atvykti pasikonsultuoti su gydytoja ir pasidaryti reikiamus tyrimus.

Šį vasarį Šakių ligoninėje pradėjo veikti šiuolaikiškas 64 pjūvių kompiuterinis tomografas, gerokai padidinantis diagnostikos galimybes. Gydytojos teigimu, balandžio mėnesį tyrimų sąrašas turėtų pasipildyti. Prie kompiuterinio tomografo ketinama įdiegti dar vieną iš pažangiausių naujovių – kompiuterizuotą švirkštą, reikalingą tyrimams su kontrastine medžiaga atlikti. Jie leidžia pamatyti ypač tikslų ir detalų vidaus organų struktūros vaizdą, diagnozuojant ir tikslinant onkologines ligas ir vertinant jų išplitimą (metastazes), skiriant operacinį bei kombinuotą gydymą.

Kaip informavo H. Kažemėkaitytė-Macijauskienė, Šakių ligoninėje jau galima atlikti ir neinvazinį prenatalinį tyrimą VERACITY. Šio tyrimo metu tikslingai tiriama motinos kraujyje cirkuliuojanti vaisiaus genetinė medžiaga (DNR), kuri per placentą patenka į motinos kraujotaką, todėl užtikrinamas didžiausias įmanomas tikslumas (99 proc.) nustatant dažniausiai pasitaikančias vaisiaus genetines ligas: Dauno sindromo, Edvardso sindromo, Patau sindromo, lytinių chromosomų skaičiaus pakitimų ir kt., dėl kurių ypač nerimauja kiekviena būsima mama.

Pasak akušerės ginekologės, VERACITY tyrimas yra atsakymas, galintis išsklaidyti visas baimes, juo labiau, kad jo atlikimas yra saugus kūdikiui, nes tyrimui reikalingas tik motinos kraujo mėginys ir, skirtingai nuo invazinių metodų, nedidina persileidimo rizikos. Be to, jo atlikimui yra netaikomi amžiaus apribojimai – šį tyrimą, jei tik pageidauja, nuo 10 iki 16 nėštumo savaitės gali atlikti visos nėščiosios. Be abejo, pirmiausiai būtina ginekologo apžiūra ir konsultacija, o tada paimamas motinos kraujas, kuris ištiriamas genetikos laboratorijoje. Atsakymas gaunamas po 7–10 darbo dienų ir, jeigu randama patologija, suteikiama genetiko konsultacija, kuri jau įskaičiuota į tyrimo kainą ir papildomai mokėti nereikia.

„Nors vaisiaus genetinių sutrikimų rizika didėja su būsimos motinos amžiumi, tačiau genetinės ligos gali atsirasti bet kurio nėštumo metu. VERACITY tyrimas yra mokamas, Valstybinė ligonių kasa jo nekompensuoja. Išimtis taikoma tik į rizikos grupę patenkančioms, t. y. vyresnėms nei 35-erių metų, jau pagimdžiusioms tokio tipo ligomis sergantį vaiką nėščiosioms, kurios šiuos tyrimus gali nemokamai pasidaryti Perinatologijos centre“, – informavo gydytoja H. Kažemėkaitytė-Macijauskienė.

Reikia priminti, kad Šakių ligoninėje taip pat atliekami ir kiti mokami tyrimai – onkocitologinis, lytiškai plintančių ligų, žmogaus papilomos viruso infekcijos, taip pat atliekamos kolposkopijos (apžiūra specialiu optiniu prietaisu) ir biopsijos (intervencinis tyrimo metodas, kai biologinių ląstelių ar audinių gabalėlis paimamas ištyrimui iš vietų, kur esama pakitimų) paslaugos. Visgi reikia nepamiršti, kad meilė sau, dėmesys savo sveikatai nekainuoja ir profilaktiškai apsilankyti pas gydytoją turėtų būti savaime suprantamas kiekvienos moters prioritetas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.