Kraštietė VU studentė NASA kūrė medicininius šildytuvus astronautams

pleckaityte giedre
Nuotr. Gintarė Plečkaitytė džiaugiasi turėjusi galimybę stažuotis NASA, įgyti patirties ir prisidėti prie naujausių mokslinių tyrimų.

Gruodžio 14 d. kraštietė, buvusi Šakių „Žiburio“ gimnazijos moksleivė, dabar Vilniaus universiteto Chemijos ir geomokslų fakulteto nanomedžiagų chemijos antro kurso magistrantė (tame pačiame universitete yra yra įgijusi „Nanotechnologijų ir medžiagotyros“ bakalaurą) Gintarė Plečkaitytė baigė stažuotę Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) Ameso tyrimų centre, esančiame Nanotechnologijų centre.
 
Pranešime spaudai informuojama, kad stažuotės metu G. Plečkaitytė kūrė naujus šildytuvus, kuriuos astronautai galėtų atsispausdinti įprastais spausdintuvais ir naudoti termoterapijai. Termoterapija plačiai taikoma raumenų skausmams malšinti. Šiuo metu tarptautinėje kosminėje stotyje tam pasitelkiamos medicininės priemonės, o naujoji technologija leistų stoties darbuotojus gydyti neinvaziniu ir nefarmaciniu būdu.

Studentė, dirbdama kartu su dr. Meja Mejapan (Meyya Meyyappan) ir dr. Dongil Mun (Dong-il Moon), šildytuvams gaminti taikė spausdinimo metodą. Tam naudojamas įprastas spausdintuvas, kurį galima rasti bet kuriame darbo kabinete, tačiau vietoje rašalo naudojamos sidabro nanodalelės.

Toks gamybos būdas leis patiems astronautams lengvai ir greitai pasigaminti šildytuvus kiekvienos misijos metu. Vis dėlto čia taip pat bus neapsieita be 3D skenavimo technologijos, kuri leis individualiai pritaikyti šildytuvus prie kiekvieno astronauto kūno.

Kaip pasakoja G. Plečkaitytė, sunkiausia buvo surasti substratą (medžiagos pagrindą), ant kurio būtų spausdinamas šildytuvas – juk ši medžiaga turi ne tik atitikti medicininius reikalavimus, tokius kaip saugumas ir lankstumas, bet ir būti tinkama spausdinimui. Nepavykus surasti komercinio substrato su visomis reikalingomis savybėmis, magistrantės užduotis stažuotės metu buvo susintetinti tinkamą paviršiaus medžiagą. Siekiama šia medžiaga padengti paprastą medicininę plėvelę ar bet kokį kitą substratą, taip praplečiant šildytuvo panaudojimo galimybes.

Šią stažuotę, į kurią G. Plečkaitytė išvyko rugpjūčio 26 d., apmokėjo Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA). Kad išvyktų į stažuotę, reikėjo pereiti ir penkių etapų atranką, kur buvo tikrinama motyvacija ir anglų kalbos žinios.

Paklausta, kaip vertina šią stažuotę, studentė sako: „Žinoma, kad labai džiaugiuosi. Pirmiausia, jog buvau viena tik iš keturių Lietuvos studentų, kurie buvo atrinkti šiai stažuotei 2018 metais. Antra, kad jos metu turėjau galimybę prisidėti prie naujausių ir svarbių mokslinių tyrimų. Na ir trečia, įgijau labai daug patirties, kuri tikrai pravers ateityje.“

2014 m., Lietuvos Respublikos Vyriausybės delegacijai lankantis JAV, MITA ir NASA pasirašė dvišalį bendradarbiavimo susitarimą dėl tarptautinės stažuočių programos. Tik 11 pasaulio šalių turi sutartis su NASA ir gali siųsti savo studentus į vasaros ir rudens stažuotes. Lietuvos studentams atsivėrė puiki proga vykti į stažuotę ir padirbėti NASA tyrimų centre, naudotis agentūros infrastruktūra ir resursais, įgauti patirties bendradarbiaujant su NASA mokslininkais ir inžinieriais.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.