Persikvalifikavimas – galimybė išspręsti pedagogų trūkumą

astrauskas persikvl
Savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo Dariaus Aštrausko teigimu, pastaruoju metu padaugėjo klausimų apie galimybę persikvalifikuoti. D. Pavalkio nuotr.

Jau kurį laiką rajono mokyklose, kaip ir visoje Lietuvoje, jaučiamas mokytojų trūkumas, kuris ateityje, prognozuojama, tik didės. Kadangi prisivilioti mokytojų į kaimiškas vietoves gana sunku, tad, norint išspręsti šią problemą, siūloma persikvalifikuoti jau dirbantiems specialistams.
 
Savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo Dariaus Aštrausko teigimu, pastaruoju metu sulaukiama vis daugiau skambučių su klausimu, kokia būtų galimybė persikvalifikuoti. Pasak vedėjo, įstojus į mokamą studijų vietą, kai mokyklai reikalingas tokio dalyko specialistas, savivaldybė apmoka 50 proc. studijų kainos, tačiau yra ir valstybės 100 proc. finansuojamų studijų vietų, į kurias patekę mūsų rajono gyventojai mokosi visiškai nemokamai.

Per 2020–2021 metus persikvalifikavo ir pedagogo profesinę kvalifikaciją įgijo septyni skirtingų specialybių žmonės, baigę teologijos, psichologijos, etnologijos, socialinio darbo ir kitokias studijas. Praėjusiais metais persikvalifikuoti panoro trys rajono pedagogai. Du iš jų įstojo į Vytauto Didžiojo universiteto  (VDU) Švietimo akademijos valstybės finansuojamas studijų vietas ir siekia įgyti matematikos mokytojo profesinę kvalifikaciją, tad į savivaldybę dėl dalinio studijų kainos padengimo nesikreipė. O štai apie trečią sėkmės istoriją rašėme ir „Drauge“ – Gelgaudiškio pagrindinėje mokykloje tikybą dėstanti ir raštininkės pareigas einanti Vilma Sluoksnaitienė nusprendė VDU Švietimo akademijoje įgyti priešmokyklinio ir pradinio ugdymo kvalifikaciją ir pusę jos studijų kainos apmokėjo savivaldybė.

Tiesa, už iš dalies savivaldybės kompensuojamas studijas mokytojas įsipareigoja toje švietimo įstaigoje atidirbti penkerius metus. Pasak Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo, tai abipusė nauda – „ir tam tikra grąža, ir pačiam specialistui garantija, kad jis tikrai turės darbo vietą“.

D. Aštrauskas sako, kad, artėjant pedagogų trūkumo bumui, mokytojo vertė pradėjo didėti. Šiuo metu rajone jau jaučiamas matematikos mokytojų stygius, o netolimoje ateityje gali pritrūkti ir chemijos bei fizikos specialistų. Šakių meno mokykla pasiekė ribą, kai „mokytojų nė pasivogti nėra iš ko“. Beje, vedėjo teigimu, šiemet turime vieną jauną dailės specialistą, kuris norėtų pradėti dirbti nuo šio rugsėjo, tačiau kol kas neatsiliepė nė viena rajono švietimo įstaiga, kuri galėtų jį įdarbinti. Šiuo metu jau yra paklausimų ir dėl galimybių įgyti logopedo, specialiojo pedagogo, psichologo specialybes.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.