Kodėl būtina mokėti už darželį, jei vaikas tą dieną jame nesilanko?

darzelis2Asta GVILDIENĖ
 
Tokį klausimą tarybos komitetuose savo kolegoms uždavė gelgaudiškietis Edmundas Rinkevičius. Jam nesuprantama, kodėl tėvų ar globėjų prašymas neleisti vaiko į darželį jų poilsio dienų metu nėra pateisinamas dokumentas ir kodėl už jas reikia mokėti, jei vaikas darželio nelankė?
 
Nuotr. Už visas lankytas ir nelankytas dienas, jei nebuvo pateikti jas pateisinantys dokumentai, kuriuos tarybos nariai nesutiko pakeisti paprastais tėvų prašymais, vaikučių tėvai turi susimokėti.
 
Jis siūlė pakeisti sprendimo Nr. T-281 „Dėl mokesčio dydžio už vaikų, ugdomų pagal ikimokyklinio ir (ar) priešmokyklinio ugdymo programas, išlaikymą nustatymo ir mokėjimo tvarkos aprašo tvirtinimo“, priimto šių metų liepos 25 dieną,  8.3 ir 8.10 punktus ir išdėstyti juos nauja redakcija.   Ji skelbtų, kad tėvams, jei vaikas nelankė darželio nereikėtų mokėti: 8.3 „moksleivių rudens, žiemos, pavasario ir vasaros  atostogų metu, pateikus prašymą“ bei 8.10 „tėvų (globėjų) papildomų poilsio dienų metu, pateikus tėvų (globėjų) prašymą“, kurio, tarybos nario manymu, turėtų užtekti vietoj pateisinamo dokumento pateikimo.

Rajono savivaldybės meras Juozas Bertašius pagarsino, kad prieš posėdį į jo kabinetą buvo susirinkusios rajono vaikų darželių direktorės, kurios pasakė: „Jeigu Edmundas Rinkevičius nori sumaištį į darželius įnešti, tai jūs taip ir padarykite, nes čia viskas ne taip paprasta, kaip atrodo. Visi drausminami, o tėveliai ne. Nori veda vaiką, nori neveda. Juk valgiaraštį reikia paruošti ir apskaitą padaryti iš vakaro.“ Mero manymu, visos lengvatos užfiksuotos tarybos sprendimuose, o E.Rinkevičius atstovauja pats save.

Atsakydamas į šią repliką, E.Rinkevičius paaiškino, kad praktiškai niekas ir nesikeičia, tik kaip  pateisinamas dokumentas atsiranda tėvų prašymas, kuris grupės auklėtojai pateikiamas iš anksto. „Tai pakankamai aiškus dokumentas, kuris viską apibrėžia, - teigė jis. – Jokios sumaišties čia aš nematau, tik biurokratiją, kad tėtis arba mama turi susirasti pateisinamą dokumentą.“ Jis pateikė logišką klausimą: „Kas turi išrašyti pažymą, t.y. pateisinamą dokumentą, apie laisvas patentininko arba ūkininko dienas, kai jis neveda vaiko į darželį?“ Tarybos narės Irenos Haase nuomone, E.Rinkevičiaus siūlomi pakeitimai, tikrai nepadarys tokių suiručių darželiuose, kad jie dėl vaiko neatėjimo negalės dirbti ir pan. Kaip pavyzdį pateikdama savo situaciją, ji paaiškino, kad šios pataisos yra visai logiškos tiems gyventojams, kurie dirba su individualios veiklos pažymėjimais. „Negi turėdama laisvą dieną, advokatė I.Haase rašys pažymą sau, I. Haase, ir neš į darželį, kaip pateisinamą dokumentą? – klausė teisininkė. – Paprastas prašymas būtų tiesiog auksinis viduriukas, kuris leistų išspręsti situaciją.“

