Policijos rėmėjų neatbaido net pasikeitę įstatymai

remejaiRita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Ar dažnas iš mūsų aukotų laisvą laiką padėdamas patruliuoti gatvėse policijos pareigūnams? Ko gero, ne. Tad džiugu, kad ne vienerius metus mūsų rajone yra tiek jaunųjų, tiek vyresnių policijos rėmėjų. Tiesa, praėjusių metų spalio 1 d. įsigaliojo policijos rėmėjų įstatymo pakeitimai, kurie šią veiklą labiau disciplinuoja.

Nuotr. Šakiuose savaitgaliais dažnai vykstančiose krepšinio varžybose viešąją tvarką pareigūnams padeda užtikrinti policijos rėmėjai. Nuotraukoje Valdas Kriaučiūnas (kairėje) ir Justas Ananka.

Apibrėžta policijos rėmėjų veikla

Kaip sako Šakių rajono policijos rėmėjų veiklą koordinuojanti bendruomenių pareigūnė Aušra Mockevičiūtė, mūsų rajone jau kelinti metai sėkmingai veikia tiek jaunieji policijos rėmėjai (kurių amžius nuo 12 iki 18 m.), tiek vyresnieji, kurie gali įsijungti į šią veiklą nuo 18m. Įstatymo pakeitimai liečia būtent vyresniuosius policijos rėmėjus. Pirmą kartą šiame įstatyme apibrėžta jaunųjų policijos rėmėjų veikla, kuri anksčiau buvo kaip atskiras judėjimas. Dabar yra pasikeitęs jų amžiaus cenzas (anksčiau jaunuoju policijos rėmėju buvo galima tapti nuo 14 m.) ir aiškiau apibrėžtas jų statusas.

Laukia naujovės

Tačiau daugiausia naujovių laukia policijos rėmėjų, kurie yra vyresni nei 18 m. Viena tokių – pasirašyti terminuotas sutartis, kurios galios net trejus metus. Be to, sutartyje yra aiškiai numatyta, kokią veiklą įsipareigoja vykdyti asmuo, kuris tapo policijos rėmėju. Taip pat šiuo įstatymu yra apibrėžta ir policijos pareigūnų veikla. Numatoma, kad policija įsipareigoja skirti asmenį, kuris koordinuos policijos rėmėjų veiklą. Šakių rajone, kaip buvo minėta, tą veiklą koordinuoja bendruomenių pareigūnė A. Mockevičiūtė, kuri privalo supažindinti policijos rėmėjus su teisės aktais, rengti mokymus ir pan.

Taip pat naujuose nuostatuose yra numatyta, kad vyresniojo policijos rėmėjo amžius nebebus ribojamas. Nuo šiol policijos rėmėju gali tapti ir užsienietis, nuolat gyvenantis Lietuvoje kitos Europos Sąjungos valstybės narės pilietis. Be to, visi asmenys, norintys pagelbėti policijai, privalės turėti ne žemesnį kaip vidurinis išsilavinimą. Anksčiau šitos nuostatos nebuvo.

Sudėtingesnės sąlygos

Iš „senųjų“ policijos rėmėjų, kurie atnaujino sutartis pagal prieš kelis mėnesius įsigaliojusią tvarką, rajone yra 9 asmenys. Kaip sako pareigūnė A. Mockevičiūtė, dalis rėmėjų šios veiklos atsisakė, o dar keletas asmenų svarsto, kaip jiems toliau elgtis. Vidutiniškai per metus mūsų rajone norą padėti policijos pareigūnams pareikšdavo iki 27 asmenų. Anot A.Mockevičiūtės, kai kuriuos anksčiau įsijungusius į šią veiklą asmenis gali atbaidyti tai, jog dabar rėmėjas privalės per metus išdirbti 96 valandas (aštuonias valandas per mėnesį). Be to, jeigu asmuo, tapęs policijos rėmėju, nebendradarbiaus su policija ir savo pareigų nevykdys, pareigūnai turi teisę nutraukti tokio savanorio veiklą. Anksčiau tokių sąlygų nebuvo. Pareigūnė primena, kad ši veikla yra vykdoma savanoriškais pagrindais, todėl piniginio atlygio už tai tikėtis neverta. Taip pat nuo šiol policijos rėmėjų veiklą pareigūnas galės kontroliuoti per atstumą: savanoriai galės patruliuoti ir vieni, bet privalės pareigūnus informuoti apie matomus ir vykdomus teisės pažeidimus. Dirbdami vieni jie viešojo administravimo įgaliojimų neįgyja. Matydami daromą teisės pažeidimą, jie turi teisę nutraukti šį veiksmą. Taip pat policijos rėmėjai privalo, kol atvyks policija, apsaugoti įvykio vietą, nustatyti liudytojus, ir atlikti kitus veiksmus, numatytus policijos rėmėjų įstatyme.

Galimybė patiems prižiūrėti tvarką

Apžvelgusi visas įstatymo pakeitimo naujoves, bendruomenių pareigūnė A. Mockevičiūtė sako, kad policijos rėmėjų veikla yra labai gera priemonė patiems gyventojams bendruomenėse užtikrinti savo ir aplinkinių saugumą. Anot A. Mockevičiūtės, kas geriau už pačius gyventojus pažįsta savo bendruomenės aplinką bei gali greičiau pastebėti, kas ten vyksta, ir apie tai informuoti policiją. Žinoma, gyva dar ta sena nuostata, kad tai, girdi, yra „stūkačius“, bet viskas pasikeistų, jeigu žmonės suprastų, kad viskas daroma jų pačių labui.

Sunku, bet verta

Kad ir kaip prieštaringai būtų vertinama policijos rėmėjų veikla, džiugu, kad mūsų rajone yra asmenų, nebijančių padėti policijos pareigūnams užtikrinti viešąją tvarką. Du naumiestiečiai – Vytautas Šimkonis ir Edvardas Belevičius jau ne vienerius metus savo noru padeda policijos pareigūnams ir dabar vėl iš naujo pasirašė savo noru sutartis. Kaip sako V. Šimkonis, jis neabejingas policijos darbui yra nuo vaikystės, nes kadaise svajojo tapti pareigūnu. Todėl džiaugiasi, kad gali būti naudingas ir mielu noru prisideda prie šios veiklos. E. Belevičius mano, kad daryti kažką negu nedaryti nieko – jau savaime teigiamas dalykas. Vyrui patinka bendrauti su žmonėmis, būti dideliuose susibūrimo vietose, todėl ši veikla jam yra artima širdžiai, nors kartais nėra lengva, kai švenčių metu tenka matyti ar kontroliuoti ne visai adekvačius žmonės, kurių elgesiui įtaką daro alkoholis.

Kviečia prisijungti

A. Mockevičiūtė kviečia visus, norinčius prisijungti prie policijos rėmėjų būrio, suskubti kreiptis į ją, kad dar suspėtų į mokymus, kurie netrukus bus rengiami. Anot pareigūnės, visiems jauniems asmenims, kurie dar nėra apsisprendę dėl savo profesijos, atsiranda reali galimybė susipažinti su policijos pareigūno profesija.

Lietuvos policijos rėmėjų asociacija, įkurta 2013 metais, yra ribotos civilinės atsakomybės viešasis juridinis asmuo. Tai organizacija, siekianti kurti saugią aplinką, skatinanti įsitraukti į aktyvų visuomeninį gyvenimą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.