Kiaulių maras grėsmingai artinasi

Lapkričio 22 d. afrikinis kiaulių maras (AKM) diagnozuotas naujoje teritorijoje – Keturvalakių seniūnijai (Vilkaviškio rajono sav.) priklausančiuose medžioklės plotuose sumedžiotas vienas AKM užsikrėtęs šernas. Rajono veterinarijos specialistai įspėja, kad ypatingą dėmesį turėtų atkreipti visi Šakių rajono kiaulių augintojai, kadangi AKM virusas visiškai priartėjo prie Šakių rajono.

Pasak Šakių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) viršininko Artūro Šimkaus, kiaulių augintojai turi dar griežčiau laikytis biologinio saugumo priemonių (aptverti tvora įėjimą į kiaulių laikymo vietą, aptverti mėšlidę, prie įėjimo į kiaulių laikymo vietą įrengti dezinfekcinius kilimėlius, naikinti graužikus, tvarkyti ir šienauti teritoriją).
 
„Mūsų tarnybos inspektoriai dar intensyviau tikrins rajono kiaulių augintojus, taip pat šiuo metu kiaulių ūkius tikrina ir privatūs veterinarijos gydytojai, kurie vertina, ar kiaulių ūkiai atitinka biosaugos reikalavimus“, – sakė A. Šimkus. Anot jo, atsižvelgiant į tai, kad aplinkiniuose Jurbarko, Kauno ir Vilkaviškio rajonuose jau nustatyti AKM atvejai, medžiotojai turėtų dar aktyviau medžioti šernus, nes jie pagrindiniai viruso pernešėjai. Sumedžiotų šernų kraujo ir organų mėginius privaloma pristatyti į Šakių VMVT.

A. Šimkus patikslino, kad preliminariai Šakių rajonas nebus įtrauktas į didesnės rizikos zoną, todėl reikalavimai kiaulių augintojams neturėtų pasikeisti, tačiau galutinis sprendimas artimiausiu metu bus priimtas tik nusprendus Europos Komisijai.

Veterinarijos tarnyba gyventojams primena, kad nugaišus ar susirgus kiaulei bei radus nugaišusį šerną, reikia nedelsiant pranešti Šakių VMVT, privačiam veterinarijos gydytojui arba informuoti visą parą veikiančiu nemokamu telefono numeriu 8 800 40 403.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.