Kokybiška jautiena iš tiekėjų rankų – idėja, kuri pamažu virsta realybe

jauciaiRita PLAUŠINAITYTĖ

„Mėsos guru“ – skambiai pasivadinusi jaunų, iniciatyvių kraštiečių įmonė sugalvojo strategiją, kaip tiesiogiai iš gamintojo į vartotojų rankas patiekti aukščiausios klasės jautieną. Panemunių regiono parko pievose besiganančių mėsinių Aubrakų ir Šorthornų veislės galvijų mėsos nuo šiol galėsime paragauti ne tik prabangiuose užsienio restoranuose, bet ir savo namuose, jeigu pasinaudosime UAB „Mėsos guru“ teikiamomis paslaugomis.
 
Nuotr. Kriūkuose įsikūrusios „Agrolinos“ įmonė aukštos kokybės jautiena nuo šiol siūlo mėgautis ir Lietuvoje.

„Mėsos guru“ šiuo metu siūlo pirkėjams įsigyti čia pat rajone auginamos aukštos kokybės jautienos nugarinės, kumpio, sprandinės, mentės, išpjovos ir kitos mėsos tiesiai iš tiekėjų rankų.

Idėja tiekti kokybišką jautieną ne tik užsienio perdirbėjams, bet ir tautiečiams kilo UAB „Agrolina“ vadovei Ramintai Bastytei. Tačiau vien gražią idėją turėti nepakanka – reikalingas ir didelis ryžtas, kad ji būtų įgyvendinta. To ėmėsi jaunuoliai, kurie turi tikslą ne tik sukurti specifinį, perspektyvų verslą, bet ir pagerinti ekonominę mūsų krašto gerovę. Įmonės direktorius Žydrūnas Naujokaitis pasakojo, kad „pamėtėtą“ gerą idėją, kaip išnaudoti Lietuvos rinkos privalumus ir sukurti veiklą, kuri teiktų naudą ne tik jiems, bet daugeliui rajono gyventojų, įgyvendinti nėra paprasta.

„Vien skambių frazių neužtenka – idėjos realizavimui reikėjo konkrečios strategijos, rinkos analizės ir specifinių žinių. Džiaugiuosi, kad man tenka dirbti su žmonėmis, kurie šias žinias turi“,- apie veiklos pradžią pasakoja Ž. Naujokaitis.

Žinių ir patirties šioje įmonėje jaunasis direktorius semiasi iš kolegų, bendraakcininkų – Martino Eimučio, Ramintos Bastytės, Petro Bernardino Vainiaus ir Algirdo Unguvaičio. Daug patirties verslo, gamybos, vadybos ar vadovavimo srityse turintiems įmonės akcininkams ši veikla pasirodė kaip viena iš daugelio mūsų šalyje dar neišnaudotų nišų.

Rinkoje geros kokybės jautienos rasti sunku

„Pastebėjome, kad rinkoje gana sunku rasti geros kokybės jautienos. Pagal Europos Sąjungos reglamentuojamus produktų etiketėse būtinus pateikti duomenis beveik neįmanoma atskirti, ar perkama jautienos mėsa yra kokybiška. Yra reglamentuojama, jog produkto etiketėje turi būti pateikiami duomenys, jeigu galvijas yra paskerstas iki metų amžiaus. Senesnio paskersto galvijo amžius neprivalo būti nurodomas. Taigi, ar yra perkama metų ir mėnesio, ar 6 metų galvijo mėsa, nėra nurodoma. Taip pat neturi būti nurodoma, ar tai yra mėsinis, ar nemėsinis galvijas. Mūsų parduodama produkcija padidintų galimybę nusipirkti kokybiškos mėsinių galvijų jautienos“,- pasakojo įmonės direktorius.

Orientuosis į Lietuvos rinką

Įsigyti kokybiškos jautienos „Mėsos guru“ siūlo ir pavieniams asmenims, ir įmonėms. Pavyzdžiui, 5 kg jautienos rinkinį, kurį sudaro nugarinė, išpjova arba sprandinė, kumpis, mentė, kulninė arba smulkinta mėsa, vartotojai gali įsigyti už 43 eurus. Restoranams ar kitoms įstaigoms įmonė pasiryžusi pristatyti nuo kelių dešimčių iki kelių šimtų kilogramų „premium“ (aukščiausios) klasės jautienos. Tiesa, įmonė kol kas pati neapdoroja galvijų, šias paslaugas perka, tačiau ateityje planuoja ne tik turėti savo cechą ir perdirbta produkcija prekiauti tiek mūsų šalyje, tiek užsienyje.