Nors posėdžio metu savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėja Vyda Pranckevičienė minėjo, kad darželių poreikis šiuo metu pasidarė labai didelis ir vos telpa visi pageidaujantys, tačiau vėliau patvirtino, kad darželiai pajėgūs priimti visus norinčius juos lankyti ir jokių eilių kol kas nebuvo ir nėra nei Šakių, nei kituose rajono vaikų darželiuose. Todėl ir nereikėtų kalbėti apie tai, kad keletą dienų nelankęs vaikas, kaip ir užima kito, kasdien norinčio lankyti darželį vietą.  Pasidomėjus, kokios sumaištys kiltų dėl vieno ar kito vaiko neatėjimo į darželį iš anksto informavus grupės auklėtoją ir nesumokėjus už jo nelankymo dieną, pasiūlė kreiptis į darželių direktores, ką mes ir padarėme. Pasidomėjome, kokius nepatogumus sukelia vaiko neatvykimas į darželį, kodėl tėvai turi mokėti už visas lankytas ir nelankytas dienas?

Pasak Lukšių Vinco Grybo gimnazijos skyriaus – lopšelio – darželio „Ąžuoliukas“ direktorės Irenos Korsakienės, toks yra tarybos sprendimas, kad tėvai privalo susimokėti už visas lankytas ir nelankytas dienas, jei nėra jas pateisinančių dokumentų. „Be to, kai nežinai, kiek vaikučių lankys darželį, ateis, neateis, labai sunku užsakyti ir maisto produktų kiekį, ir kyla problemų su ugdymo kokybe, - tvirtino direktorė. – Jei vietoj pateisinamų dokumentų užtektų tik tėvų prašymo, būtų  labai sunku sukontroliuoti. Tada būtų galima ir pusę mėnesio vaiko nevest. Kaip tuomet būtų su ugdymo mokesčiu? Tikrai kiltų chaosas.“ I.Korsakienės manymu, juk tikrai nesunku pristatyti pažymas iš darbovietės kartą per metus, jei laisvos dienos nesikeičia, ar kartą per mėnesį, jei keičiasi.

Šakių lopšelio – darželio „Klevelis“ direktorė Vilija Butikienė patikino, kad nepatogumų padarius pakeitimus kiltų labai daug. „Iš viso mažai atvejų, kai tėvai iš anksto, kaip priklauso, iki 8 val. informuoja apie vaiko neatvykimą, - atviravo direktorė. – O įvedus tokią tvarką, kai užtektų tik tėvų prašymo, tai atrištų rankas piktnaudžiavimui – noriu vedu, noriu nevedu. Aišku, liga yra liga – tai pateisinama priežastis, tačiau dėl asmeninių interesų nevedant vaiko į darželį ir po to reikalauti gerų rezultatų, jau yra nesuprantamas dalykas. Be abejo, kad tokiu atveju nukentės vaiko ugdymo kokybė.“ Be to, pasak V.Butikienės, kasdien turime informuoti Visuomenės sveikatos centrą apie vaikų lankomumą, kad, susirgus kuriam nors vaikui, būtų galima išsiaiškinti, iš kur kilo susirgimas. „Į darželį reikėtų žiūrėti, kaip į rimtą įstaigą. Yra reikalavimai ir jų reikia paisyti, - kalbėjo direktorė. – Pateisinama priežastis yra ne tik liga, bet ir tėvų pamaininis darbas arba atostogos. Tereikia pristatyti pažymą iš darbovietės ir už tas dienas mokėti už darželį nereikės. Tačiau už visas kitas lankytas ir nelankytas dienas tėvai turi susimokėti. Palyginus su mokyklomis, darželiuose ir taip daromos begalės lengvatų ir dar jų vis negana.“

Tarybos narių sprendimas  E.Rinkevičiaus pasiūlytiems pakeitimams palankus nebuvo. Tik keturi iš jų balsavo už, trylika buvo prieš, aštuoni - susilaikė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.