E. Rinkevičius: „Teismo sprendimas - teisėtas, tačiau nėra teisingas...“

rinkevicius2Asta GVILDIENĖ
 
Kauno apygardos administracinis teismas išnagrinėjo gelgaudiškiečio Edmundo Rinkevičiaus skundą dėl sūnaus teisės mokytis arčiausiai namų esančioje bendrojo lavinimo mokykloje ir pripažino jį nepagrįstu. Pagrindinis motyvas - E.Rinkevičiaus sūnus jau nesimoko Gelgaudiškio pagrindinėje mokykloje. Nuo šių metų rugsėjo 1 – osios jis – Šakių „Žiburio“ gimnazistas.
 
Nuotr. E. Rinkevičius įsitikinęs, kad savivaldybės taryba, leidusi kai kuriose rajono mokyklose komplektuoti klases išimties tvarka, galėjo tokią išimtį padaryti ir Gelgaudiškio mokyklai.
 
Pagal Švietimo įstaigų tinklo pertvarkos 2012 – 2015 metų bendrąjį planą nuo šių mokslo metų rajone nebeliko vidurinių mokyklų. Šakių „Varpo“, Lekėčių, Kriūkų, Plokščių ir Gelgaudiškio mokyklos tapo pagrindinėmis. Tiems, kam užtenka pagrindinio išsilavinimo, skriaudos nėra, o štai norintiems mokytis toliau, teko dairytis į rajono gimnazijas, kurios vienintelės teikia vidurinį išsilavinimą. Rajono savivaldybės tarybos narys Edmundas Rinkevičius, niekada nepritarė tokiai reorganizacijai ir dvejus metus aktyviai kovojo už vidurinio ugdymo išsaugojimą Gelgaudiškio mokykloje.

Rajono savivaldybės taryba visus gelgaudiškiečio prašymus atmetė, nes prognozuojamas mokinių skaičius neatitiko Vyriausybės nustatytų kriterijų. Gelgaudiškio vidurinės mokyklos bendruomenė tai pat ne kartą išreiškė savo prieštaravimus tiek dėl mokyklos vidaus struktūros, tiek dėl rajono švietimo įstaigų tinklo pertvarkos 2012 – 2015 metais. Ji  pateikė 10 klasės mokinių ir jų tėvų prašymą rajono savivaldybės merui Juozui Bertašiui bei tarybai leisti formuoti mokykloje 11 klasę ir iki 2015 metų išsaugoti vidurinį ugdymą.Tačiau į tai nebuvo atsižvelgta, teigiant, kad optimali rajono mokyklų tinklo pertvarka turi prioritetą prieš pavienių asmenų norą mokytis jiems patinkančioje mokykloje.

E. Rinkevičius nuolat primindavo, kad tarybos sprendimai neturi pažeisti įstatymų, garantuojančių pavienių gyventojų teises. Jo manymu, Gelgaudiškio vidurinės mokyklos reorganizavimas į pagrindinę pažeidžia gelgaudiškiečių lūkesčius.  Neprarasdamas vilties išsaugoti vidurinį ugdymą Gelgaudiškio mokykloje,  balandžio 25 dieną tarybos narys Kauno apygardos administraciniam teismui pateikė skundą dėl savo sūnaus teisės vidurinį išsilavinimą įgyti arčiausiai namų esančioje mokykloje, prašydamas panaikinti du rajono savivaldybės tarybos sprendimus – Nr. T - 88 „Dėl rajono savivaldybės tarybos 2012 m. vasario 15 d. sprendimo Nr. T-50 priedo pakeitimo“ ir Nr. T - 92 „Dėl Gelgaudiškio vidurinės mokyklos struktūros pertvarkos ir pavadinimo pakeitimo“, kaip neteisėtus.

Liepos 2 dieną numatytas svarstyti skundas dėl atostogų laikotarpio buvo nukeltas į rugsėjo 19 dieną.  O tai nėra pats geriausias laikas. Mat mokiniai savo tolimesniam mokymuisi jau bus pasirinkę kitą švietimo įstaigą, tad vargu, ar visi sugrįžtų atgal į Gelgaudiškio vidurinę mokyklą. Sprendimą Kauno apygardos administracinis teismas priėmė spalio 9 dieną. Jis E. Rinkevičiaus skundą atmetė, kaip nepagrįstą, nes rajono tarybos sprendimai nepažeidžia norminių teisės aktų reikalavimų. „Vienas iš skundo atmetimo motyvų -  Švietimo įstatymo 44 str. 2 d. reikalavimai neįpareigoja savivaldybės kreiptis į Švietimo ir mokslo ministeriją, o antras – kad Jovaras šiuo metu jau mokosi Šakių „Žiburio“ gimnazijoje ir nėra to subjekto, dėl kurio reikėtų ginčytis, - komentavo gelgaudiškietis. – Trečias motyvas – viešąjį interesą gali ginti tik vyriausybės atstovas. Nors šis sprendimas - teisėtas, tačiau mano manymu, jis nėra teisingas Gelgaudiškio mokyklos atžvilgiu.“

E. Rinkevičiaus teigimu, išnaudotos visos teisinės priemonės, kuriomis buvo tikėtasi apginti savo interesus -  gyvenimas parodys, ar tarybos sprendimas panaikinti vidurines mokyklas buvo teisingas. „Kad jis neteisingas, parodė praėjusios tarybos posėdis, kurio metu buvo priimti sprendimai leisti kai kuriose rajono mokyklose komplektuoti klases išimties tvarka, nesilaikant numatyto mokyklų tinklo pertvarkos plano, - tvirtino gelgaudiškietis. – Tokią išimtį taryba galėjo padaryti ir Gelgaudiškio mokyklai. Viskas priklauso nuo savivaldybės valios.“

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.