Moksleiviai kietuosius diskus turi pasipildyti žiniomis

gamtukai luksiai
Geriausiai tarp rajono gimnazistų pasirodė Lukšių Vinco Grybo gimnazijos komanda, konkurse užėmusi penktąją vietą. D. Pavalkio nuotr.


Penktadienį Šakių „Žiburio“ gimnazijoje vyko jau tradiciniu tapęs regioninis gamtos ir tiksliųjų mokslų konkursas „Gamtukai 2019“. Šiemet 15-ajame jubiliejiniame konkurse dalyvavo 11 moksleivių komandų iš visos Marijampolės apskrities. Tarp naujų veidų – Liudvinavo Kazio Borutos, Kalvarijos ir Kauno rajono Akademijos Ugnės Karvelis gimnazijos.
 
Mūsų rajono garbę gynė Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos, Lukšių Vinco Grybo ir Šakių „Žiburio“ gimnazijų moksleiviai. Šiame konkurse ne mažiau svarbūs ir mokytojai, kurie pasiskirstę į dvi komisijas vertino gimnazistų chemijos, fizikos, matematikos, informatikos ir biologijos žinias.

Beje, klausimai buvo ne tokie jau paprasti, kaip galėjo atrodyti iš pirmo žvilgsnio. Pavyzdžiui, koks vienintelis paukštis gali skristi ne tik į priekį, bet ir atgal, kodėl dramblio oda tokia susiraukšlėjusi, kokia vienintelė vokiečių šunų veislė pavadinta jos išvedėjo pavarde?

Konkurso metu moksleiviai galėjo pasirinkti 10 arba 5 taškų vertės gamtos bei tiksliųjų mokslų klausimus. Taisyklėse numatyta, jei komandai 10 taškų vertės klausimas atrodys per sunkus, ji turi teisę jį pakeisti į lengvesnį – į 5 taškų vertės klausimą. Jei komanda į 10 taškų vertės klausimą atsako neteisingai, kitos komandos, atsakydamos į klausimą raštu, turi galimybę papildomai pelnyti taškų. Susumavus rezultatus paaiškėjo, kad jubiliejinio konkurso nugalėtojais tapo Kauno rajono Akademijos Ugnės Karvelis gimnazijos komanda, kuri šiame konkurse dalyvavo pirmą kartą. Tad tradicinis „Gamtukų“ konkursas, galima sakyti, jau išsiplėtė už Marijampolės apskrities ribų. Šiai gimnazijai vadovauja šakietis, buvęs „Aukuro“ mokyklos direktorius Rolandas Kučiauskas. Antrąją vietą iškovojo Vilkaviškio „Aušros“ gimnazijos moksleiviai. Trečiąją vietą užėmė Gražiškių gimnazistai.

Konkurso organizatoriai – Šakių „Žiburio“ gimnazijos moksleiviai šįkart buvo tik aštunti. Lukšių gimnazistams sekėsi kiek geriau – jie penktoje vietoje. Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos komanda užėmė 11 vietą.

Konkurso metu nebuvo galima naudotis telefonais, planšetėmis ar žinynais. Vienintelis kietasis diskas, iš kurio gimnazistai galėjo semtis informacijos, buvo žinios, sukauptos jų galvose.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.