Vaikų sveikatos metais – ypatingas dėmesys sveikai gyvensenai

vaikai sportuojaAsta GVILDIENĖ
 
2014 metus Seimas paskelbė Vaikų sveikatos metais, todėl rajono mokyklose šiemet organizuojama ypač daug sveikos gyvensenos įgūdžius skatinančių renginių – nuo paskaitų apie sveiką mitybą ir sveikatingumo savaičių iki praktinių taisyklingos laikysenos pratimų.
 
Nuotr. Šakių „Varpo“ mokyklos antrokai išmoko specialių taisyklingą laikyseną ugdančių pratimų, kuriuos galės toliau daryti ir kūno kultūros pamokose, ir namuose.
 
Kadangi suaugusių žmonių požiūris į sveikatą formuojasi dar vaikystėje, būtent šiuo laikotarpiu ir reikėtų ypatingą dėmesį skirti sveikos gyvensenos įpročių formavimui, kurie ateityje taptų natūraliu gyvenimo būdu. Tuo labiau, kad Lietuvos moksleivių gyvensenos tyrimo duomenys nedžiugina. Jie rodo vis prastėjančią vaikų sveikatos būklę.  Tai nulemia nevisavertė vaikų mityba, mažas fizinis aktyvumas, žalingi įpročiai, emocinė savijauta.

Visą savaitę daugelyje rajono mokyklų pertraukų metu vyko įvairūs sveikatinimo renginiai, kurių tikslas buvo atkreipti mokinių ir mokytojų dėmesį į sveikos gyvensenos ir sveikatos stiprinimo svarbą, skatinti moksleivius aktyviai leisti laisvalaikį, išmokti atsipalaiduoti po protinio darbo. Gelgaudiškio pagrindinėje mokykloje didelis dėmesys buvo skirtas triukšmo lygio tyrimui, kurio metu buvo nustatytos triukšmingiausios mokyklos vietos pertraukų metu, triukšmingiausios klasės pamokų metu, kaip keičiasi triukšmo lygis pamokos pradžioje, viduryje ir pabaigoje. Triukšmo rekordas mokykloje buvo užfiksuotas diskotekos metu – 120 dB. Atliktas tyrimas parodė, kad triukšmas mokykloje 10-25 dB viršija leidžiamas higienos normas.

Daug dėmesio gelgaudiškiečiai skyrė fizinio aktyvumo skatinimui – šoko tautinius šokius, išbandė jėgas rankų lenkimo ir baudų mėtymo konkursuose. Mokytojos R. Murauskienės iniciatyva mokiniai pertraukų metu gilino savo žinias apie vandenį ir jo reikšmę gyvybei. Šakių rajono savivaldybės visuomenės  sveikatos biuro specialistė Vilma Mažeikaitė mokė moksleivius taisyklingai kvėpuoti.

Griškabūdžio gimnazijos mokiniai ir mokytojai, „Sveikatingumo pertraukų savaitę“ pradėję visuotine  rytine mankšta, sėkmingai tęsė šią akciją klasėse. Kiekvieną rytą, prieš pirmąją pamoką, keletą minučių mokiniai trumpai pasimankštindavo ir į suolus sėsdavosi daug žvalesni. Aktyvaus judėjimo  jie nepamiršo visos savaitės metu. V.Mažeikienė gimnazistus supažindino su šiaurietiško vaikščiojimo abėcėle ir pravedė instruktažą. Susirinko didelis būrys vaikų ir suaugusiųjų, norinčių išbandyti šiaurietiško vaikščiojimo ypatumus.

Šakių „Varpo“ mokyklos antrokai noriai įsitraukė į sveikatingumo projektą „Augu sveikas ir judrus – būsiu stiprus“. Viena savaitę jie diskutavo apie sveikos mitybos ypatumus, pusryčių svarbą, grūdinimąsi, asmens higieną, taisyklingą laikyseną, kompiuterių ir mobiliųjų telefonų poveikį vaikų sveikatai, kitą - mokėsi mankštos pratimų, ugdančių taisyklingą laikyseną. Juos konsultavo ir mankštą padėjo atlikti VšĮ „Šakių ligoninė“ Fizinės medicinos ir reabilitacijos skyriaus specialistės – slaugytoja Audronė Gudiškienė bei masažuotoja – kineziterapeuto padėjėja Asta Kazlienė.

Netaisyklinga laikysena – viena iš dažniausiai pasitaikančių patologijų mokyklinio amžiaus vaikų tarpe. Mokytojai pastebi, kad vaikai suoluose sėdi persikreipę, kuprines neša susikūprinę, neišsitiesia stovėdami. Anot specialistų, taisyklinga laikysena – tai ne gamtos dovana, o pačio žmogaus įdirbis ir pasiekimas, o tiksliau – atsakingų tėvelių pastangos. Deja, kai kurie tėvai mano, kad laiku nepradėjus rūpintis vaiko laikysena, paauglystėje ištaisyti šią klaida jau per vėlu. Tai – klaidingas įsitikinimas. Paskatinę vaiką laikytis tam tikrų taisyklių bei atlikti fizinius pratimus,  visai netrukus pastebėsite teigiamus pokyčius. Be abejo, kuo ilgiau delsite, tuo labiau bus pažeidžiamas stuburas ir ilgiau teks stengtis, norint jį ištiesinti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.