Suvalkijoje – grandiozinis renginys „Grūdo kelias 2015“

grudo keliasRita PLAUŠINAITYTĖ
 
Birželio 17–18 d. Briedžių kaime, ūkininko Antano Blockio ūkyje, AB „Kauno grūdai“ organizavo tradicinį renginį „Grūdo kelias“. Trečius metus į skirtinguose regionuose organizuojamus renginius suvažiuojantys visos Lietuvos ūkininkai turi galimybę gauti naudingų žinių, palyginti savo ir kitų ūkininkų laukus. Šiemet jie vėl rinkosi, kad gautų naudingos informacijos apie naujausias augalininkystės technologijas auginant žieminius ir vasarinius kviečius, pupas, žieminius rapsus, cukrinius runkelius.
 
Nuotr. „Grūdo kelias 2015“ šiemet vykęs Šakių rajone, per dvi dienas sukvietė apie 1 tūkst. Lietuvos ūkininkų.
 
Vienas iš moderniausių rajono ūkių
 
Į A. Blockio kiemą ūkininkai rinkosi neatsitiktinai – daugelį metų besitęsiantis bendradarbiavimas su įmone „Kauno grūdai“ parduodant produkciją ir naudojantis įmonės konsultantų paslaugomis išaugo į glaudžią draugystę. Kaip sakė įmonės generalinis direktorius Tautvydas Barštys, nelengva surasti ūkininką, kuris leistų savo valdose organizuoti tokį didelį renginį, kartu su agronomais-konsultantais vertinti pasėlius, analizuoti bei diskutuoti aktualiais augalininkystės iššūkiais.

Pradėjęs ūkininkauti dar 1992 m. 30 ha, šiandien ūkininkas turi 1,5 tūkst.  ha dirbamos žemės, iš kurių nuosavos – 800 ha. Tai vienas didžiausių sėklininkystės ūkių mūsų rajone. Šiemet Blockių ūkyje pasėta 750 ha žieminių kviečių, 335 ha vasarinių kviečių, 350 ha cukrinių runkelių, 30 ha rapsų ir 35 ha pupų. Anot A. Blockio, šiemet prognozuojamas neblogas grūdų derlius ir jo, ir kituose ūkiuose.

Aktualus renginys

Renginio svarba ir nauda žemdirbiams teigė neabejojantis Raseinių rajono ūkininkas Stasys Juozaitis, kuris jame dalyvauja ne pirmą kartą.

„Žinoma naudinga. Įdomu pasižiūrėti, kaip atrodo kolegų laukai, kokias chemines medžiagas naudoja, su kokia technika dirba. Šventėje sužinai, kokios naujos technologijos atsiranda ir kurias specialistai pataria rinktis. Labai gerai, kad tokie renginiai Lietuvoje vyksta“, – sakė S. Juozaitis, kuris su sūnumi dirba 400 ha žemės.
 
Pupos – įnoringa kultūra

Moderniame A. Blockio ūkyje šįmet tarpsta ne vienas hektaras ankštinių augalų – pupų.

A. Stulginskio universiteto docentas Evaldas Klimas sakė, kad A. Blockio laukuose augančios pupos, palyginti su kitų ūkininkų, atrodo neblogai, nes čia joms augti tinkamas priesmėlio dirvožemis. Anot docento, retai Lietuvoje pamatysi tokį gražų pupų lauką, nes šie ankštiniai augalai įnoringi dirvožemiui. Dirva turi būti ganėtinai rūgšti, nes augalo vegetacijai reikia daug fosforo, kuris randamas jei dirvožemio rūgštingumas yra didesnis nei 6,5 pH. Tiesa, E. Klimas sakė, kad ankštinių kultūrų lig šiol neauginę ūkininkai nežino, kad šių augalų tankiai sėti negalima.
 
Geras derlius – mažos kainos

Iš visos Lietuvos į A. Blockio ūkį sugužėję smalsuoliai galėjo susipažinti ir su žieminių kviečių, rapsų, cukrinių runkelių tręšimo specifika.

