Kilstelėjo žemės mokestį

imbrasieneŠį mėnesį tarybos nariai kukliai kilstelėjo žemės mokestį. Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos nuomone, tiems, kurie žemės mokesčio moka daugiau, nei 10 tūkst. litų, nuo šio klausimo svarstymo apskritai reikėtų nusišalinti.
 
Nuotr. Asmuo turi akivaizdų suinteresuotumą, jei per metus nekilnojamojo turto mokesčio sumoka ne mažiau 10 tūkst. litų, teigia Valstybinės tarnybinės etikos komisijos pirmininkė Gražina Imbrasienė.
 
Valstybinė tarnybinės etikos komisija teigia, kad valstybinėje tarnyboje dirbantis asmuo turi deklaruoti savo ir savo sutuoktinio per metus sudarytus sandorius, kurių vertė didesnė nei 10 tūkst. litų. „Sistemiškai vertinant šias įstatymo nuostatas, darytina išvada, kad norint nustatyti privatų interesą, kuris lemtų interesų konfliktą, būtina atsižvelgti į tai, kokio dydžio žemės mokestį asmuo, dirbantis valstybinėje tarnyboje, sumoka už nuosavybės teise valdomus žemės sklypus. Remiantis komisijos suformuota praktika analogiškoje situacijoje, manytina, kad asmuo turi akivaizdų asmeninį suinteresuotumą, galintį turėti įtakos sprendimams atliekant tarnybines pareigas, jei jis per metus nekilnojamojo turto mokesčio sumoka ne mažiau, nei 10 tūkst. litų. Tokiais atvejais tarybos nariams atsiranda pareiga nusišalinti“,- teigia komisijos pirmininkė Gražina Imbrasienė.

Iki šiol žemės ūkio paskirties žemei Šakių savivaldybėje galiojo 1,5 proc. žemės mokestinės vertės žemės mokesčio tarifas, tačiau nuo kitų metų jis truputį pakils ir bus 1,7 proc. Tokį žingsnį žengia ir kaimyninės savivaldybės. Įstatymas tarifo ribas nustato nuo 0,01 iki 4 proc. Padidinus žemės mokestį, Šakių savivaldybės pajamos padidės apie 200 tūkst. litų.

Galiojant ankstesniam tarifui už hektarą gyventojai mokėjo įvairiai – nuo 8 iki 20 litų. Gelgaudiškio mieste yra 4 hektarai, kur žemė pati brangiausia – savininkai už jos hektarą mokėjo 22 litus. „Šiaip sumokamo žemės mokesčio vidurkis buvo nuo 8 iki 16 litų. Padidinus mokestį iki 1,7 proc. mokestinės vertės, žmonėms reikės mokėti 1 – 2 litais daugiau “,- teigė Biudžeto ir turto skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė.

Savivaldybėje gali galioti keli nekilnojamojo turto mokesčio tarifai, diferencijuoti pagal įvairius kriterijus. Priimtas sprendimas, kad gyventojai 3 proc. mokestį mokės už apleistus statinius.

Kaip visada, taip ir dabar atsiranda tų, kurie siūlo žemės mokestį kilstelti labiau, ypač tada, kai pilna burna kalbama apie deficitinį biudžetą, tačiau ši nuomonė didelio pritarimo nesulaukia.
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.