Ž. Naujokaitis, paklaustas, kodėl jie nusprendė vartotojų ieškoti mūsų šalyje, juk žymiai pelningiau būtų orientuotis į užsienio rinką, atsako, kad nori, jog ir mūsų vartotojai taptų sąmoningesni ir turėtų galimybę įsigyti kokybiškos jautienos, o ne paprasčiausios karvienos, kuri savo skoniu gerokai skiriasi nuo jų siūlomo produkto.

„Konkurencija šioje srityje taip pat yra labai maža – daugelis restoranų ar viešbučių savininkų perka gerą jautieną iš užsienio, nes Lietuvoje yra vos trys įmonės, kurios teikia panašias paslaugas“,- sakė Ž. Naujokaitis.

Kuriamos naujos darbo vietos

Dar viena priežastis, kodėl ši įmonė įsikūrė mūsų rajone, yra jaunų iniciatyvių žmonių noras prisidėti prie nedarbo mažinimo. Šakių rajone yra nedaug kvalifikuoto darbo pasiūlymų, todėl studijuoti išvykstantys jauni žmonės neretai pasilieka didesniuose miestuose, kur randa sau tinkamą darbą. Taip pat daug jaunų žmonių, ieškodami aukštesnio darbo užmokesčio, emigruoja į užsienį.

„Tokiu būdu mes norime parodyti kitiems jauniems žmonėms, kad net esant sudėtingoms darbo rinkos sąlygoms, galima pačiam sukurti darbo vietą ir prisidėti prie savo krašto gerovės kūrimo. Nereikia bijoti imtis verslo patiems, juk ir Struktūrinių fondų parama yra orientuota į jaunimo verslumo skatinimą kaimiškose vietovėse. O paanalizavus šalies ekonominę sistemą ir rinkas, galima tikrai dar rasti daug neišnaudotų nišų“,- ragino jaunuolius imtis iniciatyvos M. Eimutis.

Tikisi paramos

Panašios paramos iš Smulkaus ir vidutinio verslo plėtros fondo tikisi ir „Mėsos guru“ įmonė. Tad praėjusią savaitę pristatę savo verslo idėją minėtam fondui, jaunuoliai tikisi gauti 3 tūkst. eurų paramą. Kol kas įmonė didelių investicijų į gamybos resursus neįdėjo, nes perdirbimo paslaugas perka iš kitos įstaigos, tačiau ateityje tikisi turėti savo jautienos pjaustymo cechą ir kitus reikalingus įrenginius, kad galėtų plėsti savo veiklą ir įdarbinti tiek kvalifikuotus, tiek paprastus darbininkus. Kol tai dar yra tik ateities planuose, šiuo metu įmonėje dirba du žmonės – direktorius, kuris rūpinasi visa proceso eiga, ir buhalterė, kuri tvarko

dokumentus. Netolimoje ateityje ketinama įdarbinti ir kitų darbuotojų, tarp kurių yra ir M. Eimutis, kuris bene labiausiai prisidėjo sprendžiant jautienos realizacijos klausimą.

Produkcijai būtina reklama

„Svarbiausia pradėjus veiklą – tinkamai pateikti savo paslaugas ir paaiškinti, kuo jų siūloma produkcija skiriasi nuo kitų. Dažnai restoranų virėjai patys nori paragauti mėsos ir įsitikinti, kad tai kokybiška produkcija“,- aiškino M. Eimutis.

Pasak M. Eimučio, reikia žmonėms paaiškinti, kad šie jaučiai auga ekologiškose pievose, minta aukštos kokybės maistu, o tai ir duoda produkcijos rezultatą, kuris žymiai skiriasi nuo to, ką siūlo mūsų masiniai pardavėjai.

„Tai itin kokybiška, sertifikuota, neriebi, gausi cinko, geležies, baltymų, B grupės bei kitų vitaminų mėsa, sultinga ir labai skani. Vakarėliui, šventiškam pietų stalui ar tiesiog jaukiai šeimos vakarienei gausus jautienos patiekalų asortimentas suteiks išskirtinumo, padarys šventę nepamirštamą “,- taip savo tiekiamą produkciją reklamuoja M. Eimutis.

Anot jo, tai ir yra pagrindinė priežastis, kodėl žmonės turėtų įsigyti jų siūlomą kokybišką jautieną. Įsigyti jos bus galima paskambinus telefonu arba internetiniame tinklalapyje, kuris šiuo metu dar kuriamas, tačiau netrukus bus pasiekiamas vartotojams. Tinklalapyje gyventojai galės daugiau sužinoti apie gaminių kokybę, jaučių auginimo subtilybes. Taip pat galės rasti receptų, ką ir kaip gaminti iš kokybiškos mėsos, kad ši neprarastų savo maistinių savybių. Pirmąjį užsakymą įmonė realizuos jau šią savaitę.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.