Norėdami iš pasėlių gauti geriausius rezultatus šiandien ūkininkai naudoja modernias tręšimo ar piktžolių naikinimo priemones. Tačiau, kaip išvengti techninių klaidų, kurios kartais pasitaiko dėl nežinojimo, čia pat A. Blockio laukuose ūkininkus konsultavo gausus būrys specialistų. „Agrochemijos“ specialistai konsultavo prie chemikalais netinkamai nupurkštų ir šiek tiek nudegintų čia pat esančio žieminių kviečių lauko.

Tačiau bene labiausiai ūkininkus domino ne modernios pesticidų rūšys, o būsimos grūdų kainos. „Kauno krūdų“ Augalininkystės verslo vadovas Raimondas Surdokas aiškino, kad prognozuoti rinkos kainas šįmet labai sunku, nes joms įtakos daro daug veiksnių. Pasak vadovo, kol kas aišku yra tik viena – grūdų kainos nebus tokios didelės kaip prieš keletą metų, kai šalies ūkininkai taip pat buvo sulaukę gero derliaus. Tačiau specialistas mano, kad derliaus gausa padengs kritusių kainų skirtumą.
 
Moderni technologija padeda ūkininkauti

Žemdirbiai renginyje taip pat galėjo susipažinti su kompanijos „Ivabaltė“ purkštuvais, trąšų barstytuvais, kita žemės ūkio technika, ūkininkai galėjo daugiau sužinoti apie mobilios programėlės išmaniam ūkininkavimui „Farmis“ „SOS agronomo“ funkciją ir jos naudą, kuri lygiai prieš metus startavo tame pačiame „Grūdo kelio“ renginyje. Dabar „Farmis“ platintojas Lietuvoje Remigijus Pakštys sako, kad  išmanias programėles jau naudoja daugiau kaip 1 tūkst.šalies ūkininkų. Aplikacijos padeda ūkininkams valdyti ūkio darbus – kontroliuoti darbuotojus, sandėlio likučius, stebėti naujausias grūdų kainas, sekti lietaus radarą, atsitikus neplanuotai situacijai laukuose išsikviesti specialų mobilų agronomą, kuris pradėtų išspręsti problemą.

Dvi dienas trukusį grandiozinį renginį vakarais vainikuodavo šventinė dalis – koncertai, o visus susirinkusiuosius A. Blockio ūkyje sveikino Seimo nariai Mindaugas Bastys ir Arvydas Vidžiūnas, rajono meras Juozas Bertašius. Valdžios atstovus lydėjo gausa ir rajono, ir Žemės ūkio ministerijos specialistų, kurie taip pat nesibodėjo pasidomėti moderniomis ūkininkavimo technologijomis.

„Kauno grūdai“ organizuodami renginį jau ne pirmus metus laikosi gražios labdaros tradicijos. Renginyje apie 1000 apsilankiusių žemdirbių galėjo aukoti pinigus, kurie bus skirti Šakių vaikų globos namams. Už šiuos pinigėlius įmonė vaikams planuoja įrengti modernią žaidimų aikštelę. Per dvi dienas trukusį renginį ūkininkai paaukojo beveik 7 tūkst. Eur.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar prisiimti atsakomybę atsistatydinant yra tinkamas sprendimas?

klausimelis 04 12Danutė iš Paluobių:

Atsistatydinti – lengviausias kelias. Nemanau, kad toks požiūris yra teisingas. Geriau, kad ministrai patys išspręstų susidariusias problemas, nes iki jų kadencijos pabaigos liko labai mažai laiko. 

klausimelis 04 12 2

Vytautas iš Lepšių:

Nelabai. Jei prisidirbi, tai turi pats ir ištaisyt, išsisrėbt tą košę, o ne trauktis. Nors kas žino, kodėl taip nutinka. Gal ministrai nesusikalba su Vyriausybe.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.