Siūlo keisti verslo liudijimų kainą

verslo taryba mokesciai
Nuotr. Verslo tarybos nariai tikisi sumažinti šešėlio mastą, siūlydami didinti vienos dienos verslo liudijimo tarifą, o su didele nuolaida suteikti galimybę jį įsigyti metams ar pusei.


Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Praėjusį antradienį į posėdį rinkosi Šakių rajono verslo taryba. Darbotvarkėje buvo numatyti Verslo tarybos pirmininko ir sekretoriaus (pavaduotojo) rinkimai, aptarti savivaldybės tarybos sprendimų projektai dėl fiksuotų pajamų mokesčio dydžių ir lengvatų veiklai, dėl nekilnojamojo turto ir žemės mokesčio tarifų.

Pagal rotacijos principą šiemet postas turėjo atitekti žemdirbiams, tad pirmininkas buvo renkamas iš žemdirbių deleguotų atstovų. Ilgai nesvarstant, perimti Verslo tarybos pirmininko vairą buvo pasiūlyta tarybos nariui Ramūnui Kaunui ir ūkininkui Juozui Matijošaičiui. Kadangi R. Kaunas savo kandidatūrą atsiėmė, o J. Matijošaitis sutiko eiti pirmininko pareigas, balsavimo metu tam buvo pritarta vienbalsiai.

Naujasis pirmininkas į sekretoriaus (pavaduotojo) pareigas pasiūlė praėjusiais metais Verslo tarybai vadovavusią Ramintą Jakelaitienę. Kitiems nariams pritarus, visi balsavo už šią kandidatūrą, išskyrus pačią R. Jakelaitienę, kuri susilaikė.

Išsirinkę naują valdžią, Verslo tarybos nariai aptarė darbotvarkėje numatytus klausimus. Daugiausiai diskusijų kilo dėl 2019m. fiksuotų pajamų mokesčio dydžių ir lengvatų veiklai, kuria galima verstis turint verslo liudijimą.

„Iš principo, mūsų verslo liudijimų įkainiai, labai gaila, bet yra vieni didžiausių, lyginant su kitomis savivaldybėmis“, – patikino buvusi Verslo tarybos pirmininkė, pasiūliusi peržiūrėti tarifus.

Verslo infomacijos centro vadovė Daiva Palukaitienė siūlė kai kurioms veikloms (prekybai, variklinių transporto priemonių techninei priežiūrai ir remontui, statybos baigimo ir apdailos darbams, specialiesiems statybos darbams) padidinti verslo liudijimo mokestį iki 648 eurų, tačiau numatyti lengvatą – jei verslo liudijimas įsigyjamas visoms darbo dienoms ne mažiau kaip pusei metų, taikyti 80 arba 90 proc. nuolaidą. Taip tikimasi sumažinti šešėlio mastą.

Verslininkė Rasita Grincevičienė pritarė tokiam pasiūlymui, skatindama padidinti vienos dienos verslo liudijimo išsipirkimo tarifą, tačiau suteikti galimybę įsigyti jį metams ar pusei su didele nuolaida. Be to, veikloms, kurių rajone trūksta (laikrodininkams ar batų taisytojams) ir kurioms nebuvo įsigytas verslo liudijimas, Verslo taryba mokesčio dydį pasiūlė mažinti iki minimalaus (pvz., 1 euro) arba taikyti nulinį, nes reikia užpildyti tuščias verslo nišas. Edmundas Rinkevičius siūlė mažinti verslo liudijimo mokestį visoms veikloms. Jo nuomone, taip atsirastų daugiau norinčių užsiimti savo veikla ir nereikėtų mokėti socialinių išmokų.

Diskutuojant apie nekilnojamojo turto mokesčio tarifo nustatymą Šakių rajono teritorijoje, pasiūlyta greta dabar numatytos trejų metų atleidimo nuo mokesčio lengvatos įmonėms, investavusioms 0,5 mln. eurų, taikyti šią lengvatą mažoms įmonėms, kai investicijos 0,1 mln. eurų, o vidutinėms įmonėms, kai investicijos 0,25 mln. eurų. Tokiu būdu, pasak Arūno Tarnausko, mažesnės įmonės galėtų pasinaudoti lengvatomis, nes didelės sumos yra nukreiptos į investuotojus iš šalies, nes vietos įmonės retai investuoja dideles sumas į nekilnojamą turtą.

Rajono savivaldybės vicemeras Bernardinas Petras Vainius informavo, kad šį mėnesį tarybos posėdyje bus svarstomas 2019 m. žemės mokesčio tarifas, nuolaida šiems metams ir nuolaidos už praėjusių metų žuvusius pasėlius pagal žmonių pateiktus prašymus. Į savivaldybę kreipėsi 123 asmenys. Tie, kuriems žuvo daugiau nei 50 proc. pasėlių nuo deklaruoto ploto, bus atleisti nuo žemės mokesčio. Tiems, kam žuvo nuo 30 iki 40 proc. pasėlių, žemės mokestis bus sumažintas perpus. Tai galios tik nuosavos žemės savininkams, o ne nuomotojams.

Aptardami žemės mokesčio tarifą, susirinkusieji  pritarė lengvatiniam 0,5 proc. mokesčio tarifui komercinei, sandėliavimo, gamybinės paskirties žemei, taip pat 0,8 proc. mokesčio tarifui, taikomam žemės ūkio paskirties žemei.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.