Trims davė, o kitiems neliko?

savival pasalposAsta GVILDIENĖ

Šiųmetė rajono abiturientų laida sumušė visų metų rekordus – 14 moksleivių iš valstybinių brandos egzaminų gavo net 21 šimtuką. Jau informavome savo skaitytojus, kad pirmą kartą trys rajono abiturientai gavo po tris šimtukus. Juos Vilniuje pagerbė Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius bei švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis. Rajono savivaldybės tarybos sprendimu jiems bus skirtos ir piniginės premijos – po 1 tūkst. litų kiekvienam.
 
Nuotr. Rajono savivaldybės taryba pritarė mero iniciatyvai - trims po tris šimtukus gavusiems moksleiviams bus skirtos piniginės premijos - po 1 tūkst. litų kiekvienam.
 
Trims moksleiviams – piniginės premijos
 
Iškilmingose atestatų teikimo ceremonijose kiekviena mokykla atskirai pagerbė daugiausiai moksle ar visuomeninėje veikloje nusipelniusius moksleivius. Nepamiršti buvo ir aukščiausiais balais valstybinius brandos egzaminus išlaikę abiturientai. Jiems įteikti ir savivaldybės mero Juozo Bertašiaus Padėkos raštai, ir asmeninės dovanėlės. Taip buvo pagerbti visi 95 ir daugiau balų gavę moksleiviai bei šimtukininkai. Tikriausiai jokių nesusipratimų ir nebūtų kilę, jei ne rajono mero idėja – po tris šimtukus gavusiems moksleiviams įteikti pinigines premijas. Rajono savivaldybės tarybai buvo pateiktas projektas, kuriame siūloma juos paskatinti 500 litų piniginėmis premijomis, tačiau po Finansų komiteto posėdžio ši suma padvigubėjo. Tarybos posėdyje priimtas galutinis sprendimas - po 1 tūkst. litų  skirti kiekvienam po tris šimtukus gavusiam abiturientui.

Vieni apdovanoti, o kiti pamiršti

Po piniginių premijų skyrimo, redakcija sulaukė ne vieno skaitytojo skambučio. Jie stebėjosi, kodėl apdovanoti tik tie, kurie gavo po tris šimtukus ir išsakė savo nuomonę, kad pinigines premijas reikėtų skirti visiems bent vieną šimtuką gavusiems abiturientams. „Dabar gi, nelygybė. Vieni apdovanoti, išaukštinti, o kiti pamiršti, - įsitikinusi savo vardo nepasisakiusi šakietė. - Kitose savivaldybėse po 100 ar 150 litų skiriama už kiekvieną šimtuką. Ar nebuvo galima tų 3 tūkst. litų padalyti visiems 14 moksleivių? Taip nei vienas sėkmingai egzaminus išlaikęs jaunuolis nebūtų nuskriaustas.“ Nors sakoma, kad egzaminas – sėkmės dalykas ir bet kada gali „susikirsti“, tačiau vis tik rezultatai rodo, kad aukščiausiais balais buvo įvertinti tie, kurie sistemingai mokėsi visus aštuonerius metus. Todėl vis dažniau girdėti nuomonių, kad žinios turėtų būti vertinamos ne pagal egzaminų balus, o pagal visų mokslo metų įvertinimų vidurkį.

Nusprendė išskirti tik tris

„Iki šiol rajono moksleivių žinios buvo įvertinamos po vieną, po du šimtukus, bet kad trys abiturientai gautų po tris šimtukus – to dar nėra buvę, - džiaugėsi rajono savivaldybės meras Juozas Bertašius. – Pakilome ir Lietuvos mastu. Rajonas, kuris turi tokius moksleivių įvertinimus yra vienas pirmesnių. Todėl mano iniciatyva jiems ir buvo skirtos piniginės premijos, kaip jų pastangų įvertinimas ir būsimųjų abiturientų kartų paskatinimas. Iš pradžių siūliau išmokėti po 500 litų, o po Finansų komiteto posėdžio buvo nuspręsta skirti po 1 tūkst. litų.“ Mero manymu, jei duoti, tai turi būti ženklu, nes barstyti po keletą litų nebūtų efekto. „Tai nesulyginami dalykai – kur vienas šimtukas, o kur trys. Be to, ir Lietuvos mastu buvo pagerbti tik po tris ir daugiau šimtukų gavę abiturientai. Šiemet po penkis maksimalius šimto balų įvertinimus gavo keturi šalies abiturientai, po keturis šimtukus gavo 18 moksleivių, po tris – 69. Tarp jų ir mūsiškiai. Todėl ir nusprendėme tuos tris išskirti iš visų, kad jie būtų matomi, kad jaustų, jog ne veltui stengėsi. Juo labiau, kad apie vieną ar du šimtukus gavusius moksleivius nebuvo ir kalbama.“

Svarstys piniginių premijų skyrimo sistemą

Pasak J.Bertašiaus, skirti visiems 34 aukščiausiais balais egzaminus išlaikiusiems abiturientams po 100 litų būtų neefektyvu – tai menkas paskatinimas. „Jei apdovanoti, tai apdovanoti, kad pasijaustų, - kalbėjo meras. – Be to, turi būti skirtumas, kur vienas šimtukas, kur du, o kur trys. Aišku, reikia tokius pinigus numatyti, kad, kaip šiemet, nereikėtų imti skolon iš Švietimo ir sporto skyriaus.“  J.Bertašiaus teigimu, jei būtų pritarta piniginių premijų skyrimui, tai,  pavyzdžiui, vieną šimtuką gavusį moksleivį reikėtų apdovanoti 300 litų, du – 500 litų, o tris – 1 tūkst. litų premijomis. „Jei atsirastų keturi šimtukai – kalba eitų apie kokius 2 tūkst. litų, nes tas skirtumas turėtų būti akivaizdus, kadangi tai tikrai sunkiai pasiekiami dalykai, - įsitikinęs J.Bertašius. – Manau, šią sistemą ateityje įgyvendinsime. Šiemet buvome tiesiog sugluminti, sužinoję apie tris jaunuolius gavusius po tris šimtukus, todėl labiau pagerbėm tik juos.“

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.