Ūkininkų pasirinkimui – naujausių augalų veislių kolekcijos

lauko diena dotnuva
Nuotr. UAB „Dotnuva Baltic“ augalininkystės specialistai Šakių rajono ūkininkams pristatė naujausias žieminių rapsų ir kviečių veisles bei jų auginimo technologijas.


Violeta SEREDŽIUVIENĖ

Lukšiuose vykusioje lauko dienoje UAB „Dotnuva Baltic“ augalininkystės specialistai rajono ūkininkams pristatė Lukšių žemės ūkio bendrovės bandyminiuose laukuose auginamų žieminių rapsų bei vasarinių miežių pasėlius, pateikė naujausių veislių charakteristikas, pristatė augalų auginimo technologijas.

UAB „Dotnuva Baltic“ agronomas, lauko dienos Lukšiuose organizatorius Algimantas Daugėla rajono ūkininkus lauko dienos metu pakvietė susipažinti su žieminių rapsų kolekcija, kurioje pateikiamos net devynios žieminių rapsų veislės. Šių metų sėjai bendrovė ūkininkams taip pat siūlo įsigyti septynias vasarinių miežių veisles. Pasak agronomo A. Daugėlos, visos veislės patikrintos tiek Kauno veislių tyrimo stotyje, tiek pačios UAB „Dotnuva Baltic“ įrengtuose bandyminiuose laukuose, yra praėjusios žiemkentiškumo ir derlingumo testus.

Pasak Lukšių žemės ūkio bendrovės vadovo Jono Pranaičio, šiemet lukšiečiams pavyko užauginti itin gražius bandomuosius žieminių rapsų laukus, todėl lauko dienos dalyviams pasirinkti bus nelengva, – visi pasėliai tikrai gražūs.

„Domėkitės, atvykite į ūkį bet kuriuo metu, nes bandomieji rapsų bei kviečių laukeliai ir su prie jų esančiomis veislių lentelėmis bus palikti iki javapjūtės pradžios“, – lauko dienos dalyvius domėtis naujausiomis veislėmis ragino bendrovės vadovas.

Šiemet Lukšių žemės ūkio bendrovė deklaravo 3 tūkst. 400 ha pasėlių – ūkyje auginama 1 tūkst. 180 ha kviečių, 420 ha žieminio rapso, 330 ha vasarinių kviečių, 320 salyklinių miežių, kitų kultūrų. Be augalininkystės, bendrovė užsiima ir pienininkyste – laiko 900 melžiamų karvių. Ūkyje iš viso įdarbinta 160 rajono gyventojų. Lietuvoje lukšiečiai garsėja kaip vienas moderniausių ūkių, galinčių pasigirti ne tik įspūdingais augalininkystės, bet ir pienininkystės ūkio gamybiniais rodikliais.

Rapsų pasėliai žada puikų derlių

Pirmoji lauko dienos dalyvių stotelė – bandomieji žieminių rapsų laukeliai.

„Mes auginame 80 proc. „Dotnuva Baltic“ pristatomų žieminių rapsų veislių ir jau įsitikinome jų privalumais“, – sakė Lukšių žemės ūkio bendrovės agronomas Jonas Bakas, plačiau komentuodamas žieminių rapsų auginimo technologijas.

Ilgametes žemdirbystės tradicijas turinčios Lukšių žemės ūkio bendrovės agronomo pastebėjimu, gerus derlius lemia daugelis įvairių faktorių. Anot jo, labai svarbu nesuvėluoti žieminių rapsų sėjos ir laikytis visų technologinių augalų auginimo reikalavimų, apsaugoti pasėlius nuo grybinių ligų.

Lukšiečiai paprastai žieminių rapsų sėją stengiasi užbaigti iki rugpjūčio 20 dienos. Pernai rugpjūčio 13 dieną pasėtų rapsų pasėliai itin gražūs, tad tikimasi ir gerų derlingumo rodiklių. Agronomo manymu, jei gamtinės sąlygos ir toliau bus palankios, rapsų gali byrėti 5–6 t/ha.

Lauko dienos metu „Dotnuva Baltic“ augalininkystės specialistai pateikė platesnes ‘Garou’, ‘Visbi’, ‘Troy’, ‘Kuga’, ‘Clarus’ ir kitų žieminių rapsų veislių charakteristikas. Agronomas A. Daugėla atkreipė dėmesį į žieminių rapsų ‘Visbi’ veislę, kuri Lukšių bendrovėje auginta ir prieš dvejus metus. Tuomet iš įspūdingo ūgio rapsų pasėlio lukšiečiai kūlė 6,05 t iš hektaro. Pasak agronomo, akivaizdu, kad Lukšių bendrovės gamybiniai rodikliai neatsilieka nuo mokslininkų bandymų rezultatų.

Svarbiausia – žiemkentiškumo rodikliai

Pristatydami naujausias augalų veisles ir jų auginimo technologijas Kėdainių rajone įsikūrusios bendrovės „Dotnuva Baltic“ augalininkystės specialistai negailėjo ūkininkams praktiškų technologinių patarimų, atsakė į ūkininkų klausimus.

Lauko dienos dalyviai, apžiūrėję lygius it stiklas rapsų pasėlius, galėjo įsitikinti pasėliuose panaudoto augimo reguliatoriaus „Carikso“ efektyvumu ir nauda. Pasak konsultantų, tolygus brendimas – tai iki 2 proc. sausesni rapsų grūdai ir didelis privalumas javapjūtės metu. Lauko dienoje dalyvavę ūkininkai neslėpė savo susižavėjimo puikiais žieminių rapsų bei kviečių pasėliais. Visgi užkalbintieji neskubėjo įvardyti naujų veislių, kurias jau būtų apsisprendę pasirinkti. Anot Valenčiūnų kaimo ūkininko Virginijaus Bataičio, prieš apsisprendžiant, ką auginti, reikia viską gerai pasverti. Svarstydami apie atskirų veislių privalumus, dauguma ūkininkų pirmiausia kreipia dėmesį į veislės žiemkentiškumo rodiklius.

„Renkantis veisles, man nėra pagrindinis dalykas derlingumas, nes, kalbant apie šiandien pristatytas rapsų veisles, jis nedaug ir tesiskiria. Svarbiausia yra veislės žiemkentiškumo rodikliai. Man patiko žieminių rapsų veislė ‘Huga’, kuri yra atspari šalčiams ir išmirkimui“, – sakė vienas iš lauko dienos dalyvių, šakietis ūkininkas Arūnas Vaičiūnas.

Šiandien rajono ūkininkams rūpi ne tik kuo daugiau sukaupti žinių, pasisemti patirties ir užauginti kuo gražesnius pasėlius, bet ir sulaukti kuo palankesnių oro sąlygų dorojant šiųmetį derlių. Ir, žinoma, kuo geresnių produkcijos supirkimo kainų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.