Sulčių spaudimo sezoną pradės su galingesne įranga

sulciukasAsta GVILDIENĖ
 
Nors sulčių spaudimo įkarštis prasidės tik rugsėjo pradžioje, mažojoje bendrijoje (MB) „Sulčiukas“, įsikūrusioje Medžiotojų g. 6, Šakiuose, virte verda darbai. Čia ne tik remontuojamos patalpos, išmontuojama senoji, bet ir laukiama naujos, žymiai galingesnės įrangos. Nepaisant to, jaunieji verslininkai sulčių spaudimo sezoną šiemet ketina pradėti jau nuo rugpjūčio 15 d.
 
Nuotr. R. Venslovaitis (iš kairės) ir A. Marcinkevičius obuolių sultis siūlo laikyti naujose patogesnėse ir patvaresnėse medinėse dėžutėse, su viduje esančiu specialiu kampu pakuotei pakelti.
 
Susidarė klientų eilės
 
Pernai sulčių spaudimo, pasterizavimo ir supilstymo į specialias pakuotes paslaugas pradėję teikti šakiečiai Ramūnas Venslovaitis ir Artūras Marcinkevičius ne tik įvertino rinką, bet netrukus ir įsitikino, kad su įsigyta įranga nepatenkins klientų poreikių.  

Pasak jaunųjų verslininkų, nors dirbo nuo ankstyvo ryto iki vidurnakčio – eilės dėl mažo įrangos našumo nemažėjo. Vis daugiau šakiečių rikiavosi prie spaudyklos, motyvuodami tuo, kad trijų litrų sulčių dažna šeimyna nespėja išgerti, jos ima rūgti. Be to, iš didelių stiklainių jų nepatogu įsipilti, ypač vaikams. Jei į pradėtos vartoti pakuotės vidų nepatenka aplinkos oro, sultys išlieka šviežios net tris mėnesius. Didelis privalumas, kad jos visus vitaminus ir mineralines medžiagas išlaiko iki dvejų metų, o dėl įmontuoto kranelio, pakuote lengva naudotis net ir trijų metų vaikams.

Maišo įvairias sultis

Kadangi rajono gyventojai vis dažniau pageidavo maišyti obuolius su kitokiais vaisiais ar uogomis, jaunieji verslininkai išbandė labai daug variantų. Jų teigimu, skaniausios obuolių sultys maišytos su apelsinais, mandarinais, greipfrutais, laimu, juodaisiais serbentais, avietėmis ar moliūgais. Šiemet šakiečiai ketina išplėsti sulčių asortimentą – paeksperimentuoti su rabarbarais ir kitais dar neišbandytais vaisiais.

Šakiečiai neslėpė, kad sulaukė nemažai prašymų spausti ir pomidorų sultis. Deja, kol kas neturi galimybių to padaryti. Jie apgailestavo, kad negali spausti nei morkų, nei burokėlių sulčių, kurias klientai pageidavo maišyti su obuoliais, nes tam reikalinga speciali trintuvė. Tačiau patarė iš šių daržovių sultis išsispausti paprastoje spaudykloje. Tada jas prieš pasterizuojant galima sumaišyti su obuolių sultimis.

Be to, sulčių spaudėjai rekomendavo nelaukti, kol nuo medžio nukris paskutinis obuolys. Ne tik todėl, kad pernokę obuoliai mažiau sultingi, bet ir todėl, kad jų struktūra labiau panaši į tyrelę. Kai tik obuoliai tinka sultims spausti, geriau nupurtyti ir į spaudyklą pristatyti visą derlių iš karto.
 
Pakaks ir vieno žmogaus

Nors iki sulčių spaudimo sezono pradžios liko nemažai laiko, tačiau „Sulčiuko“ patalpose virte verda darbai – remontuojamos patalpos ir išmontuojama senoji įranga. Liepą jos vietą užims nauja, daug galingesnė, automatizuota sulčių spaudyklė su juostiniu presu, kuri kainavo daugiau nei 60 tūkst. Eur. Pasak šakiečių, tokios našios įrangos mūsų rajone iki šiol dar niekas neturėjo.

„Visos linijos pakeitimas – tai geriausias sprendimas ir laikui taupyti, ir klientams, – patikino A. Marcinkevičius. – Pakaks ir vieno žmogaus įrangai prižiūrėti. Be to, norint užtikrinti darbo kiekybę ir kokybę, pravartu pačiam verslininkui dalyvauti spaudžiant ir pilstant sultis bei jas išduodant. Už konsultacijas ir rekomendacijas, įgyvendinant naujas idėjas, esame ypač dėkingi Šakių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausiajai specialistei – maisto produktų inspektorei Birutei Bacevičienei.“
 
Planuoja plėsti verslą

Kad darbas vyktų operatyviau, jaunieji verslininkai baigia tvarkyti privažiavimą, kuriuo klientai pristato obuolius, ir atskirą sulčių atidavimo patalpą, prie kurios įrengtas privažiavimas per kitą kiemą. Po didelių investicijų taupydami pinigus dabar visus darbus jie stengiasi atlikti patys ar su artimųjų pagalba.

Kadangi pastačius naują galingesnę įrangą senoji liks be darbo, šakiečiai rimtai galvoja apie verslo plėtrą kitame mieste. Jų akiratyje – Jurbarkas. Mat per praėjusių metų sulčių spaudimo sezoną iš jo sulaukė nemažai klientų. A. Marcinkevičius patikino, kad ir patalpas kaimyniniame rajone jau yra nusižiūrėję. Šiuo metu vyksta derybos, tvarkomi dokumentai.
 
Pilstys į patogesnes pakuotes

Įvertinus spaudimo kainą, sugaištą laiką ir sunaudotos energijos kaštus, vakuojant sultis įprastu būdu, naujasis sulčių spaudimo ir paruošimo būdas lygus senajam. Tačiau, pasak specialistų, koks patogumas ir laiko taupymas. R. Venslovaitis patikino, kad nors į naują įrangą investuota daug, sulčių spaudimas nebrangs. Tad rajono gyventojai nebus nuskriausti, o patys ištikimiausi – nuolatiniai klientai, kaip ir pernai, sulauks specialių nuolaidų.

Pasak jaunųjų verslininkų, didžiąją kainos dalį sudaro būtent energijos ir pakuotės kaina, o ne jos turinys. Kadangi technologijos nestovi vietoje, šiandien „Sulčiuko“ įkūrėjai sultis siūlo laikyti patogesnėse ir patvaresnėse pakuotėse, nebijančiose nei saulės, nei aštrių kampų. Jas patogu ir transpotuoti, ir sandėliuoti. O ir estetinis vaizdas traukia akį. Ypač tų, kurie stengiasi maitintis sveikiau, ieško mūsų šalyje užaugintų produktų be dažiklių, be saldiklių, be konservantų. Sulčių spaudėjai patikino, kad jų produkcijos nuo šiol bus galima įsigyti įvairiose rajono mugėse ir šventėse.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.