Laikys vienodą lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą

Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis spalio pabaigoje pasirašė įsakymą dėl Lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino programos pakeitimo. Jame visiems Lietuvos abiturientams nustatyti vienodi rašinio apimties reikalavimai.
 
D.Pavalkis pasirašė įsakymą, kuriuo visiems šalies moksleiviams numato vieningą lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą, paliekant galioti buvusio švietimo ir mokslo ministro Gintaro Steponavičiaus nuostatą - koreguoti neatitikimus tarp lietuviškų ir nelietuviškų mokyklų lietuvių kalbos egzamino. Tačiau išliks lengvatos dėl vertinimo, nes per dvylika mokymosi metų tautinių mažumų mokyklų mokiniai nesimokė lietuvių kalbos tokiomis apimtimis kaip jų bendraamžiai mokyklose lietuvių mokomąja kalba. Todėl skirsis vertinimo normos - tautinių mažumų mokyklų abiturientai galės padaryti daugiau klaidų nei lietuviškų mokyklų auklėtiniai. Šis palengvinimas numatytas iki 2019 metų.

Šie pakeitimai padaryti atsižvelgiant į praėjusios brandos egzaminų sesijos lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino analizės rezultatus, Bendrojo ugdymo tarybos rekomendacijas. Paaiškėjo, kad septynių autorių, pateiktų prie kiekvienos temos, skaičius nepagrįstas, kad mažesnės apimties darbų turinys buvo įvertintas mažiau taškų, nes trumpesnės apimties darbuose mokiniams buvo sunku atskleisti temą. Beje, statistinės analizės duomenimis, dauguma tautinių mažumų mokyklų mokinių nepaisė apimties palengvinimų ir rašė ilgesnės apimties, išsamesnius rašinius.  

Lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino programoje visiems Lietuvos abiturientams nustatyti vienodi rašinio apimties reikalavimai: valstybinio brandos egzamino rašinio apimtis – ne mažiau kaip 500 žodžių,  mokyklinio brandos egzamino – ne mažiau kaip 400 žodžių. Kaip ir pernai, rašydami rašinį, abiturientai galės rinktis vieną iš keturių temų - egzaminui bus pateiktos dvi samprotavimo rašinio ir dvi literatūrinio rašinio užduotys. Prie kiekvienos temos bus pateikta po tris autorius, iš kurių bent vieną privalu pasirinkti.
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.