Šakiai drauge su Lietuva skęsta akcizinių prekių šešėlyje

akelaitis mGiedrė PLEČKAITYTĖ
 
Su Kaliningrado sritimi besiribojančio Šakių rajono gyventojai niekuomet nesibodėjo vykti į kaimyninę šalį įsigyti pigesnių degalų, rūkalų ar alkoholinių gėrimų. Tad jokia paslaptis, kad prekyba minėtomis prekėmis, dažnai į šalį atkeliaujančiomis kontrabandiniu keliu, mūsų rajone nesvetima. Praėjusį pavasarį startavęs unikalus projektas „Lietuva be šešėlio“ šalies gyventojams suteikia galimybę anonimiškai informuoti apie vykstančią nelegalią prekybą akcizinėmis prekėmis. Jau dabar matyti, kad Šakių rajonas kartu su šalimi skęsta šešėlyje.
 
Nuotr. Šakių rajono policijos komisariato viršininkas M. Akelaitis sako, kad žemėlapyje pažymėti taškai vertinami atsargiai, nors dalis jų jau seniai policijai žinomi.
 
Įtraukia visuomenę
 
Pavasarį pirmą kartą šalyje startavo projektas „Lietuva be šešėlio“, kviečiantis visuomenę įsijungti į kovą su šešėline rinka. Kiekvienas šalies gyventojas anonimiškai gali pranešti apie pastebėtą nelegalios prekybos židinį tinklapyje www.beseselio.lt bei čia nurodyti jo vietą ir prekybos tipą (alkoholis, cigaretės, kuras). Nelegalios prekybos vietos žymimos žemėlapyje – kiekvienas, apsilankęs svetainėje, gali pamatyti, kurie šalies regionai yra labiausiai apimti „šešėlio“, taip pat teisėsaugos institucijų jau uždarytų nelegalios prekybos taškų skaičių. Manoma, jog sistema leis kur kas lengviau išsiaiškinti nelegalios prekybos taškus. Unikalaus projekto iniciatoriai tikisi, kad, bendradarbiaujant visuomenei ir policijai, nelegalios prekybos problemą pavyks spręsti žymiai efektyviau.
 
Žemėlapyje rajonas skendi tamsoje

Piliečių nurodyta informacija apie nelegalios prekybos taškus perduodama iniciatyvą palaikančiai policijai, kuri gautą medžiagą nagrinės įstatymų numatyta tvarka. Šakių rajono policijos komisariato viršininkas Mindaugas Akelaitis vienareikšmiškai patikino, kad kovai su šešėline akcizinių prekių prekyba rajone komisariato darbuotojai skiria didelį dėmesį. Tad ir naujasis nelegalių prekybos objektų žemėlapis - rajono policijos dėmesio centre. „Žemėlapyje pažymėtus taškus vertiname kaip išskirtinai pirminę informaciją, kurią reikia papildomai tikrinti“,- sakė M. Akelaitis.  

Beje, žemėlapyje „Lietuva be  šešėlio“,  liepos 5 dienos duomenimis, šiam reikalui neabejingi šalies gyventojai anonimiškai jau pažymėjo 1686 nelegalios prekybos taškus. Iš šio skaičiaus pažymėtos 546 nelegalios prekybos alkoholiu, 785 – tabaku ir 355 – degalais prekybos vietos. Akivaizdžiai Šakių rajono teritorija juoduoja nuo pažymėtų objektų. Šakių mieste nelegaliais alkoholiniais gėrimais galimai prekiaujama keturiuose taškuose: Gimnazijos, Vytauto, Bažnyčios, Gėlių gatvėse. Net aštuoni taškai pažymėti Slavikų krašte. Po du nelegalios prekybos alkoholiniais gėrimais taškus pažymėta Kudirkos Naumiesčio, Sintautų ir Sudargo seniūnijose. Po vieną tašką pažymėta Gelgaudiškyje, Panoviuose, Degutinėje, Janukiškiuose, Lukšiuose. Rajone, kaip ir visoje šalyje, kur kas daugiau gyventojams yra žinoma cigarečių prekybos taškų. Vien Šakių ir Slavikų teritorijose tokių taškų pažymėta po aštuonis, po penkis - Kudirkos Naumiestyje ir Griškabūdyje, o Sintautuose ir Sudarge – po du objektus. Po vieną vietą žymima Lukšiuose, Panoviuose, Janukiškiuose, Panoviuose, Pervazninkuose, Grinaičiuose, Voveriuose. Įvertinus tai, kad Šakių rajono degalinėse kuras keliolika centų brangesnis nei Kaune, čia klesti ir nelegalių degalų prekiautojai. Iš žemėlapyje pateiktos informacijos matyti, kad šeši taškai yra Šakiuose, aštuoni Slavikuose. Taip pat tokius prekybos taškus turi Griškabūdis, Kudirkos Naumiestis, Sintautai, Sudargas, Panoviai, Lukšiai, Janukiškiai, Degutinė.

Pasak M. Akelaičio, iš šiuo metu žemėlapyje pažymėtų taškų, ne vienas jų jau seniai žinomas policijai. „Yra nuo seniai žinomų taškų. Kai kurie žmonės ne kartą tikrinti ir bausti“,- tikino komisariato viršininkas, pridurdamas, kad Marijampolės apskrityje esama tokių pavyzdžių, kad baudos jiems siekia milijonus. Viršininkas sako, kad tiesioginių pranešimų apie tokius prekybos objektus policija sulaukia labai retai. „Policija laukia bet kokio pobūdžio informacijos“, - tikino viršininkas.  
 
Patiriami milžiniški nuostoliai

Pranešama, jog šešėlinės ekonomikos dalis Lietuvoje siekia 30% ir tai yra vienas didžiausių procentų Europos Sąjungoje kartu su Bulgarija ir Rumunija. Mat akcizinių prekių įperkamumas Lietuvoje yra vienas mažiausių Europos Sąjungoje. Nors atlikti tyrimai rodo, kad gyventojai mano, jog nelegali prekyba didina nusikalstamumą, tačiau 62% Lietuvos gyventojų toleruoja šešėlinę prekybą. Nelegali spiritinių gėrimų rinka siekia 36%. Nelegali tabako rinka siekia 35%. Nelegali degalų rinka siekia 15-20%. Dėl šešėlinės akcizinių prekių rinkos Lietuvos biudžetas kasmet netenka apie 1,3 mlrd. litų pajamų, todėl, pavyzdžiui, kiekvienas pensininkas kasmet netenka maždaug trijų tūkst. litų arba kiekvienas mokytojas kasmet netenka beveik 28 tūkst.litų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.