„Kūrybinių partnerysčių“ projekte – dvi mūsų rajono mokyklos

kurybines partnerystesJau trečius metus iš eilės Lietuvos mokyklose tęsiasi „Kūrybinių partnerysčių“ projektas, kuris šiemet išsiplečia į tris kūrybiško mokymosi programas. Tarp 97 dalyvių - dvi mūsų rajono mokyklos – pirmą kartą į projektą įsijungusi Plokščių mokykla – daugiafunkcinis centras ir trečius metus iš eilės projekte dalyvaujanti Gelgaudiškio pagrindinė mokykla.
 
Nuotr. Pirmaisiais metais gelgaudiškiečiai, dalyvaudami „Tyrinėjančių mokyklų“ programoje, įgyvendino „Susitikimų sodo“ projektą, kurio dėka mokyklos aplinką papuošė „Žalčio skulptūra“.
 
Valstybės pažangos taryba pateikė Vyriausybei prioritetinių darbų sąrašą ateinantiems metams, kuriame pirmuoju punktu įvardytas vaikų kūrybiškumo ir inovatyvaus mąstymo programų skatinimas. Vienu iš sėkmės pavyzdžių nurodomas „Kūrybinių partnerysčių“ projektas. Ugdymo plėtotės centro nacionaliniu mastu Lietuvoje vykdomu „Kūrybinių partnerysčių“ projektu siekiama pakeisti tradicinį požiūrį į mokymąsi ir formalaus bei neformalaus ugdymo sąveikoje į integruotas pamokas įtraukti kūrybingumo lavinimą. Trečius metus šalies mokyklose įgyvendinama „Kūrybinių partnerysčių“ programa skatina moksleivių, mokytojų ir kūrėjų bendradarbiavimą, pedagogų kompetencijų bei įgūdžių tobulinimą, naujų mokymosi metodų paiešką ir taikymą.

Šiais mokslo metais prie „Kūrybinių partnerysčių“ prisijungia 45 lig šiol projekte nedalyvavusios mokyklos. Lietuvos mokyklose pritaikytoje ir išbandytoje „Kūrybinių partnerysčių“ programoje, šiais mokslo metais Marijampolės regione atrinktos aštuonios  mokyklos, tarp kurių  dvi iš mūsų rajono. Tai projekto „senbuvė“ -  Gelgaudiškio pagrindinė mokykla ir naujai į projektą įsijungusi Plokščių  mokykla – daugiafunkcinis centras.

Projektą administruojančios Gelgaudiškio pagrindinės mokyklos direktorės pavaduotojos Lilijos Ūsienės teigimu, gelgaudiškiečiai jau žino, kaip įdomu mokytis ir dirbti kūrybiškai, todėl džiaugiasi galėdami tęsti pradėtus darbus. Pirmaisiais metais, dalyvaujant „Tyrinėjančių mokyklų“ programoje, buvo įgyvendintas „Susitikimų sodo“ projektas (kuriantis praktikas - skulptorius Martynas Gaubas). Jo dėka mokyklos aplinką papuošė „Žalčio skulptūra“. Prie jos dabar fotografuojasi ne tik mokiniai, mokytojai, miestelio gyventojai bet ir svečiai, atvykę iš kitų vietovių.

Pasak projektą kuruojančios Gelgaudiškio pagrindinės mokyklos mokytojos Ritos Murauskienės, praėjusiais metais „Pokyčių mokyklos“ programos metu gelgaudiškiečiai įgyvendino net tris projektus. Aštuntokai, padedami kuriančios praktikės - choreografės Indrės Puišytės, pastatė šokio spektaklį „116 cheminių elementų“, devintokai, vadovaujami Lietuvoje gerai žinomos režisierės Kristinos Buožytės, įgyvendino projektą „Jausmų galia“ ir pastatė du filmus: „Krito į akį“ ir „Visiškai slaptai“, 6 b ir 7 b klasių mokiniai, vadovaujami skulptoriaus Martyno Gaubo,  projekto „Trečiojo aukšto paslaptys“ metu,  papuošė mokyklos trečiojo aukšto koridoriaus sienas ir duris.

Į „Pokyčių mokyklos“ programos įgyvendinimą praėjusiais metais įsijungė daugiau kaip 100 moksleivių, mokytojų bei kitų mokyklos ir miestelio bendruomenės narių. „Pasibaigus projektams, mokykloje liko kūrybinė dvasia, papuoštos erdvės, noras keistis, būti smalsesniems ir atviresniems, - teigė R.Murauskienė. - Gal ir nepavyko įgyvendinti visų numatytų tikslų - geriau išmokti chemiją, gerų elgesio manierų, bet buvo atvertos durys  galimybei pajusti bendro kūrybinio darbo džiaugsmą, savęs pažinimo pasaulį. Mokiniai buvo laimingi galėdami betarpiškai bendrauti su žymiais ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje žmonėmis, išgirsti jų patarimų, kaip reikia įgyvendinti savo siekius.“ Šiais mokslo metais gelgaudiškiečiai laukia naujų ir jau gerai pažįstamų kūrėjų, tikisi naujų kūrybinių iššūkių, prasmingų darbų, įspūdžių, gražaus bendradarbiavimo, to paties linkėdami ir Plokščių moksleiviams.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.