Terminas įpusėjo, o deklaravimas ne

paseliu deklaravimas
Nuotr. Penktadienio rytą iš Plokščių seniūnijos į Gelgaudiškį deklaruoti atvykusi moteris guodėsi, kad žemės ūkio specialistų sumažinimas kelia papildomų rūpesčių gyventojams.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Prasidėjęs žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimas, kaip ir kiekvienais metais, pažėrė naujovių. Kai kuriems rajono gyventojams teikti paraiškas tenka važiuoti net į kitą seniūniją, nes po reorganizacijos savivaldybėje kai kuriose seniūnijose neliko žemės ūkio specialistų. Terminas įpusėjo, tačiau pasėlių deklaravimas vyksta vangiai.

Iškėlė klausimą

Opozicinės Zanavykų frakcijos narė Aušrelė Pukinskienė susitikimo su administracijos direktoriumi Dainiumi Grincevičiumi metu teiravosi, ar likę devyni (iš 14) žemės ūkio specialistai seniūnijose spės susitvarkyti su padidėjusiu darbo krūviu, ypač prasidėjus pasėlių deklaravimui. Administracijos direktorius patikino, kad šis klausimas buvo atiduotas rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriui, kuris garantavo, jog skyrius ir seniūnijose dirbantys specialistai iki birželio 4 d. spės priimti visus norinčius deklaruoti ūkininkus. Pasak frakcijos nario Tautvydo Šukio, jį pasiekė nusiskundimai iš Plokščių, kad žemės ūkio specialistė iš Gelgaudiškio nesutiko į Plokščius atvažiuoti bent dienai priimti deklaruojančius. Susitikime dalyvavęs frakcijos narys, ūkininkas Ramūnas Kaunas teigė, kad žemdirbiai nedeklaruoja pasėlių, nes dar nesibaigusi sėja.

Deklaruoja vangiai

Žemės ūkio skyriaus duomenimis, mūsų rajone deklaracijas kasmet pateikia apie 2,7 tūkst. pareiškėjų, deklaruojama beveik 96 tūkst. hektarų žemės ūkio naudmenų ir pasėlių.

Gegužės 11 d. rytą, skyriaus duomenimis, deklaracijas pateikė 801 pareiškėjas, deklaruota per 14 tūkst. ha. Pasak skyriaus vedėjos Irenos Žemaitienės, per dieną iš viso į žemės ūkio specialistus kreipiasi apie 90 žmonių.

„Vadinasi, į kiekvieną seniūniją per dieną kreipiasi iki devynių žmonių. Šiuo metu yra deklaravusių apie 30 proc. Norėčiau paraginti Gelgaudiškio ir Plokščių seniūnijų žemdirbius aktyviau deklaruoti“, – teigė I. Žemaitienė.

Ji patikslino, kad žemės ūkio specialistų neliko Barzduose, Žvirgždaičiuose, Lekėčiuose, Plokščiuose bei Sudarge. Šiuo metu dirba seniūnijose devyni specialistai, taip pat priminė, kad gyventojai su paraiškomis gali kreiptis ir į rajono Žemės ūkio skyrių.

„Ūkininkai jau numatę, kur ir ką sėti, taip pat ir sėklą yra nusipirkę. Nemanau, kad dėl sėjos vangiai vyksta deklaravimas. O dėl specialistų kaitos jokių nusiskundimų negavau. Specialistas devyniose seniūnijose sėdi visą darbo dieną ir penkias dienas per savaitę, žemdirbiai gali iš anksto pasiskambinti, susitarti dėl laiko, kad nereiktų laukti“, – sakė I. Žemaitienė ir priminė, kad paraiškas bet kada bus galima tikslinti.

Jos nuomone, deklaravimas vyksta vieną kartą metuose, todėl žmogus atvažiuoti vieną kartą į seniūniją turėtų rasti laiko. Anot I. Žemaitienės, pasigendama pačių ūkininkų atsakomybės. Ji pasakojo, kad deklaravimo pradžioje, per savaitę išsiuntusi 300 pranešimų su priminimais apie deklaravimą, nesulaukdavo nė vieno ūkininko.

Žemės ūkio skyrius ragina neatidėlioti deklaravimo ir primena, kad iki birželio 4 d. paraiškas pateikę ūkininkai nepatirs planuojamų gauti išmokų nuostolių, o pavėluotai pateikusiems paraiškas bendra paramos suma bus mažinama 1 proc. už kiekvieną uždelstą darbo dieną.

Nuomonės skiriasi

Gegužės 11 d. rytą apsilankius Gelgaudiškio seniūnijoje, čia dirbanti žemės ūkio specialistė Vilma Navikauskienė jau buvo priėmusi vieną stambų ūkininką iš Plokščių sen. Pasak specialistės, deklaravimas užtruko apie dvi valandas. Išėjęs iš kabineto ūkininkas Irmantas Žilinskas teigė, kad deklaravo apie 100 ha, o atvažiuoti į Gelgaudiškį deklaruoti nesukėlė jokių problemų. Specialisčių, padėjusių deklaruoti tiek anksčiau Plokščiuose, tiek dabar Gelgaudiškyje, darbu jis liko patenkintas.

Kol laukia kito žemdirbio, teiraujamės V. Navikauskienės, kaip sekasi. Jau vienuolika metų dirbanti šį darbą moteris pasakojo, kad prie anksčiau turėtų 132 deklaruojančių asmenų prisidėjo dar 128 iš Plokščių seniūnijos.

„Viena problema, kad Paraiškų priėmimo informacinė sistema dažnai stringa, todėl niekur nepasiskubinsi. Žmonės pasiskambina, užsiregistruoja. Taip dirbu jau nemažai metų. Aišku, priimu žmones, jeigu ateina ir nesusitarę. Kol kas jokių eilių nėra už durų, kiti galbūt deklaruoja Šakiuose“, – teigė V. Navikauskienė. Ji akcentavo, kad padaugėjo darbo, nes šiemet reikia kiekvienam deklaruojančiam atnaujinti valdos duomenis.

Beje, penktadienį atvykusi penkiasdešimtmetė Vilija Žemaitytė iš Stulgių kaimo (Plokščių sen.) guodėsi, kad jai teko samdyti net transportą, kad galėtų atvykti iki Gelgaudiškio.

„Sudėtinga tapo, kai Plokščiuose neliko specialisto. Su dviračiu neatvažiuosi iki Gelgaudiškio. Kasmet deklaruoju, auginu daržoves, sėju miežių vištoms“, – atviravo moteris. Ji pas specialistę užtruko vos 10 minučių, deklaravo tris hektarus.

Deklaruoti žemės naudmenas laukęs plokštietis Pranas Matusevičius taip pat teigė, kad buvo patogiau, kai specialistas dirbo Plokščiuose – važiuodamas kitais reikalais, tai ir deklaraciją užpildydavo. Vyriškis sakė, kad deklaruoja paskutiniai metai, nes žada žemę išnuomoti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.