Šakiuose nėra operacijų eilių

ligonine_logoKauno teritorinė ligonių kasa informuoja, kad praėjusiais metais Lietuvos gydymo įstaigose atlikta 6775 pirminės klubo ir kelio sąnario endoprotezavimo operacijos. Tai vienu tūkstančiu daugiau nei 2010 metais.

Specialistai atkreipia dėmesį, kad toks rekordinis operacijų ir mažėjantis gyventojų prašymų skaičius gerokai sumažino laukiančiųjų sąnarių endoprotezų eilę. Šių metų pradžioje sąnario endoprotezo ir operacijos laukė 6617 pacientų - beveik dvigubai mažiau nei 2011-ųjų pradžioje (11 862).

Pernai 10 proc. sumažėjo pacientų, savo lėšomis įsigyjančių endoprotezus, o vėliau laukiančių kompensacijos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšų. Šiuo metu kompensacijos laukia 379 asmenys.

Kauno teritorinė ligonių kasa informuoja, kad pacientas, savo lėšomis įsigijęs klubo sąnario endoprotezą gaus 1731,35 Lt kompensaciją, o įsigijęs kelio sąnario endoprotezą – 3274,64 Lt kompensaciją.

Gyventojų prašymus skirti nemokamą endoprotezą registruoja VLK, ji taip pat atlieka endoprotezavimo operacijų apskaitą, centralizuotai perka sąnarių endoprotezus ir paskirsto juos ligoninėms. Pacientams, įsigijusiems endoprotezus savo lėšomis, VLK išmoka nustatyto dydžio kompensacijas.
 
Pacientas turi teisę pasirinkti ligoninę, kurioje laukiančiųjų endoprotezavimo operacijų eilės yra trumpiausios, o jau pasirinkusieji gali ir pakeisti gydymo įstaigą. Apie savo pageidavimą pasirinkti kitą ligoninę asmuo turi raštu pranešti VLK.

Šiuo metu laukiančiųjų kelio sąnario endoprotezavimo eilės nėra Panevėžio, Telšių apskrities, Raseinių centrinėje, Druskininkų, Alytaus apskrities S. Kudirkos, Kauno klinikinėje, Respublikinėje Klaipėdos, Jonavos ligoninėse, UAB „Kardiolita“. Kitose ligoninėse šių operacijų tenka laukti nuo vieno iki aštuonių mėnesių. Nuo minėtųjų gydymo įstaigų ypač skiriasi Šiaulių ligoninė, kurioje endoprotezavimo operacijos pacientams tenka laukti net apie trejus metus.

Klubo sąnario endoprotezavimo operacijų eilės nėra Šakių, Biržų, Plungės ligoninėse. Nuo vieno iki kelių mėnesių šios operacijos tenka laukti Druskininkų, Respublikinėje Klaipėdos ligoninėje, UAB „Kardiolita“, Utenos, Marijampolės centrinėje ligoninėje. Ilgiausiai endoprotezavimo operacijos tenka laukti Šiaulių ligoninėje.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px