Rajono mokykloms vėl trūksta pinigų

daniliauskas pinigai
Nuotr. Jei savivaldybės taryba mokyklai neskirs trūkstamų lėšų, Šakių „Varpo“ mokyklos direktorius Vitas Daniliauskas tikisi – galbūt bus duotas leidimas 15 tūkst. eurų panaudoti iš ūkinių lėšų.


Agnė NAUMAVIČIŪTĖ  

Artėjant metų pabaigai liūdnos prognozės Šakių „Varpo“ mokykloje ir Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijoje – šios dvi mokyklos jaus lėšų stygių mokytojų algoms išmokėti. Įstaigų vadovai dėl papildomų lėšų skyrimo kreipėsi į savivaldybės administraciją.

Trūks 32 tūkst. eurų

Spalio 25 d. rajono savivaldybei „Varpo“ mokyklos direktorius Vitas Daniliauskas pateikė prašymą dėl papildomų lėšų skyrimo. Rašte pateiktas prašymas papildomas lėšas skirti pedagoginiam darbuotojų darbo užmokesčio fondui. Mokyklos direktorius prašo skirti 32 tūkst. 700 eurų. Šis lėšų trūkumas bus jaučiamas šių metų gruodžio 31 d.

Iš viso mokinio krepšelio lėšų darbo užmokesčio fondui skirta 1 mln. 13 tūkst. 368 eurai, o spalio 31 d. iš šio fondo jau panaudota buvo 903 tūkst. 366 eurai. „Varpo“ mokykloje vieno mėnesio darbo užmokesčio fondas yra 87 tūkst. 953 eurai.
Minėtųjų lėšų trūkumas susidarė dėl kelių priežasčių. Papildomų 15 tūkst. 134 eurų prireikė dėl klasių komplektų formavimo, dar 9 tūkst. 616 eurų išmokėta išeitinėms kompensacijoms, nes buvo atleisti septyni pedagogai. Daugiau nei 10 tūkst. eurų atsiėjo keturių „Varpo“ mokyklos mokinių mokymas namuose. Maždaug 25 tūkst. eurų trūkumas susidarė skaičiuojant pedagogų darbo užmokestį vadovaujantis Švietimo ir mokslo ministro 2013 m. įsakymu „Dėl švietimo įstaigų darbuotojų ir kitų įstaigų pedagoginių darbuotojų darbo apmokėjimo tvarkos aprašo patvirtinimo“.

Šakių „Varpo“ mokykloje dirba 91 pedagoginis darbuotojas – šeši mokytojai, vienas ekspertas, 36 metodininkai, 33 vyr. mokytojai, 15 kitų pedagoginių darbuotojų.

Tiesa, „Varpui“ trūktų 66 tūkst. eurų, tačiau lėšų perskirstymo metu planuojama gauti 23 tūkst. 600 eurų, dar mokykla turi sutaupytų rezervo lėšų – 10 tūkst. eurų. Papildomus 5 tūkst. eurų mokykla sutaupė rugsėjo mėnesį.

Problema, ko gero, išsispręstų, jei pedagogams būtų mokamas valstybės nustatytas minimalus tarifinis atlygis, tačiau, kaip teigė „Varpo“ direktorius, jis to padaryti negali, nes 90 proc. pedagogų darbo stažas yra didesnis nei 15 m., todėl jiems mokamas vidutinis tarifinis atlygis.

Anot V. Daniliausko, jeigu rajono savivaldybės taryba mokyklai neskirs trūkstamų lėšų, galbūt bus duotas leidimas 15 tūkst. eurų panaudoti iš ūkinių lėšų, tačiau ir tai problemos galutinai neišspręs, nes tokiu atveju dar trūktų nei daug, nei mažai – 17 tūkst. eurų.

Dar 11 tūkst. eurų

Lapkričio 4 d. į rajono savivaldybės administraciją kreipėsi Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos direktorius Romas Eikevičius, prašydamas papildomų lėšų skyrimo mokinio krepšeliui. Kaip teigiama rašte, mažėjant mokinių skaičiui gimnazijoje, mažėja skiriamos mokinio krepšelio lėšos. Kadangi gimnazija yra pasienio mokykla ir ribojasi su Vilkaviškio rajonu, kaip teigiama rašte, galimybė surinkti didesnį mokinių skaičių vien dėl geografinės padėties yra nepalanki.

„Lėšas taupome nuo pat metų pradžios: mokytojams ir kitiems pedagoginiams darbuotojams taikėme minimalius tarifinio atlygio ir tarnybinio atlyginimo koeficientus, nemokame priedų už darbą gimnazinėse klasėse ir darbą su specialių poreikių mokiniais, nepilnai naudojame neformaliojo ugdymo valandas. Klasių vadovams už vadovavimą klasei skiriame tik minimalų valandų skaičių, mažiname lėšas valdymui, rugsėjo mėnesį mokinių neformaliam ugdymui naudojame tik 15 proc. pagal planą skirtų lėšų“, – teigiama rašte.

Nuo šių metų rugsėjo 1 d. padidinus pedagoginių darbuotojų tarifinio atlygio ir tarnybinio atlyginimo koeficientus krepšelio skola gimnazijoje papildomai išaugo 7 tūkst. 734 eurais. Beje, nuo rugsėjo 1 d., vadovaujantis Švietimo ir mokslo ministrės įsakymu, privaloma taikyti vidutinį tarifinio atlygio koeficientą, tačiau gimnazija to padaryti neturi galimybės dėl lėšų trūkumo.

Įsiskolinimas Vinco Kudirkos gimnazijoje padidėjo ir dėl mokinių mokymo namuose.

„Dėl netobulos krepšelio metodikos šiemet mes gaudami ir perskirstytas krepšelio lėšas turėsime apie 11 tūkst. eurų skolą. Iki šių metų, labai taupydami lėšas, visada sugebėdavome užbaigti metus be įsiskolinimų“, – teigiama prašyme.

Esant galimybei Vinco Kudirkos gimnazijos administracija prašo papildomai skirti 11 tūkst. eurų gruodžio mėnesio atlyginimams išmokėti.

Gimnazijos direktorius teigė, kad tikisi geriausio: rajono savivaldybė bus supratinga ir trūkstamas lėšas skirs. Kitu atveju tektų susiveržti jau ir taip suveržtus diržus ir ieškoti vidinių resursų algoms išmokėti.

Rajono savivaldybės meras Juozas Bertašius teigė bent jau dabar nematantis galimybių šioms mokykloms iš rajono savivaldybės biudžeto skirti trūkstamas lėšas. Kalbėdamas apie „Varpą“ jis atkreipė dėmesį, kad problema kartojasi ne pirmus metus, tad svarstė, kad ir mokykla galėtų tvarkytis ūkiškiau, galbūt ieškoti dar kitokių sprendimų, o ne nuolat tikėtis savivaldybės pagalbos.

Rajono savivaldybės Biudžeto ir turto skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė teigė, kad kol kas šioms mokykloms skirti lėšų paprasčiausiai nėra iš ko.

„Esmė ta, kad vienos mokyklos taupė, kitos, kaip ir visada, prašo, kad būtų skirta papildomų lėšų. Pagrindinė problema – klasių komplektai su mažesniu mokinių skaičiumi. Kita vertus, kiekvienos įstaigos vadovas, žinodamas savo biudžetą, turi priimti priemones, kad išgyventų visus metus“, – teigė E. Grigaitienė.

Tiesa, tikėtina, kad iki mėnesio pabaigoje vyksiančio rajono savivaldybės tarybos posėdžio prašymus skirti papildomų lėšų pateiks ir daugiau rajono švietimo įstaigų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.