Šildymo sezonas baigėsi – liko skolos

zaremba silumaLina POŠKEVIČIŪTĖ

Kaip ir kasmet, dalis rajono gyventojų mokesčių už šilumą neapmokėjo, kitiems velkasi skolos už šildymą uodega.

Nuotr. Nuotr. UAB „Šakių šilumos tinklų” abonentinės tarnybos vadovas Henrikas Zaremba patikino, kad bendrovė nepalieka ramybėje nė vieno skolininko, ir ragina skolas susimokėti.

Skolų šleifas

UAB „Šakių šilumos tinklų” abonentinės tarnybos vadovas Henrikas Zaremba informavo, kad 2016 m. gegužės 1 d. gyventojų skolos bendrovei sudarė 265 tūkst. 950 eurų. Lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu skola padidėjo 18,6 tūkst. eurų.

Pagal nustatytą tvarką bendrovė pradeda skolų išieškojimo procedūras iš tų šilumos vartotųjų, kurių skolos viršija 290 eurų. Jiems siunčiami įspėjimai, kad susimokėtų,

jei nemoka – kreipiamasi į teismą dėl skolų išieškojimo. Pasak H. Zarembos, per metus į teismą šiuo klausimu vidutiniškai kreipiamasi apie 100 kartų.

Iš viso UAB „Šakių šilumos tinklai“ teikia savo paslaugas 1 tūkst. 907 butams. Šių metų gegužės 1 d. yra 149 butų savininkai, kurių skolos viršijo 290 eurų (8 proc. nuo visų butų), jų bendra skola –234 tūkst. eurų (88 proc. visos gyventojų skolos). Per vienerius metus tokių skolininkų sumažėjo 26, tačiau jų skola sumažėjo tik 1,3 tūkst. eurų.

Šakių miesto gyventojų skola sudaro 153 tūkst. eurų arba 58 proc. visos skolos (čia parduodama virš 80 proc. visos bendrovėje pagamintos šilumos). Pasak A. Zarembos, tai rodo, kad didžiausi bendrovės skolininkai yra savivaldybės sprendimu jiems perduoti kitų vietovių šilumos vartotojai.

Milžiniškos skolos

H. Zaremba įsitikinęs, kad pagrindinė problema yra didieji skolininkai, kurių didžioji dalis visiškai nemoka arba moka tik tiek, kiek antstoliai iš jų išskaičiuoja. Abonentinės tarnybos vadovas pateikė tokius faktus: Gelgaudiškyje yra 12 butų savininkų (3 proc. nuo visų), kurių skola viršija 3 tūkst. eurų ir bendra jų skola sudaro 57 tūkst. eurų (23 proc. visos gelgaudiškiečių skolos). Šakių mieste tokių skolininkų yra 16 (2,2 proc. nuo visų vartotojų), jie yra skolingi 75,6 tūkst. eurų (27 proc. visos šakiečių skolos). Anot H. Zarembos, kai kurių šilumos vartotųjų skolos yra milžiniškos. Vienos šakietės skola jau viršija 10 tūkst. eurų, o kitos artėja prie šios sumos. Gelgaudiškyje net šešių butų savininkų skola viršija 5 tūkst. eurų.

Trikdo bendrovės veiklą

Didėjančios gyventojų skolos už bendrovės teikiamas paslaugas yra didžiulis trukdis, nes trūksta apyvartinių lėšų normaliai bendrovės veiklai.

„Mes susiduriame su skolų išieškojimo problema. Nepaliekame ramybėje nė vieno skolininko ir darome teisės aktuose numatytus veiksmus. Skolininkams išjungti šilumą neleidžia Civilinis kodeksas ir kiti teisės aktai, reglamentuojantys mūsų veiklą, o karšto vandens išjungimu nieko nepagąsdinsi. Kai išieškoma suma viršija 2 tūkst. 30 eurų, kreipiamės į antstolį ir prašome jų butus parduoti aukciono tvarka,“ –  sako H. Zaremba. Jis patikino, kad šiais metais bendrovė antstolio prašė parduoti 15 butų Šakių mieste ir 12 Gelgaudiškyje. Bet antstolis yra pardavęs po 2 tokių skolininkų butus Šakiuose ir Gelgaudiškyje. Jo nuomone, skolininkų butų pardavimas aukciono tvarka vyksta per lėtai.

Kiti skolininkai

Anot H. Zarembos, tam tikra problema yra su tais skolininkais, kurie gyvena neprivatizuotuose butuose. Jų skolos sudaro 15,3 procentų. Šie skolininkai neturi savo turto, nedirba arba gauna nedideles pensijas, todėl už paslaugas nemoka ir laukia, kada bus iškeldinti iš buto. Iškeldinus iš buto, nors skolos ir priteistos, jos beveik neišieškomos, nes skolininkai neturi nuosavo turto. H. Zaremba probleminiu įvardijo Kęstučio 21 namą, nes 12 butų savininkų (50 proc.) skolos jau viršija 290 eurų, o 4 skolininkų – daugiau kaip 1000 eurų. Iš visų jų skolos priteistos, bet jie skolų nemoka.

Gyventojų skolų augimui turėjo ir turi kompensacijų už šildymą ir karštą vandenį sumažinimas (lyginant su 2013 metais, kompensacijos sumažėjo daugiau negu du kartus).

Yra sąžiningų vartotųjų

Apžvelgęs praeito sezono situaciją, H. Zaremba pasidžiaugė, kad Šakių ir Gelgaudiškio miestuose esantys kiti šilumos vartotojai didelių problemų dėl atsiskaitymo už šilumą nekelia. Visos organizacijos atsiskaito laiku, todėl su jomis teismuose bylinėtis nereikia. Gyventojų emigracija turi labai nedidelę įtaką skolų augimui. Pasak H. Zarembos, sąžiningi žmonės ir gyvendami emigracijoje suranda būdų apsimokėti. Tiesa, Šakiuose yra keletas išvykusių skolininkų, kurie nemoka, o palikti butai jiems galbūt nereikalingi.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.