„Šakių vandenys“ neišlipa iš duobės

litinskasAsta GVILDIENĖ
 
Balandžio 30 dieną posėdžiavusi naujoji rajono savivaldybės taryba apžvelgė ir pritarė jai priklausančių bendrovių „Šakių laidojimo namai“, „Šakių komunalinis ūkis“, Šakių šilumos tinklai“, „Šakių autobusų parkas“ ir likviduojamos „Šakių vaistinės“ vadovų praėjusių metų ataskaitoms. Kaip ir anksčiau, taip ir šiemet užkliuvo tik nuostolingai dirbantys UAB „Šakių vandenys“ ir jų vadovas Vaidas Litinskas. Jo metinei ataskaitai tarybos nariai ne tik nepritarė, bet ir įvertino neigiamai.
 
Nuotr. V. Litinskas tarybos nariams pateikė raštišką dokumentą, kuriame išdėstė faktus, pagrindžiančius milžiniškas įmonės nuostolių sumas.
 
UAB „Šakių laidojimo namai“ nuosekliai dirba sėkmingai. Per praėjusius metus pajamų surinko 1 mln. 225 tūkst. Lt. Jų pelnas siekia 49 tūkst. Lt – dukart didesnis nei 2013 metais. Įmonėje užregistruotos 524 mirtys. Laidojimo paslaugas ji teikia 78 proc. rajono mirusiųjų – šarvoja Šakiuose ir aptarnauja bendruomenių sales.  Pastebėta, kad vis labiau populiarėja kremavimas - praėjusiais metais šia paslauga pasinaudojo 14 rajono gyventojų.

UAB „Šakių komunalinis ūkis“ savo veiklą įregistravo praėjusių metų gruodžio 29 dieną, todėl ataskaitą pateikė tik už dvi dienas. Šiuo metu įmonė aptarnauja 72 daugiabučius namus Šakiuose, Gelgaudiškyje ir Lekėčiuose bei įgyvendina daugiabučių namų modernizavimo programą: šeši namai jau renovuojami, dar su 14 – pasirašyta sutartis. Pirmąjį šių metų ketvirtį „Komunalinis ūkis“ dirbo pelningai – gavo 6 tūkst. 866 Lt pajamų. Ateityje planuoja perimti socialinių būstų ir daugiabučių šilumos ūkio priežiūrą.

UAB „Šakių šilumos tinklai“, pasistatę naują 5 MW galios biokuro katilą, sumažino šilumos kainą iki 1,81 cnt. Nepaisant to, gyventojų skolos gruodžio 31 dieną siekė 690 tūkst. Lt. Planuojama, kad ši investicija atsipirks per 6 – 7 metus, tačiau paskola iš banko paimta 10 metų. Pakeitusi kurą, įmonė sutaupo beveik 1 mln. Lt. Tad yra realus taupymas. Praėjusių metų šilumininkų pelnas siekė 48 tūkst. 700 Lt. Per pirmąjį šių metų ketvirtį įmonė uždirbo 184 tūkst. Lt, tačiau per vasarą pinigai „ištirps“  ir iki kito šildymo sezono ji dirbs nuostolingai.

UAB „Šakių autobusų parkas“  praėjusius metus baigė su 197 tūkst. Lt pelno. Pagrindinės problemos – mažėjantis keleivių skaičius ir senstanti techninė bazė. Vidutinis autobusų amžius – 16,8 metų. Iš 36 autobusų 22 visiškai nusidėvėję. Įmonė visus autobusų remontus vykdo savo jėgomis. Nepaisant to, kad mokinius veža geltonieji ir seniūnijų autobusiukai, vietinio susisiekimo tinkle jie sudaro 38 proc. keleivių.

UAB „Šakių vaistinė“ gyvena paskutines dienas – šiuo metu vykdomos likvidavimo procedūros.  Per mėnesį ji turės pasitvirtinti  nuostatus ir paskelbti aukcioną dėl pastato pardavimo.  97 proc. turto priklauso savivaldybei, todėl, atsiskaičius su kitais akcininkais, beveik visa suma sugrįš į rajono biudžetą. Sukauptas pelnas – 103 tūkst. Lt.

Daugiausiai kritikos tiek frakcijų susirinkimuose, tiek ir tarybos posėdžio metu teko išklausyti UAB „Šakių vandenys“ direktoriui Vaidui Litinskui. Didesnė šalto vandens tiekimo kaina įmonės nuostolių nesumažino – jei 2013 metus su mažesniu tarifu įmonė  užbaigė su 741 tūkst. Lt nuostoliu, tai padidinus tarifą, 2014 metų ataskaitoje matome 726 tūkst. Lt nuostolio. Šią sumą iškėlė savivaldybės padidintas įstatinis kapitalas – dėl savivaldybės prisidėjimų prie vandentvarkos ir vandenvalos projektų, į sąnaudas papildomai pateko 282 tūkst. 338 Lt. Įmonės veiklą apsunkina ir rajono gyventojų ydinga praktika – už vandenį mokėti ne kas mėnesį, kaip priklauso mokėti visus mokesčius, o po trijų ir daugiau mėnesių.

