Tyrėjo dieną – gausybė mokslinių paskaitų

tyreju dienaSpalio 8 dieną Gelgaudiškio pagrindinės mokyklos moksleivių laukė įspūdžių kupina Tyrėjo diena. Šio renginio  metu apie du šimtai 5 – 10 klasių moksleivių turėjo galimybę iš arčiau susipažinti su mokslininko profesija, nors vienai dienai tapti jaunaisiais tyrėjais, padedančiais surasti idėjų  moksliniams darbams ir jų įgyvendinimui.
 
Nuotr. Bene didžiausio pasisekimo sulaukė modernioje astronominėje įrangoje vedama  Molėtų astronomijos observatorijos lektoriaus M.Masaičio paskaita, kurios metu visą laiką reikėjo gulėti.
 
Tyrėjo dienos metu lygiagrečiai vyko keturios skirtingos paskaitos, kurios buvo kartojamos po keturis kartus. Nuo ankstyvo ryto mokyklos sporto salėje įsikūrė mobilusis planetariumas, kuriame moksleiviai, patogiai sugulę ant čiužinių, klausėsi Molėtų astronomijos observatorijos lektoriaus Mindaugo Masaičio paskaitos „Mes ir Visata“. Modernia astronomijos įranga jie galėjo stebėti dangaus kūnus. Vaikus prajuokino lektoriaus pašmaikštavimas, kad ši pamoka, tikriausiai vienintelė per mokslo metus, kai visą pamoką galima gulėti. Skriejančios planetos, žvaigždžių spiečiai, Visatos platybės sužavėjo ne tik moksleivius, bet ir mokytojus.

Pritemdytoje aktų salėje mokiniai ir mokytojai klausėsi Vilniaus Gedimino technikos universiteto magistranto Mindaugo Lunecko paskaitos „Robotika ir judesių registravimo sistema“. Įdomu buvo ekrane stebėti naujai sukurtus robotus, kurie sugeba gana stabiliai žingsniuoti nelygiu, slidžiu paviršiumi, kopti į kalnus. Lektorius Mindaugas visus sužavėjo ne tik įdomia paskaita, bet ir originaliu šviečiančiu kostiumu.
Chemijos kabinete, išklausę lektoriaus Gedimino Meškausko paskaitą „Greitaveikė filmavimo kamera“, mokiniai patys turėjo galimybę išbandyti šios kameros galimybes – stebėti, kaip greitai pasiseka sugauti tarp pirštų krentančią liniuotę, kas atsitinka, kai į dubenėlį vandens pipete įlašinamas dar vienas vandens lašas, o teniso kamuoliukas ne atšoka (kaip galvojome anksčiau) nuo vandens paviršiaus, bet visas panyra po juo. Vaikai stebėjosi kameros, kuri sugeba per sekundę nufilmuoti 6 tūkst. kadrų, teikiamomis galimybėmis.

Moksleiviai, kuriuos domina moksliniai tyrimai, klausėsi LSU Taikomosios fiziologijos ir kineziterapijos katedros dėstytojo  biomedicinos mokslų profesoriaus Vytauto Streckio mokslinės paskaitos „Organizmo aktyvumo ir nuovargio pasireiškimo fizinio krūvio metu nustatymas“. Šioje paskaitoje moksleiviai sužinojo, kaip raumenų darbą koordinuoja centrinė nervų sistema, kaip po traumų krepšininkams atliekama reabilitacija, kaip testuojami Lietuvos rinktinės sportininkai ir kt.. Ypač mokinius sudomino praktinė paskaitos dalis, kurioje kiekvienas norintis galėjo patirti, kaip stimuliuojama raumenų veikla elektros srove - kaip nevalingai lenkiasi pirštai ar pasisuka ranka.

Tyrėjo diena pasibaigė, tačiau paliko daug gerų prisiminimų ir neišdildomų įspūdžių.
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.