Nemokamą maitinimą keičia sausi daviniai

daviniai
Kiekviena ugdymo įstaiga maisto davinius dviem savaitėms sudaro savo nuožiūra, tačiau pabrėžia, jog stengiasi, kad maisto krepšelis būtų kuo įvairesnis. Facebook nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Dėl karantino mokyklose sustojo ugdymo procesas, veiklą jose nutraukė ir valgyklos, tačiau mokyklos turi pasirūpinti tų šeimų vaikais, kurie gaudavo nemokamą maitinimą. Dabar vietoj anksčiau mokyklose gauto šilto maisto šiems vaikams suruošiami sausi daviniai. Ankstesnių dviejų savaičių daviniai jau išdalinti, šią savaitę daugelis ugdymo įstaigų davinius dalins antrąkart.

Rajone iki kovo 13 d. nemokamą maitinimą gaudavo 910 mokinių, dar 44 priešmokyklinukai (Lukšiuose bei Gelgaudiškyje) dalyvaudami pilotiniame projekte nemokamai buvo maitinami švediško stalo principu. Tiesa, dalis jų, vicemero Dariaus Jakavičiaus žiniomis, maitinimo atsisakė, tačiau tokių vienetai. Kitiems mokyklos turi parūpinti taip vadinamus sausus davinius.

Vidutiniškai vienos dienos norma finansine išraiška sudaro 1,56 euro, tačiau daviniai iš karto suruošiami dviejų savaičių laikotarpiui. Tad vienas paketas sudaromas maždaug už 15 eurų. Jei šeimoje nemokamą maitinimą gaudavo du vaikai, tai šeimai priklauso du lauknešėliai, jei trys – trys. Ankstesnėms dviems savaitėms maisto paketai buvo dalinami dar atostogų metu, o kitoms dviems savaitėms skirtus planuojama išdalinti šią savaitę.

Pasak Šakių „Varpo“ mokyklos socialinės pedagogės Daivos Bataitienės, nemokamą maitinimą gaunančių vaikų tėvai informuojami per klasių auklėtojus, yra sutariamas laikas, kada maisto davinius jie pasiims, ir problemų dėl to kol kas nekilo. Tiems tėvams, kurie neturi galimybės patys pasiimti, maisto daviniai pristatomi mokyklos transportu.

„Mes nuo stadiono pusės, kur yra valgykla, į lauką išnešame stalą, matome, kada atvyksta tėvai, ant stalo sudedame suruoštus krepšelius. Dėvime ir pirštines, ir kaukes, džiugu, kad ir tėvai sąmoningi, nesibūriuoja, palaukia automobilyje“, – sako D. Bataitienė ir priduria, kad kiekvienam vaikui sudaromas atskiras lauknešėlis, nesvarbu, jei nemokamas maitinimas skirtas ir keliems tos pačios šeimos vaikams.

Pasak socialinės pedagogės, jų mokykloje nemokamą maitinimą gauna 165 moksleiviai, tad tiek paketų ir buvo išdalinta. Pirmajame pakete buvo apelsinai, mandarinai, cukrus, sviestas, varškė, pomidorų padažas, sūrio lazdelės. Šįkart maisto davinį papildys kiaušiniai, aliejus.

Griškabūdžio gimnazijos direktorius Arūnas Šalnaitis taip pat patikina, kad maisto paketus stengiamasi sudaryti kuo įvairesnius. Štai šįkart planuojama parūpinti dešrelių, jogurto, ankstesniame pakete buvo varškės, sūrio, miltų, kruopų. Jo vadovaujamoje įstaigoje nemokamą maitinimą gauna 89 moksleiviai, tačiau daugelis jų gyvena kaimiškose vietovėse, todėl maisto davinius jiems pristato mokykla.

„Mes su savo transportu pristatome, sutariame laiką ir sutartoje vietoje paliekame“, – teigė A. Šalnaitis.

Kol kas, pasak gimnazijos direktoriaus, iš tėvų dėl davinių negirdėjo nei nusivylimo, nei džiaugsmo – kontaktai apriboti maksimaliai. Visgi, jeigu būtų kažkokie konkretūs tėvų pageidavimai, kad šeimai labai reikalingas vienoks ar kitoks maisto produktas, A. Šalnaitis sako, kad įmanoma derinti ir į pageidavimus atsižvelgti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.