Tiesa, 244 tūkst. 500 Lt „suvalgė“ UAB „Eko Rivi“. Iš jų - 94 tūkst. 500 Lt teko sumokėti už paslaugas nuo UAB „Šakių vandenys“ atskiriant „Šakių komunalinį ūkį“, 150 tūkst. Lt už atsiliepimo į Aplinkos projektų valdymo agentūros valstybinio audito ataskaitos projektoparengimą, kad beveik už pusantro milijono litų įmonės atliktų darbų būtų pripažinta tinkamomis išlaidomis ir nereikėtų šių europinių pinigų grąžinti.  Kilo klausimas, ar savivaldybei priklausanti įmonė gali pati viena nuspręsti priimti tokius sprendimus ir šimtais tūkstančių pasididinti savo nuostolius? Ar nebuvo galimybės vietoje rasti žmogaus, galinčio dokumentus paruošti už žymiai mažesnę kainą? Tačiau dabar jau šaukštai po pietų.

Šiuo metu įmonės žinioje yra 113 gręžinių ir 71 vandenvietė. Problema – sunaudojamo šalto vandens kiekio mažėjimas, t.y. parduodama tik 54 proc. išgaunamo vandens, o nuotekų trasomis  naudojasi tik 36,7 proc. rajono gyventojų, nes niekas nenori jungtis prie naujai nutiestų trasų. Gruodžio 31 dieną ne per vienerius metus sukauptas nuostolis sudarė 2 mln. 635 tūkst. Lt. Kaip sumažinti šiuos nuostolius ir išspręsti didžiausias problemas, direktorius atsakyti negalėjo. „Mano atsakomybė ta, kad visus paliepimus vykdžiau aklai, jų neignoruodamas ir neapskųsdamas teisiniais keliais. Reikėjo man būti ryžtingam ir pasakyti, kokios gali būti pasekmės, o jei tarybos nariai neklauso, kreiptis į teismą, - posėdžio metu dėstė „Šakių vandenų“ direktorius. - Aš esu minkštakūnis, todėl vykdžiau visus paliepimus ir privedžiau įmonę prie tokios padėties.“

Reikėtų prisiminti ir nuostolingas prieš 50 metų nutiestas vandentiekio trasas, kurios niekad nebuvo remontuotos, nes „Šakių vandenys“ darbuotojai nežino, kur yra apie 80 proc. visų tinklų. Čia ir vyksta vandens nutekėjimai.  Kai reikia surasti, kur trasoje įvykęs gedimas, rausia į visas puses ir neranda. Skaitliukai sukasi, vanduo bėga, už kurį niekas nemoka. V. Litvinskas patikino, kad įmonė neturi darbuotojų, kurie tikrintų šulinius ir trasas profilaktiškai. Jie vos spėja likviduoti gedimus, kad galėtų užtikrinti nepertraukiamą vandens tiekimą. Šiuo metu bendrovėje dirba 50 darbuotojų.  

Rajono savivaldybės tarybos narių sprendimu, praėjusių metų gegužės mėnesį, kai buvo susidariusi analogiška situacija, V. Litinskas buvo įpareigotas kas ketvirtį jiems pateikti priemonių planą, kas daroma, kad būtų mažinamas nuostolis įmonėje. Deja, nei ankstesnės, nei naujos tarybos nariai šių planų taip ir nematė. „Šakių vandenų“ direktorius už tai eilinį kartą atsiprašė ir patikino, kad apie esamą situaciją ir daromus sprendimus žodžiu atsiskaitydavo administracijos direktoriaus kabinete. „Galvojau, kad visi žino“, - atvirai kalbėjo vadovas.

Rajono savivaldybės meras klausė V. Litvinsko, ar šis suvokia, jog šiandien nesuvaldo situacijos bendrovėje, ar jam nereikėtų pagalvoti, kaip toliau turėtų elgtis? „Manau, kad čia vadovo problema, jei jis nesugeba sutvarkyti betvarkės savo įmonėje ir pradėti dirbti sėkmingai“, - kalbėjo J. Bertašius, „Šakių vandenų“ veiklą įvertindamas neigiamai. Vicemero Edgaro Pilypaičio įsitikinimu, atleidus įmonės vadovą dar ne vienerius metus šitie šleifai vilktųsi dėl tam tikrų objektyvių priežasčių, o jei savivaldybė nedotuotų kitų jai priklausančių įmonių, būtų nepatvirtintos  ir kitų bendrovių direktorių ataskaitos.

Rajono savivaldybės taryba nepatvirtino UAB „Šakių vandenys“ vadovo praėjusių metų ataskaitos – „už“ balsavo šeši, „prieš“ – penki, susilaikė vienuolika tarybos narių.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.